Utvecklingsmagasinet

This is an automatically translated page. Due to this, some linguistic errors may occur.

Vårt digitala magasin drivs av våra engagerade medlemmar i FUF-redaktionen.
Här skriver externa debattörer, gästkrönikörer, FUF:s skribenter och FUF:s korrespondenter.

Har ni tips på intressanta ämnen att bevaka eller personer att intervjua? Tipsa gärna redaktionen på opinion@fuf.se

Almedalen - artikel, Reportage

Rysslands invasion sätter press på Sveriges demokratiförsvar i Ukraina

Den decentraliseringsreform som har pågått i Ukraina sedan 2014 har beskrivits som en av huvudorsakerna till landets tappra motstånd i kriget mot Ryssland – som inte fanns med på omvärldens analytikers kalkylark. Sverige har en avgörande betydelse för reformens fortsatta överlevnad.

Av: Andreas Klawitter, 28 juli, 2022

Almedalen - artikel, Reportage

Så jobbar journalister mot desinformation i krigets Ukraina

Journalisters uppdrag i krigstider är inte endast att förse befolkningen med information, utan även att se till att falsk information inte sprids vidare. Journalister i Ukraina har därför etablerade metoder för att handskas med desinformation. Från de mest krigsdrabbade områdena i landet är det yrkesjournalister som rapporterar – och hittills har 32 journalister mist livet sedan kriget bröt ut i februari.

Av: Tanya, 27 juli, 2022

Almedalen - artikel, Reportage

Hållbar konsumtion och produktion – stor utmaning för Sverige

Sveriges materiella fotavtryck ökar och hållbara konsumtions-och produktionsmönster är en av våra största utmaningar. Under Almedalsveckan 2022 rådde konsensus bland forskare om överkonsumtionens negativa påverkan på klimatet. Kraftigt minskade koldioxidutsläpp och mer cirkulära flöden av varor och tjänster är exempel på mer hållbara konsumtionsmönster, men vägen dit är komplicerad.

Av: Fanny Tegman Lindholm, 26 juli, 2022

Almedalen - artikel, Reportage

Långsiktigt bistånd kan förhindra hunger för flickor och kvinnor på Afrikas horn

21 miljoner människor i Östafrika har hittills i år drabbats av hunger på grund av de globala prishöjningarna på mat, enligt Hanna Nelson, policychef på Oxfam Sverige. Reglering av spekulationer på livsmedelspriser och långsiktigt bistånd kan mildra konsekvenserna av matosäkerheten i framtiden – särskilt för flickor och kvinnor som drabbas allra hårdast. 

Av: Sandra Duru, 25 juli, 2022

Almedalen - artikel, Reportage

Organisationerna om biståndsavräkningarna: “Omvärlden tappar förtroende för Sverige”

Sveriges avräkningar på biståndet innebar 40 procent nedskurna årsbudgetar för flera civilsamhälleorganisationer och deras partnerverksamheter. Utvecklingsmagasinet har intervjuat fem organisationer som varnar för att deras partnerorganisationer tappar förtroende för Sverige och får svårt att upprätthålla sitt arbete mot bland annat barnäktenskap och könsstympningar.

Av: Hibo Yusuf Ahmed, 21 juli, 2022

Almedalen - artikel, Reportage

Ett år efter talibanernas maktövertagande: ”Glöm inte Afghanistan”

Ett år efter att talibanerna tog makten i Afghanistan är landet hårt drabbat av fattigdom, svält, arbetslöshet och en nedmonterad sjukvård. Under Almedalsveckan diskuterade flera personer det krisartade läget i landet.

Av: Julia Lundén Azzeddine, 20 juli, 2022

Almedalen - artikel, Reportage

Så utreder Sverige internationella krigsbrott

På nyheterna rapporteras löpande om Rysslands krig i Ukraina. Vi nås av vittnesmål om hemska krigsförbrytelser som beskriver hur ryska soldater har våldtagit och avrättat civila, samt attackerat sjukhus och bostadshus i Ukraina. Och Sverige tar ett stort internationellt ansvar att driva utredningar om krigsbrott i världen.

Av: Elin Malmqvist, 19 juli, 2022

Nyhet

Kritik mot brittisk flyktinghantering i skuggan av Ukrainakriget

Samtidigt som människor på flykt från kriget i Ukraina söker skydd i Storbritannien fortsätter flyktingar att korsa den engelska kanalen från den franska staden Calais till sydöstra Englands kust. Nu möter Storbritannien kritik, både av röster inrikes och från Frankrike – som hävdar att de tar allt för lite ansvar för flyktingsituationen i Europa.

Av: Maria Jacobsson, 14 juli, 2022

Almedalen - artikel, Nyhet

Per Bolund (MP) utlovade miljardsatsning för klimatet i sitt Almedalstal

I Per Bolunds (MP) partiledartal under Almedalsveckan lyfte han bland annat klimatkrisen, frågan om ett svenskt Natomedlemskap och att Sverige ska bli oberoende av rysk gas. Utöver det låg fokus mestadels på klimatpolitiken inom Sveriges gränser – trots att omvärlden utgör ett återkommande tema i Miljöpartiets partiprogram.

Av: Julia Lundén Azzeddine, Andreas Klawitter och Elin Malmqvist, 7 juli, 2022

Almedalen - artikel, Nyhet

Annie Lööf (C) berörde Ukraina och biståndet i sitt Almedalstal

Solidaritet i form av bistånd, gemensamt arbete för klimatet och stöd för Ukraina är vägen framåt, enligt Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Budskapet i hennes partiledartal under Almedalsveckan var tydligt – Ukrainas sak är vår. Hon nämnde även det svenska biståndet och att Centerpartiet står upp för enprocentsmålet.

Av: Brusk Ismail, Hanna Carlsson, Linnea Ljungar och Sara Lannebo, 7 juli, 2022

2 veckor sen

Utvecklingsmagasinet
HJÄLP UTVECKLINGSMAGASINET ATT BLI BÄTTRE!Just nu poppar det upp en enkät när du går in på Utvecklingsmagasinet (www.fuf.se/magasin). Det är för att FUF vill veta vad vi gör bra och vad vi skulle kunna göra ännu bättre i vårt onlinemagasin. Gå gärna in och svara på enkäten, det tar bara ett par minuter och vi är väldigt tacksamma för svar. ... Se merSe mindre
Se på Facebook

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Starta enkät