Utvecklingsmagasinet

This is an automatically translated page. Due to this, some linguistic errors may occur.

Vårt digitala magasin drivs av våra engagerade medlemmar i FUF-redaktionen.
Här skriver externa debattörer, gästkrönikörer, FUF:s skribenter och FUF:s korrespondenter.

Har ni tips på intressanta ämnen att bevaka eller personer att intervjua? Tipsa gärna redaktionen på opinion@fuf.se

Krönika

Att leva som HBTQ+-person i Zambia har påmint mig om varför Pride behövs

Homosexualitet är olagligt i Zambia, där jag har bott och arbetat i snart ett halvår. När svenska ambassaden i Lusaka hissade Prideflaggan den 17 maj för att markera IDAHOT, den internationella dagen mot homofobi, transfobi och bifobi, drunknade kommentarsfältet i negativa kommentarer. Folk buar i biografen när en scen med HBTQ+-personer spelas upp, även om […]

Av: Sofia Karlsson, 3 juli, 2022

Gästanalys

Redirect the Resources of Oil Companies, Military Firms and Banks

Equitable global development requires that basic needs are met in communities safe from the worst effects of war, global warming, pollution, poverty, and pandemics. Problems persist because we lack a systematic response – but we can gain that if oil and military firms causing problems are transformed into platforms for civilian, sustainable development through conversion and proactive investment campaigns aimed at universities and local investment actors, writes Jonathan Michael Feldman, who works in the Department of Economic History and International Relations at Stockholm University. 

Av: Jonathan Michael Feldman, 30 juni, 2022

Debatt

Socialdemokraterna: Sveriges biståndsmodell fungerar väl

Vi socialdemokrater vet att en värld med stor ojämlikhet, hunger och fler konflikter är en osäkrare värld för alla. Det har inte minst covid-19 pandemin och Rysslands anfallskrig visat. Världen hänger ihop och när det brinner i din nästas hus så angår det också dig oavsett om det sker i Ukraina, Jemen eller Sudan – därför är biståndspolitiken viktig och vi Socialdemokrater ser det som en del av säkerhetspolitiken. Det skriver Kenneth G Forslund, ordförande i riksdagens utrikesutskott (S), och Anders Östberg, riksdagsledamot och biståndspolitisk ansvarig (S).

Av: Anders Österberg och Kenneth G Forslund, 30 juni, 2022

Nyhet

Flera parter pekar ut israeliska styrkor som skyldiga till journalists död på Västbanken

Den 11 maj sköts journalisten Shireen Abu Akleh, anställd på den arabiskspråkiga tevekanalen Al-Jazeera, ihjäl på Västbanken. Sedan dess har det pågått flera parallella utredningar för att reda ut skuldfrågan. Nu har FN slagit fast att det var israeliska styrkor som dödade journalisten.  

Av: Julia Lundén Azzeddine, 30 juni, 2022

FUF-korrespondenterna, Krönika

Stockholm+50 är redan bortglömt – men klimataktivisterna fortsätter kampen

I början av juni ägde FN-mötet Stockholm+50 rum, för att markera att det är 50 år sedan den första internationella klimatkonferensen hölls i Sverige. Men trots mycket uppståndelse innan konferensen blev det mest snack och lite verkstad. Fortfarande är det unga klimataktivister som tvingas leda kampen för klimaträttvisa.

Av: Sofia Karlsson, 30 juni, 2022

Nyhet

Nya uppgifter kopplar Wagnergruppen till mord i Mali och Centralafrikanska republiken

Det ryska militärföretaget Wagnergruppen har kopplats samman med massakrer där flera hundra civila har dött. Enligt rapporter är gruppen närvarande i flera afrikanska länder, vilket skapar nya farhågor om hur gruppen påverkar säkerheten på den afrikanska kontinenten. Samtidigt finns det en positiv opinion mot Ryssland och Wagner i delar av Mali.

Av: Linnea Ljungar, 27 juni, 2022

Analys

Allt fler lider av fetma – i både hög- och låginkomstländer

Allt fler människor i utvecklingsländer lider av fetma som får dödligt utfall. Orsakerna till problemet är fattigdom, ojämställda samhällen och dietförändringar med ökad mängd socker, salt och fett. Detta leder till den så kallade “dubbla bördan”, där länder får arbeta på två fronter – både emot smittsamma och icke-smittsamma sjukdomar.  

Av: Frida Lindberg, 23 juni, 2022

Debatt

Vänsterpartiet: Enprocentsgolv istället för avräkningar

Med ett akut klimatnödläge och en allvarlig humanitär situation i världen duger det inte att som regeringen minska biståndet genom de omfattande avräkningarna man nu har valt att göra. Sverige har alla möjligheter att vara en fristad för människor som flyr krig och förtryck och samtidigt stå upp för en biståndspolitik värd namnet. Det skriver Vänsterpartiets biståndspolitiska talesperson Yasmine Posio. 

Av: Yasmine Posio, 13 juni, 2022

Aktuell debatt

Vecka 22: Klimatmöte i Stockholm och Turkiets krav på svenskt Natomedlemskap guidar veckans debatt

Allt sedan Sverige och Finland lämnade in sina ansökningar om att bli en del av Nato i mitten av maj har Turkiet, med president Recep Tayyip Erdogan i spetsen, fört fram flera motkrav. Dagens Nyheters ledarredaktion menar att Sverige inte ska låta sig skrämmas utan istället behålla is i magen. De menar att “en längre […]

Av: Hanne Karlsson och Markus Hietanen, 8 juni, 2022

Aktuell debatt

Vecka 21: Stundande svältkatastrof engagerar debattörer

En stundande svältkatastrof stod högt på agendan på debatt- och ledarsidor under förra veckan. Framförallt framhölls Rysslands blockader av hamnar i Ukraina som ett hot mot den globala matförsörjningen.  

Av: Sigrid Wernersson och Villemo Warnerfjord, 3 juni, 2022