Utvecklingsmagasinet

This is an automatically translated page. Due to this, some linguistic errors may occur.

Vårt digitala magasin drivs av våra engagerade medlemmar i FUF-redaktionen.
Här skriver externa debattörer, gästkrönikörer, FUF:s skribenter och FUF:s korrespondenter.

Har ni tips på intressanta ämnen att bevaka eller personer att intervjua? Tipsa gärna redaktionen på opinion@fuf.se

Aktuell debatt

Vecka 47: Debattör om slopandet av enprocentsmålet: ”Andefattigt”

Slopandet av Sveriges enprocentsmål för biståndet har debatterats i flera svenska medier under den gångna veckan. Protesterna i Iran har fortsatt att vara föremål för debatt, bland annat då Ardalan Shekarabi (S) menade att Sveriges regering bör skärpa sanktionerna mot landet.

Av: Fredrik Govenius, 29 november, 2022

Reportage

Sju miljoner människor har flytt från Venezuela – men krisen bortprioriteras

Miljontals människor har tvingats lämna både Venezuela och Ukraina. Trots det har endast 16 procent av hjälpinsatsen för venezuelanska flyktingar och migranter finansierats i år jämfört med 71 procent av insatsen till Ukraina.
–  Jag tror inte att folk förstår hur illa krisen i Venezuela är, säger León Poblete, forskare i ekonomi vid Uppsala universitet.

Av: Vilma Ellemark, 23 november, 2022

Aktuell debatt

Vecka 46: Debattörer kritiserar Sveriges klimatpolitik och ny grundlagsändring

FN:s klimattoppmöte i Egypten har väckt frågor om Sveriges klimatpolitik och ansvar internationellt. Flera debattörer kritiserar även den svenska grundlagsändringen om utlandsspioneri som de menar gör det svårare att granska internationella samarbeten. 

Av: Sandra Duru och Vilma Ellemark, 23 november, 2022

Aktuell debatt

Vecka 45: Debattörer kritiska mot Sveriges Natoförhandling med Turkiet

Mötet mellan Turkiets president Erdoğan och statsminister Ulf Kristersson (M) i Ankara om Sveriges Natoansökan har varit omdiskuterat under den gångna veckan. FN:s klimatmöte COP27 i Sharm el-Sheikh har väckt skarp kritik mot den egyptiska regeringen.

Av: Lilljan Daoud och Matida Jaiteh, 15 november, 2022

Krönika

Den reella debatten om biståndet har glömts bort

Inför valet upplevde jag att globala frågor har varit frånvarande i den politiska debatten i Sverige. Klimatdebatten handlade mer om kärnkraftverk än om konsekvenserna av klimatförändringarna och nu har Sveriges enprocentsmål slopats.

Av: Karin Sjöstrand, 14 november, 2022

Reportage

Efter översvämningarna i Pakistan: ”Katastrofen är orsakad av människan”

November är tiden på året då många jordbrukare planterar vete. Dilawar Chandio är en av många jordbrukare i provinsen Sindh i Pakistan som inte vet om vattnet från sommaren förödande översvämningar kommer ha försvunnit till dess. 

Av: Sidra Amir, 11 november, 2022

Nyhet

Människor fortsätter att fly från Libanon – trots dödliga båtolyckor

Utbredd fattigdom, bristande sanitet och undermålig hälsovård är några exempel på den försämrade situationen i Libanon. Allt fler människor vill lämna landet, och senast i september dog minst 94 personer när en båt med flyktingar havererade på medelhavet.

Av: Amanda Rossling, 10 november, 2022

Intervju

”Ingen straffas för människorättskränkningar i Iran”

Protesterna i Iran, som utlöstes av 22-åriga Mahsa Jhinas Aminis död i polisens förvar, har spridit sig över hela landet. I slutet av oktober hade 234 personer avlidit i samband med protesterna, enligt Iran Human Rights (IHRNGO). Människorättsorganisationen Amnesty beskriver en kultur av straffrihet i landet, där säkerhetsstyrkorna kan döda, tortera och misshandla – utan att straffas för det.
– Situationen i Iran är oerhört allvarligt, säger Maja Åberg, policyrådgivare på Amnesty International Sverige.

Av: Lilljan Daoud, 8 november, 2022

Aktuell debatt

Vecka 44: Debattörer kritiserar regeringen på flera punkter

Utrikesminister Tobias Billströms (M) uttalanden om Turkiet har väckt känslor under den gångna veckans debatt. Den nya regeringens bistånds- och klimatpolitik har också fått debatterats. 

Av: Elianne Kjellman och Ella Sjöbeck, 7 november, 2022

Utvecklingsmagasinet förklarar

Så rundar iranska befolkningen regimens internetblockader

För att stävja protesterna efter Mahsa Aminis död begränsar den iranska regimen lokalbefolkningens tillgång till internet. Flera sociala medieplattformar är nu helt blockerade, vilket kan hindra demonstranter från att samordna protester, kalla på hjälp eller sprida sina budskap till världen. Vägarna kring blockaderna är få, men techbolag och ideella organisationer arbetar för att kommunikationen med omvärlden ska upprätthållas. 

Av: Jonatan Lamy, 3 november, 2022