I år var FUF:s ideella redaktion äntligen på plats i Visby igen för att bevaka globala utvecklingsfrågor under Almedalsveckan. Vi analyserade bland annat partiledartalen, gjorde videointervjuer och frågade Almedalsbesökare om hur de ser på det svenska biståndet och hur viktigt de egentligen tycker att utrikespolitik är när de står i röstningsbåset.
Efter en tvåårig pandemipaus åkte FUF till Almedalsveckan för tionde gången med en redaktion unga ideellt aktiva medlemmar. Under veckan kunde ni följa redaktionens arbete med att bevaka vad som sades, eller inte sades, om globala utvecklingsfrågor. Läs mer om resultatet av redaktionens arbete längre ned.
Men det blev en annorlunda Almedalsvecka i år. Inte minst lade sig det fruktansvärda mordet på Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på Sveriges Kommuner och regioner (SKR), som en skugga över Almedalsveckans sista två dagar. Det var också färre representanter från olika civilsamhällesorganisationer på plats i Visby, mycket på grund av den svenska regeringens beslut att göra historiskt stora avräkningar på årets biståndsbudget. Avräkningarna innebar även sämre möjligheter för civilsamhället att bjuda in partnerorganisationer från andra länder, och därmed hördes också färre förstahandsperspektiv på många globala utvecklingsfrågor i Visby.
Varken Sveriges biståndsminister, Matilda Ernkrans (S), eller hennes statssekreterare, Jenny Ohlsson, var på plats i Visby. Frågor om avräkningarna på biståndet och om den socialdemokratiska biståndspolitiken som FUF och flera andra aktörer inom global utveckling hade fick således i mångt och mycket gå obesvarade. Trots ansträngningar kunde redaktionen inte heller få tag på en socialdemokratisk representant att fråga ut om globala frågor. Att regeringspartiet har varit så svårtillgängligt under ett valår anser vi vara synnerligen olyckligt.
I år var Almedalsveckan också förkortad – från tidigare åtta dagar till fem där partierna istället tilldelades halvdagar. Almedalsredaktionen var på plats under samtliga fem dagar för att bevaka Sveriges roll i världen och politiken för en global utveckling.
Globala utvecklingsfrågor i partiledartalen
FUF:s redaktion lyssnade frenetiskt på samtliga partiledartal och sammanfattade om, och i så fall vilka, globala utvecklingsfrågor som partiledarna nämnde. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna fokuserade i princip enbart på Sverige i sina tal, medan övriga riksdagspartier till exempel berörde klimatet, kriget i Ukraina, Nato och det svenska biståndet.
Läs mer om vad partiledarna sa i sina tal »
Videointervjuer med experter och politiker
FUF gjorde 46 intervjuer med sakkunniga, politiker och aktivister om bland annat politiken för internationell utveckling och Sveriges roll i världen. SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson, Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Sidas generaldirektör Carin Jämtin är bara några exempel på personer som FUF:s redaktion intervjuade.
Se alla videointervjuer på YouTube »
Instagramenkäter
FUF:s redaktion gav sig ut på Visbys gator för att fråga Almedalsbesökare om allt ifrån vad de tycker om att minska det svenska biståndet till hur viktigt de tycker att partiernas utrikespolitik är när de röstar.
Se alla enkäter på Instagram »
Seminarium
FUF organiserade, tillsammans med tidningen OmVärlden, två seminarier – Vaccinera dig mot desinformation och Vaccinera dig mot ondska. Där diskuterade paneldeltagarna inte bara hemskheter i världen – utan också hur vi skulle kunna göra för att vaccinera oss mot dessa. I panelerna medverkade bland andra ärkebiskop Antje Jackelén, musikern och människorättsaktivisten Ramy Essam, Civil Rights Defenders chef Anders L. Pettersson samt rapparen och yttrandefrihetsaktivisten Farima ”Justina” Habashizadehasl.
Se Vaccinera dig mot desinformation på YouTube »
Se Vaccinera dig mot ondska på YouTube »
Eftersnack med FUF
I slutet av varje dag livesände redaktionen eftersnack på Instagram där de reflekterade över vad som hade hänt under dagen i Visby och berättade vad redaktionen hade haft för sig.
Se eftersnacken på Instagram »
Reportage i text och ljudform
Dessa kommer publiceras löpande under kommande veckor på Utvecklingsmagasinet.