Vecka 11: Debattörer uppmanar Israel att ta ansvar för svälten i Gaza

Under den gångna veckan har flera debattörer skrivit om svälten i Gaza. Foto: Wafa. Källa: Wikimedia commons.

Av: Kansliet

Människorna i Gaza svälter och Israel måste ta sitt ansvar för det, skriver flera debattörer. Även Greta Thunbergs klimatdemonstration utanför riksdagen har varit föremål för debatt under den gångna veckan.

18 mars, 2024, Aktuell debatt

EU + val = EU-val

Av: Kansliet

Bara var sjätte väljare vet att det är EU-val i juni – trots att EU jobbar med viktiga frågor som demokrati, klimat, fred och säkerhet och är världens största biståndsgivare. Under året genomför därför FUF projektet EU-valen, som tar avstamp i parlamentsvalet i sommar.

Läs mer »

14 mars, 2024

Vecka 8: Debattörer kräver ökat stöd till Ukraina

Förra veckan gick kriget i Ukraina in på sitt tredje år. I och med det krävde debattörer bland annat ökat militärt stöd till Ukraina och skärpta sanktioner mot Ryssland. Foto: President of Ukraine. Källa: Flickr.

Av: Kansliet

Förra veckan var det två år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina, vilket präglade de svenska opinionssidorna. Flera debattörer menade att Sverige, EU och världen måste göra mer för att få slut på kriget. 

26 februari, 2024, Aktuell debatt

FUF krymper till följd av nedskärningarna i biståndet

Av: Kansliet

Dessvärre har molnen mörknat för FUF inför 2024. De anslagsposter som via ForumCiv, Sida och FBA under många år har finansierat lejonparten av våra projekt och program är nedlagda. Vi har därför jobbat hårt för att hitta helt nya finansieringsvägar – både inom och utom landets gränser – och även om vi fortfarande väntar ett par besked har vi inför 2024 behövt ta flera smärtsamma beslut. För att vi ska kunna fortsätta bedriva vår verksamhet framöver behöver vi all hjälp vi kan få.

Läs mer »

16 februari, 2024

Statssekreteraren om reformagendan: ”Vi ska inte försöka göra allting överallt”

Under tisdagen svarade statssekreterare Diana Janse på frågor om bland annat regeringens stöd till det svenska civilsamhället, det minskade kärnstödet till FN och prioriteringen att biståndet ska gynna svenska intressen. Foto: FUF.

Av: Kansliet

Regeringens ändringar i Sveriges biståndspolitik innebär bland annat ett ökat fokus på handel, migration och Ukraina. Men ändringarna har väckt reaktioner, inte minst från civilsamhällesorganisationer. Så hur ser regeringen egentligen på det svenska civilsamhällets roll i utvecklingssamarbetet? Och varför har man valt att minska kärnstödet till FN i en värld fylld av kriser? Det var några av frågorna som diskuterades under FUF:s samtal med Diana Janse, statssekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M). 

7 februari, 2024, Nyhet

Oviss framtid för Utvecklingsmagasinet

Av: Kansliet

COP28 i Dubai. Vägen mot ett mer demokratiskt Polen. Tunisiens behandling av flyktingar och migranter.   Det är några av ämnena som Utvecklingsmagasinet har rapporterat om under de senaste veckorna.   – Om vi inte får information genom oberoende journalistik så tappar vi kunskapen om de globala frågor, kriser och utmaningar som vi alla måste vara med […]

Läs mer »

7 december, 2023, Okategoriserade

Bidra till Utvecklingsmagasinets fortsatta rapportering om Agenda 2030!

Av: Kansliet

Faktabaserad information är en förutsättning för att människor från samhällets olika delar ska kunna förstå och engagera sig i frågor som rör hållbar utveckling, genom att till exempel göra hållbara val i livet. Att bevaka hållbar utveckling sätter också press på politiker att agera i dessa frågor och håller dem till svars för sina löften. Vill du göra som Parul Sharma och stötta Utvecklingsmagasinets oberoende journalistik om hållbar utveckling?

Läs mer »

10 november, 2023

Bidra till Utvecklingsmagasinets överlevnad!

Av: Kansliet

Nu är vi halvvägs i genomförandet av Agenda 2030 för hållbar utveckling. Samtidigt ser vi att utvecklingen i världen på många sätt går åt fel håll – klimatförändringarna, ett minskat demokratiskt utrymme och vågor av desinformation och fake news är bara några exempel på det. Nu är det viktigare än någonsin att allmänheten får ta […]

Läs mer »

26 oktober, 2023