Utvecklingsmagasinet

The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Intervju

Ny lag i Georgien: “en allvarlig försämring av hbtqi-personers fri- och rättigheter”

Runt om i Östeuropa kan kampen för hbtqi-personers rättigheter sägas balansera på den tunna linjen mellan hopp och förtvivlan. I Georgien präglas politiken av motstridigheter mellan ambitionen om EU-medlemskap och kontroversiell lagstiftning som reglerar civilsamhället, media och nu hbtqi-personers rättigheter.

Läs mer »

29 oktober, 2024

Aktuell debatt

Vecka 43: Bricsmöte i Kazan, val i Östeuropa och krav på ansvarstagande för patienter och journalister i Gaza

Debatten om globala frågor har som vanligt dominerats av Ukrainakriget. Men mellan dessa debattinlägg har Bricsländernas möte och Sveriges ansvar för att hjälpa skadade och skydda journalister i Gaza diskuterats, liksom omröstningarna i Östeuropa. 

Läs mer »

29 oktober, 2024

FUF-korrespondenterna, Reportage

Civilsamhället utmanar tystnaden i Kazakstan

Efter ett uppmärksammat mord är våld i nära relation återigen straffbart i Kazakstan. Samtidigt som regeringsförtryck slår hårt mot kvinnorättsaktivister, stärker civilsamhället sin röst genom initiativ som NeMolchiKZ och konstutställningar som främjar samhällsdialog.

Läs mer »

28 oktober, 2024

Aktuell debatt

Vecka 42: Debattörer manar regeringen att stå upp för folkrätten

Föregående veckas debatt präglades av Sveriges förhållningssätt till utvecklingen i Mellanöstern. Men röster höjdes även kring biståndseffektivitet. Inte minst med anledning av att årets nobelpristagare i ekonomi forskat just kring hur länder kan lyfta sig själva ur fattigdom.

Läs mer »

21 oktober, 2024

Reportage

Vikten av valobservation

I oktober 2023 höll Liberia sitt första allmänna val sedan FN:s fredsbevarande styrkor lämnade landet. Valet betraktas idag som en framgång. Till del tack vare de omfattande valobservationsinsatserna som bevakade processen.

Läs mer »

15 oktober, 2024

Krönika

FPÖ:s valvinst i Österrike en seger för Vladimir Putin

Det högernationalistiska partiet Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) vann det österrikiska parlamentsvalet för första gången i landets historia. Trots den senaste tidens förödande översvämningar fick det klimatförnekande och Rysslandsvänliga partiet flest röster. Nu väntar möjligen en mörkare framtid för EU:s stöd till Ukraina, eftersom FPÖ helt och hållet vill avskaffa det, skriver Agnes Fältman. 

Läs mer »

14 oktober, 2024

Aktuell debatt

Vecka 40: En oetisk budget, krigets moral och skulden för utvecklingen i Mellanöstern

Likt de flesta veckor har föregående vecka präglats av diskussioner om kriget i Ukraina och utvecklingen i Mellanöstern. I debatten om globala frågor har socialdemokratiska företrädare har varit särskilt aktiva och kommenterat bland annat Afghanistans diplomatiska relationer med Norden i Svenska Dagbladet och regeringens biståndsbudget.   – De enda som gynnas av ett minskat bistånd […]

Läs mer »

7 oktober, 2024

Aktuell debatt

Vecka 39: Politisk oenighet kring fredslösningar i Mellanöstern, chokladbojkott och Ukrainas framtid

Omröstningen i FN:s generalförsamling den 18 september då en majoritet av medlemsländerna röstade för en resolution om att Israel ska avsluta ockupationen av palestinsk mark har rört upp känslor. Men inte ens inom de politiska partierna tycks den forna veckans debattörer vara överens om hur Sverige bör ställa sig till utvecklingen i Mellanöstern. I Svenska […]

Läs mer »

30 september, 2024

Aktuell debatt

Vecka 38: Hybridkrigsföring i Mellanöstern och svensk demokrati under hot?

I veckan uttryckte 17 civilsamhällesorganisationer djup oro över tillståndet för Sveriges demokrati i en debattartikel i Aftonbladet. Hot mot journalister, misstroendespridning, nedskärningar i statligt stöd till civilsamhälle och Sverigedemokraternas trollfabrik nämns som tecken på en försvagning av den svenska demokratin. Organisationerna uppmanar regeringen att tillsätta en utredning med förslag om hur demokratin kan försvaras.  Oron avfärdas […]

Läs mer »

23 september, 2024

Aktuell debatt

Vecka 37: Nya ministrar och debatt om Sveriges roll i världen

Sedan den tidigare utrikesministern Tobias Billström (M) meddelade sin avgång den 4 september har det spekulerats intensivt i medierna om vem som ska bli hans efterträdare. Slutligen, i samband med riksmötets öppnande den 10 september tillkännagav statsminister Ulf Kristersson (M) att Maria Malmer Stenergard (M), tidigare migrationsminister, tar över posten. Annie Croona, politisk redaktör på […]

Läs mer »

16 september, 2024

Texterna i Utvecklingsmagasinet är skrivna av FUF:s ideella skribenter och
korrespondenter samt olika gästskribenter som är kunniga inom området global utveckling.
Har du tips på intressanta ämnen att bevaka eller personer att intervjua? Tipsa gärna redaktionen på opinion@fuf.se