Utvecklingsmagasinet

This is an automatically translated page. Due to this, some linguistic errors may occur.

Vårt digitala magasin drivs av våra engagerade medlemmar i FUF-redaktionen.
Här skriver externa debattörer, gästkrönikörer, FUF:s skribenter och FUF:s korrespondenter.

Har ni tips på intressanta ämnen att bevaka eller personer att intervjua? Tipsa gärna redaktionen på opinion@fuf.se

Nyhet

Diana Janse om regeringens biståndspolitik: ”Att prioritera är att prioritera bort”

Regeringens nya biståndspolitik innebär ett utökat stöd till Ukraina, men också flera neddragningar – bland annat i stödet till FN, informationsarbete och forskning. Dessa prioriteringar och bortprioriteringar var i fokus när Diana Janse, statssekreterare för internationellt utvecklingssamarbete, mötte civilsamhället i ett fåtöljsamtal på FUF. 

Av: Alice Mutambala, 25 januari, 2023

Intervju

Främjande av lokal demokrati: ”Måste göra sin röst hörd”

Varje år anordnar Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICLD) ett ledarskapsprogram för kvinnor med lokalpolitisk maktposition i låg- och medelinkomstländer. Syftet är att stärka kvinnorna i sin ledarroll för att bidra till utvecklingen av lokal demokrati. Utvecklingsmagasinet har intervjuat Anne Scheffer Leander, ansvarig för programmet, om hur främjande av lokal demokrati egentligen fungerar i praktiken.

Av: Agnes Durbeej-Hjalt, 23 januari, 2023

Gästanalys, Guest piece

Independency from fossil fuels is crucial for human security

The world’s addiction to fossil fuel is the main contributor to the climate crisis, and it impacts peace and security worldwide. This was clearly demonstrated in 2022 by Russia’s invasion of Ukraine. But why is it so difficult for nations to move away from fossil fuels? Part of it can be explained by the so-called energy trilemma, according to Marie Stjernquist Desatnik, Senior Climate Policy Advisor at Naturskyddsföreningen (the Swedish Society for Nature Conservation, SSNC).

Av: Marie Stjernquist Desatnik, 17 januari, 2023

Utvecklingsmagasinet förklarar

Allt du behöver veta om de nya utlandsspionerilagarna

Den 1 januari trädde de omtvistade utlandsspionerilagarna i kraft i Sverige. Kritiker befarar att lagarna försvårar journalisters och visselblåsares möjligheter att rapportera om missförhållanden inom internationella samarbeten. Utvecklingsmagasinet förklarar det du behöver veta om lagändringarna.

Av: Vilma Ellemark, 13 januari, 2023

Utvecklingsmagasinet förklarar

Detta bör du veta inför Sveriges EU-ordförandeskap

Från den 1 januari 2023 och sex månader fram tar Sveriges regering över ordförandeskapet i Europeiska unionens råd. Vissa är hoppfulla och menar att den inflytelserika uppgiften kommer innebära ett ökat stöd till Ukraina, medan andra befarar att den kommer vara destruktiv för EU:s klimatpolitik. Utvecklingsmagasinet förklarar hur ordförandeskapet fungerar, och några saker du bör känna till för att hänga med i debatten kring ämnet. 

Av: Elianne Kjellman, 22 december, 2022

Gästkrönika

Vad krävs för en värld där alla är fria att bestämma över sin kropp och sexualitet?

Stora delar av jordens befolkning har små möjligheter att fatta beslut om sin egen kropp och sexualitet, trots att världens länder gång på gång har satt upp ambitiösa mål. Det är inte svårt att se utmaningar, samtidigt som en rad framsteg visar att förändring är möjlig. En ny FN-kommission har försökt peka ut en väg mot en värld där alla har möjlighet att utöva sina sexuella och reproduktiva rättigheter. Det skriver Hans Linde, förbundsordförande på RFSU och medlem i FN-kommissionen. 

Av: Hans Linde, 21 december, 2022

Debatt

Handlingskraftigt agerande krävs för att motverka det olagliga internationella vapenflödet

Våldet till följd av olagliga vapen har världen över förödande konsekvenser – mänskligt, socialt och ekonomiskt. För hållbar utveckling och fred krävs krafttag för att stoppa det olagliga vapenflödet. Onsdagen den 14 december uppmärksammas frågan särskilt i riksdagen då parlamentariker, civilsamhälle, experter och andra representanter samlas för Parlamentarikerforum för lätta vapen-frågors (Forumets) 20-årsjubileumsseminarium. 

Av: Karin Olofsson, Magdalena Thuresson och Olle Thorell, 14 december, 2022

Gästanalys

Infrastruktur och klimatanpassningar främjar kvinnors arbete i Kenya

Att ha flera inkomstdrivande aktiviteter har blivit en allt viktigare överlevnadsstrategi för kvinnor på den kenyanska landsbygden. Förbättrad infrastruktur, klimatanpassningar och självhjälpsgrupper kan främja kvinnornas arbete och därmed deras egen försörjning.

Av: Ella Ihre, 13 december, 2022

Aktuell debatt

Vecka 49: Fotbolls-VM och FN-möte om biologisk mångfald väcker debatt

I takt med VM-slutspelen i fotboll har diskussionen på svenska debatt- och ledarsidor om FIFA:s ansvar för Qatars förbrytelser mot mänskliga rättigheter intensifierats. Även FN-mötet COP15 om biologisk mångfald i Montréal, där parterna ska enas om det globala ramverket för biologisk mångfald, har sporrat veckans klimatdebatt.

Av: Agnes Durbeej-Hjalt och Sidra Amir, 12 december, 2022

Intervju

Ny utrikespolitik gör framtiden oviss för jämställdhetsprojekt i Latinamerika

Den nya riktningen för svensk utrikespolitik har skapat oro hos många organisationer som arbetar med globala utvecklingsfrågor.
– Vi är oroliga för kraftiga nedskärningar, säger Maja Magnusson, pressansvarig och informationshandläggare på Svalorna Latinamerika.

Av: Vilma Ellemark, 9 december, 2022