Utvecklingsmagasinet
Vårt digitala magasin drivs av våra engagerade medlemmar i FUF-redaktionen.
Här skriver externa debattörer, gästkrönikörer, FUF:s skribenter och FUF:s korrespondenter.
Har ni tips på intressanta ämnen att bevaka eller personer att intervjua? Tipsa gärna redaktionen på opinion@fuf.se
Intervju
Flera aktörer uppmärksammar kulturens roll för hållbar utveckling
Kulturen lyser med sin frånvaro i Agenda 2030 och de globala målen. Flera aktörer inom kultursektorn har därför startat kampanjen #culture2030goal, för att inkludera ett artonde kulturfokuserat mål i Agenda 2030.
– Kulturen har förmågan att ändra vårt tankesätt, säger Natalie Giorgadze på Culture Action Europe.
Av: Nora Nattorp, 23 maj, 2023
FUF-korrespondenterna, Reportage
Efter världsarvsklassningen: Beduiner har tvångsförflyttats från Petra
En natt vaknar beduinerna i Petra i Jordanien av att de utan förvarning ska förflyttas. Ut från sina grottor där de bott i flera hundra år till en hastigt konstruerad by som inte kommer rymma allihopa. Petra har klassats som ett av UNESCO:s världsarv, men hur behandlas ursprungsbefolkningen när deras hem blir en turistattraktion?
Av: Johannes Lindh, 17 maj, 2023
Utvecklingsmagasinet förklarar
Avtal mellan EU och Storbritannien ska förhindra spänningar i Nordirland
Storbritannien och EU är överens om ett ramverk för Nordirland och Irland, efter långa diskussioner om det så kallade Nordirlandsprotokollet – som undertecknades när Storbritannien utträdde EU. Ramverket ska förenkla handeln i Storbritannien och vara ett sätt att undvika spänningar mellan Nordirland och Irland.
Av: Amanda Rossling, 12 maj, 2023
Reportage
Global trend med höjd pensionsålder – men majoritet i Frankrike är emot
Sedan januari i år har den franska befolkningen protesterat mot en politisk reform som höjer pensionsåldern i landet från 62 till 64 år, trots att pensionsåldern globalt sett i genomsnitt är 65 år. Däremot var det inte själva höjningen av pensionsåldern som väckte mest ilska hos den franska befolkningen, utan sättet som lagförslaget gick igenom – genom att Frankrikes regering kringgick den franska Assemblée Nationale för att få igenom förslaget.
Av: Vendela Permats Hammarbäck, 10 maj, 2023
Aktuell debatt
Vecka 18: Flera debattörer skeptiska mot Åkessons EU-kritik
I tisdags publicerade Aftonbladet en debattartikel där Jimmie Åkesson (SD) skriver att det finns stora anledningar till att utvärdera Sveriges medlemskap i EU. Sedan dess har detta ämne kommit att dominera debatt- och ledarsidor i flera av medierna.
Av: Cecilia Bergh och Ellinor Berglund, 8 maj, 2023
Nyhet
Civilsamhället i möte med biståndsministern: “Osäkerhet och otydlighet inom politiken”
Under fredagen mötte flera civilsamhällesorganisationer biståndsminister Johan Forssell (M) och statssekreterare Diana Janse för att diskutera reformagendan för biståndet – som ska utformas under 2023. Kopplingen mellan handel och bistånd samt vad ett effektivt och transparent bistånd faktiskt innebär var några av diskussionspunkterna.
Av: Alice Mutambala, 5 maj, 2023
Reportage
Strikt lagförslag i Uganda skapar oro bland hbtqi-aktivister
I slutet av mars antog Ugandas parlament ett lagförslag som föreslår nya hårdare straff för hbtqi-personer. Efter att utrymmet för hbtqi-personer ökat under de senaste åren har läget hastigt förvärrats och aktivister är oroliga för hur framtiden ser ut om presidenten väljer att godkänna lagförslaget.
Av: Ellinor Berglund, 5 maj, 2023
Aktuell debatt
Vecka 17: Ryssland tillbaka i värmen? NJET!
Ryssland tog nyligen över ordförandeskapet i FN:s säkerhetsråd, och landet fortsätter söka nya vägar tillbaka till den internationella politiska arenan, vilket har debatterats på svenska debatt- och ledarsidor under den gångna veckan. Även 11-åriga Murhaf Hamids försäljning av Majblommor har diskuterats med koppling till Sveriges migrationspolitik.
Av: Agnes Durbeej-Hjalt och Nora Nattorp, 2 maj, 2023
FUF-korrespondenterna, Utvecklingsmagasinet förklarar
Australien ska rösta om grundlagsändring för urfolken: ”Nu har vi chansen”
Urfolken i Australien är den mest missgynnade gruppen i landet och upplever bland annat diskriminering inom arbete, sjukvård och rättsväsendet. En folkomröstning ska hållas senare i år då befolkningen ska rösta för eller emot att säkra aboriginernas och Torressundöbornas politiska inflytande i parlamentet.
Av: Signe Andersson, 25 april, 2023
FUF-korrespondenterna, Intervju
Ny vandringsled ska främja turism och friluftsliv i Armenien
I det bergiga Armenien ska en ny vandringsled främja turism, miljövård och ungt ledarskap. Projektet, som går vid namnet Transcaucasian Trail (TCT), har som vision att binda ihop de tre sydkaukasiska länderna Armenien, Georgien och Azerbajdzjan. Utvecklingsmagasinet har intervjuat Ashot Davtyan, projektledare för TCT, om de utmaningar och möjligheter som projektet står inför.
Av: Sara Lannebo, 25 april, 2023
Aktuell debatt
Vecka 16: Debattörer i upprop mot internationell surrogathandel
Ett 30-tal debattörer vill förbjuda internationella surrogatarrangemang. De menar att svenska medborgare utnyttjar utsatta kvinnor i fattiga länder. Även Rysslands invasion av Ukraina har diskuterats under den gångna veckan – och Aftonbladets ledarskribent menar att västvärlden borde göra mer för att stötta Ukraina.
Av: Ellen Norman, 24 april, 2023
