Utvecklingsmagasinet
The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.
FUF-nyheter, Nyhet
FUF undersöker det multilaterala biståndet åt EBA
13 miljarder kronor av det svenska biståndet gick under 2023 till specifika länder via multilaterala organisationer, så kallat multi-bi-stöd. FUF-arna Lennart Wohlgemuth och Anna Sjöberg Tibblin har skrivit ett “working paper” för Expertgruppen för biståndsanalys (EBA) där de undersökt möjligheterna för Sida att säkerställa att multilaterala partners lever upp till biståndets effektivitetsprinciper om lokalt ägarskap, fokus på resultat, inkluderande partnerskap, transparens och ömsesidigt ansvarstagande i den allra största kanalen för svenskt bistånd.
9 december, 2024
Aktuell debatt
Vecka 48: COP29 lämnar många missnöjda och skilda åsikter om ICCs arresteringsorder
I föregående vecka har reaktioner efter klimattoppmötet COP 29 i Azerbaijan pendlat mellan besvikelse och vemod. Reaktioner på ICC arresteringsorder på Netanyahu har också diskuterats under den gångna veckan.
2 december, 2024
Nyhet
Efter polishot – Läkare utan gränser lämnar Haitis huvudstad
Läkare utan gränser meddelar i mitten av november att de lämnar Haitis huvudstad Port-au-Prince. Bakom beslutet ligger en rad händelser, allra senast att haitisk polis stoppat en av Läkare utan gränsers ambulanser och avrättat två män som fick vård i fordonet.
29 november, 2024
Nyhet
1000 dagar av rapportering om Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina
I förra veckan hade det gått 1000 dagar sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Utvecklingsmagasinet har följt och rapporterat om utvecklingen från ett tidigt skede. Exempelvis i dessa texter och samtal.
25 november, 2024
Utvecklingsmagasinet förklarar
FUF förklarar: Femicid – könsbaserade mord
Efter att den ugandiska maratonlöparen och OS-deltagaren Rebecca Cheptegei mördades av sin pojkvän i september har debatten om femicid kommit i fokus. FUF förklarar vad begreppet femicid innebär, dess globala utbredning, och hur kvinnorättsorganisationer bekämpar det.
25 november, 2024
Nyhet
Åtgärder som skyddar miljön mot massturism
Turistnäringen, en av världens största marknader, omsätter biljoner dollar varje år enligt World Travel Tourism Council (WTTC). Globaliseringen har underlättat resandet, men har också lett till negativa konsekvenser för människor, djur och natur. Flera initiativ försöker att vända utvecklingen.
25 november, 2024
Analys
Olja och klimat i kollisionskurs under FN-möte i Azerbajdzjan
Världens blickar riktas mot Baku i Azerbajdzjan där FN:s klimattoppmöte COP29 just nu pågår. Kritik har riktats mot valet av världland, en betydande producent av olja och gas. Mötet präglas dessutom av flera ledares frånvaro.
18 november, 2024
Aktuell debatt
Vecka 46: Ett kritiserat klimattoppmöte och vikten av ett enat Europa
Förra veckan inleddes COP29, men i frånvaro av många av världens ledare. Även Sveriges statsminister Ulf Kristersson har valt att inte medverka på mötet som enligt veckans debattörer verkar handla mer om pengar än klimatet. Många argumenterade även för vikten av ett enat Europa när USA:s stöd vacklar.
18 november, 2024
Nyhet
Moralpolis ska införas i Libyen
Libyens inrikesminister vill att bland annat slöjtvång för flickor från nio års ålder och förbud mot ”olämpliga” frisyrer och kläder ska införas. Moralpolisen ska se till att de nya reglerna och landets ”sociala värderingar” efterföljs. Amnesty International kritiserar beslutet och menar att det förvärrar diskrimineringen av kvinnor och flickor.
13 november, 2024
Aktuell debatt
Vecka 45: Heta debatter om Israel-Palestinakonflikten och presidentvalet i USA
Under den gångna veckan har flera aspekter av kriget i Mellanöstern och Sveriges reaktioner på konflikten diskuterats ur olika synvinklar. Även det amerikanska presidentvalet har väckt debatt, där vissa påpekar att Sverige och Europa i framtiden måste ta större ansvar för sin egen säkerhet.
11 november, 2024
FUF-korrespondenterna, Intervju
Ungdomar utmanar konservativa normer i södra Kirgizistan
— Vi försöker skapa förändring, för att göra vårt land och våra liv bättre, säger Inobatkhon Sultanova. I ett decennium har ungdomsorganisationen Noviy Ritm arbetat för jämställdhet och mänskliga rättigheter i södra Kirgizistan. Detta trots motstånd från myndigheter och lokalbefolkning.
7 november, 2024
Texterna i Utvecklingsmagasinet är skrivna av FUF:s ideella skribenter och
korrespondenter samt olika gästskribenter som är kunniga inom området global utveckling.
Har du tips på intressanta ämnen att bevaka eller personer att intervjua? Tipsa gärna redaktionen på opinion@fuf.se