Intervju

Tunisien tio år efter arabiska våren

Den arabiska våren startade för tio år sedan med Jasminrevolutionen i Tunisien där en gatuförsäljare satte eld på sig i protest mot korruption och sociala orättvisor. Utvecklingsmagasinet har intervjuat Gabriel Lindén, biträdande myndighetschef på Sveriges ambassad i Tunisien, för att få reda på hur Tunisiens demokrati har förändrats sedan dess.

Av: Melanie Alphonse, 11 juni, 2021

Nyhet

Våldet en konsekvens av nybyggarkolonialism

De senaste veckorna har ett krig mellan Israel och palestinska Hamas ägt rum. Flera liv har skördats och många människor har förlorat sina hem. Efter påtryckningar från FN och andra länder kom parterna överens om en vapenvila den 21 maj. Experter menar att våldet förvärras av Israels så kallade nybyggarkolonialism.

Av: Nagaad Kadir Abdimaxmud, 1 juni, 2021

Nyhet

Jakarta – En mångmiljonstad byggd på sumpmark

Det är pumpningen av grundvatten, tillsammans med mängden mark täckt av betong, som är en av de största faktorerna till att den indonesiska huvudstaden Jakarta sjunker. Idag saknar hälften av invånarna vatten i sina hem, istället får de rinnande vatten från grundvattenpumpar. För att råda bot på problemet föreslår därför Indonesiens regering att flytta huvudstaden till Borneohalvön.

Av: Linnea Ljungar, 1 juni, 2021

Nyhet

Oviss framtid för Tchad efter presidentens död

Efter president Idriss Débys plötsliga död i april befinner sig det centralafrikanska landet Tchad i ovisshet. Det militärråd som tillsattes strax därefter med Débys son, Mahamat Idriss Déby, i spetsen har skapat debatt och delade meningar både inom och utanför landets gränser.

Av: Anna Mattsson, 1 juni, 2021

Aktuell debatt

Vecka 21: Flygkapning, giftskandal och delade meningar om Israel-Palestina

Under förra veckan ledde Belarus president Alexander Lukasjenkos handlingar till stor kritik från omvärlden. Svenska debattörer uppmanar nu till sanktioner och en ny politik gentemot Belarus och dess ryska allierade. Samtidigt fortsätter Israel-Palestina-konflikten att väcka debatt. Svenska metallföretaget Bolidens mörka förflutna i Chile uppmärksammas dessutom av FN-rapportören Marcos Orellana.

Av: Josefine Hörkeby och Kevin Perera, 31 maj, 2021

Debatt, Opinion

Colombian protests against government

In April the biggest protests in the modern history of Colombia took place. Since then there have been over 3000 cases of police brutality and 43 victims of homicides committed by the police. People protest against a whole system that does not protect life but privatizes and sectorizes it. Finding peace is something that can’t wait any longer. Action needs to be taken now, argues María Alejandra Moreno Jaramillo, project leader for Multicultural Sweden.

Av: María Alejandra Moreno Jaramillo, 28 maj, 2021

Analys

Sverige förlänger utvecklingssamarbete med Colombia – inget fokus på drogproblemet

Colombia har omfattande problem med våld och organiserad brottslighet, till stor del kopplat till den internationella droghandeln. Omvärlden är direkt bidragande till dessa problem och i Sverige debatteras just nu om förbud är en effektiv drogpolitik. Sveriges regering har förlängt sitt utvecklingssamarbete med Colombia, men det allvarliga hot som den illegala drogmarknaden utgör nämns inte i strategin.

Av: Jennie Aradszky, 28 maj, 2021

Aktuell debatt

Vecka 20: Sveriges roll i Israel-Palestina-konflikten och vaccinpatent

Under förra veckan fortsatte konflikten mellan Israel och Palestina att dominera debattsidorna, nu med fokus på Sveriges och EU:s roll i konflikten. Även frågan om vaccinpatent har varit ett återkommande tema, där olika åsikter och uppmaningar om vad Sverige bör göra har yttrats.

Av: Anna Mattsson, 24 maj, 2021

Krönika

Vaccinnationalism – ett postkolonialt maktspel

Vaccinnationalism är ett ord som tillsammans med coronaavstånd, flockimmunitet och hobbyepidemiolog har lagts till i min vokabulär det senaste året. Vaccinnationalism syftar på när höginkomstländer skriver avtal med vaccinproducenter för att garantera att den egna befolkningen blir vaccinerad så snabbt som möjligt. Att värna om sina egna är ett naturligt och mänskligt beteende, men problemet […]

Av: Jasmine Askne, 23 maj, 2021

Nyhet

Färre flyktingar till Europa under pandemin – men framtida flyktingkriser väntar

Flyktingkrisen 2015 visade på EU:s oförmåga att agera enhetligt. På grund av klimatförändringar väntas nu nya flyktingströmmar till Europa och Sverige. Samtidigt skärps svensk migrationspolitik. Hur kommer världen att se ut när flyktingarna blir allt fler och gränserna allt hårdare?

Av: Myra Pernvall, 21 maj, 2021

Ta 2 minuter av din tid och hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet!

Svara på 7 korta frågor så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin.

Starta enkät