Utvecklingsmagasinet

This is an automatically translated page. Due to this, some linguistic errors may occur.
FUF-korrespondenterna, Reportage

Tusentals protesterar mot att högerpopulistiskt parti kan vinna valet i Österrike

På Österrikes gator demonstreras det mot högerextremism och det skandalomsusade EU-kritiska partiet Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ). Med 30 procent av väljarstödet är FPÖ enligt opinionsmätningar det största partiet inför landets stundande parlamentsval. Om FPÖ kommer till makten kan det innebära stora förändringar för Österrike, EU och det europeiska biståndet till Ukraina – som partiet vill stoppa.

Läs mer »

8 april, 2024

Aktuell debatt

Vecka 13: Kritik från flera håll mot nedskärningar i det svenska biståndet

Regeringens omstrukturering av det svenska biståndet och Sidas besked att myndigheten kommer avsluta avtalen med flera organisationer får stora konsekvenser, menar flera debattörer. De pekar på att detta bland annat påverkar människorättsförsvarare och organisationer som kämpar för internationell rätt i Israel och Palestina.

Läs mer »

2 april, 2024

Aktuell debatt

Vecka 12: Debatt om regeringens klimatpolitik och flygskatten

Den 21 mars överlämnade Klimatpolitiska rådet sin årliga bedömning av regeringens klimatpolitik. Rapporten har väckt reaktion och flera debattörer har under den gångna veckan diskuterat klimatpolitiken i både Sverige och Europa.

Läs mer »

25 mars, 2024

FUF-korrespondenterna, Reportage

Professor om att skicka asylsökande till Rwanda: ”Handling av desperation”

Trots motgångar i Högsta domstolen och kritik från civilsamhället fortsätter den brittiska premiärministern Rishi Sunak att driva på lagförslaget om att tvångsförflytta asylsökande till Rwanda.
– Detta är den mest extrema åtgärden för att outsourca migrationssystemet. Det är globala nord som rentvår sig på flyktingars bekostnad, säger Phil Clark, professor i internationell politik vid SOAS University of London.

Läs mer »

25 mars, 2024

Reportage

Kulturen hotas när slumområde i Indien byggs om

Ett av världens största slumområden i Bombay ska rustas upp i ett nytt fastighetsprojekt. Målet är att området ska bli både renare och tryggare. Men lokalinvånarna är oroliga för att deras kultur ska bli försummad och att de ska bli tvungna att lämna sina hem. 

Läs mer »

22 mars, 2024

Aktuell debatt

Vecka 11: Debattörer uppmanar Israel att ta ansvar för svälten i Gaza

Människorna i Gaza svälter och Israel måste ta sitt ansvar för det, skriver flera debattörer. Även Greta Thunbergs klimatdemonstration utanför riksdagen har varit föremål för debatt under den gångna veckan.

Läs mer »

18 mars, 2024

Utvecklingsmagasinet förklarar

Internationella domstolsbeslutet mot Israel: ”Har ignorerats”

Tidigare i år anklagade Sydafrika Israel för folkmord i FN:s högsta domstol, International Court of Justice (ICJ). Domstolen har beslutat att Israel ska göra allt i sin makt för att skydda den palestinska befolkningen. Men ICJ förlitar sig på staters vilja att följa besluten, och många civilsamhällesorganisationer menar att Israel inte har levt upp till detta.

Läs mer »

18 mars, 2024

Intervju

EU-omröstning om hållbarhetslag: “Förändrar bilden av Sverige som föregångsland”

Sverige gick nyligen ut med att man kommer rösta emot det EU-lagförslag som ska öka företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö, trots att lagförslaget har ett starkt stöd från både civilsamhället och företag. Nu har lagförslaget reviderats och under fredagen ska en omröstning ske. 
– Det Sverige gör lyssnar andra länder på, säger Julia Carlzon, kommunikatör på Oxfam, om den kommande omröstningen.

Läs mer »

14 mars, 2024

Aktuell debatt

Vecka 10: Debattörer välkomnar Sveriges Natointräde

Den 7 mars 2024 blev Sverige fullvärdig medlem i Nato, två år efter att ansökningsprocessen inleddes efter Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022. Natointrädet har dominerat debatt- och ledarsidorna under den gångna veckan, med en klar majoritet som välkomnar medlemskapet i militäralliansen.

Läs mer »

11 mars, 2024

Debatt

Ojämställdheten i världen leder till hunger och undernäring

Könsdiskriminering fortsätter att vara en bidragande faktor till hunger och undernäring i världen. Alla måste arbeta för mer jämställda samhällen för att få ett slut på hungern, och särskilt män måste inse att deras engagemang är avgörande för att uppnå jämställdhet. Det skriver Elodie Iko, Grace Mgabadere Chikowi och Malin Flemström från The Hunger Project.

Läs mer »

8 mars, 2024

Texterna i Utvecklingsmagasinet är skrivna av FUF:s ideella skribenter och
korrespondenter samt olika gästskribenter som är kunniga inom området global utveckling.
Har du tips på intressanta ämnen att bevaka eller personer att intervjua? Tipsa gärna redaktionen på opinion@fuf.se

5 månader sen

Utvecklingsmagasinet
– Den oberoende journalistiken behövs mer än någonsin och utgör ryggraden för allt som har med demokrati och hållbar utveckling att göra, säger Parul Sharma, människorättsjurist och ambassadör för Utvecklingsmagasinet. Vi närmar oss 2030 med stormsteg – året då de 17 globala hållbarhetsmål som världens länder har kommit överens om ska vara uppfyllda. Det innebär att vi snart ska ha avskaffat all extrem fattigdom i världen, minskat ojämlikheten och orättvisorna, främjat fred och rättvisa och löst klimatkrisen. Och för att uppnå dessa mål behövs journalistik om hållbar utveckling. Men varför är journalistiken en så viktig del i den globala utvecklingen? För att faktabaserad information är en förutsättning för att människor från samhällets olika delar ska kunna förstå och engagera sig i frågor som rör hållbar utveckling, genom att till exempel göra hållbara val i livet. Att bevaka hållbar utveckling sätter också press på politiker att agera i dessa frågor och håller dem till svars för sina löften. Vill du göra som Parul Sharma och stötta Utvecklingsmagasinets oberoende journalistik om hållbar utveckling? Då kan du swisha en valfri summa till 123 481 86 13. Stort tack! ... Se merSe mindre
Se på Facebook