Utvecklingsmagasinet

This is an automatically translated page. Due to this, some linguistic errors may occur.

Vårt digitala magasin drivs av våra engagerade medlemmar i FUF-redaktionen.
Här skriver externa debattörer, gästkrönikörer, FUF:s skribenter och FUF:s korrespondenter.

Har ni tips på intressanta ämnen att bevaka eller personer att intervjua? Tipsa gärna redaktionen på opinion@fuf.se

Utvecklingsmagasinet förklarar

Skövlingen av Amazonas slår nytt rekord

Amazonas är den största och mest artrika regnskogen i världen. Den är livsviktig för djur- och växtarter, men också för människor. Trots det fortsätter avskogningen av Amazonas och i februari slog skövlingen nytt rekord.

Av: Cecilia Bergh, 22 mars, 2023

Aktuell debatt

Vecka 11: Debattörer diskuterar integration och terrorhot från IS

Under förra veckan diskuterade ledar- och debattskribenter bland annat att utrikesfödda kvinnor är en outnyttjad resurs – då Sverige förbiser dem på arbetsmarknaden. Terrorhotet från IS och att nedskärningarna i biståndet drabbar kunskapsutvecklingen både i Sverige och andra länder har också debatterats.

Av: Elianne Kjellman och Ellen Norman, 20 mars, 2023

Utvecklingsmagasinet förklarar

Regeringen vill klimatkompensera utomlands – för att nå Sveriges klimatmål

Sveriges regering satsar hundratals miljoner på klimatkompensation, det vill säga utsläppsminskningar utomlands. Det innebär att en del av Sveriges klimatmål kan komma att uppfyllas i länder som Ghana, Nepal och Dominikanska Republiken. Men flera forskare och experter är kritiska, både vad gäller klimatnytta och etik.

Av: Ellinor Berglund, 17 mars, 2023

Utvecklingsmagasinet förklarar

Så har Orbáns regering inskränkt pressfriheten i Ungern

Viktor Orbán återtog positionen som premiärminister i Ungern 2010. Sedan dess har han genomfört stora politiska förändringar som påverkar befolkningens demokratiska rättigheter. Journalister i landet avlyssnas och kritiska röster tystas ned – trots att yttrande- och pressfrihet är en del av landets författning.

Av: Nora Nattorp, 16 mars, 2023

Aktuell debatt

Vecka 10: Debattörer tar upp digitalisering som vital del av jämställdhetsfrågan

Under förra veckan fokuserade många debatt- och ledarskribenter på kvinnors rättigheter i och med internationella kvinnodagen den 8 mars. Flera debattörer diskuterade digitalisering och jämställdhet eftersom det var huvudfrågan som diskuterades på FN:s kvinnokommissions möte (CSW) i New York den 10 mars. 

Av: Ida Eriksson Vanemo, 15 mars, 2023

Utvecklingsmagasinet förklarar

Miljontals statslösa personer i världen – får inte tillgång till grundläggande rättigheter

Drygt tio miljoner människor runt om i världen beräknas vara statslösa. Sverige har anslutit sig till flera internationella konventioner för att förhindra statslöshet, men trots det fanns det ungefär 27 000 statslösa personer eller personer med okänd nationalitet i Sverige under 2021, enligt UNHCR. Europarådets tidigare kommissionär för mänskliga rättigheter har riktat kritik mot att Sverige ger statslösa personer små möjligheter att få medborgarskap i Sverige. 

Av: Sandra Duru, 9 mars, 2023

Intervju

Munisa Rashid stannar i Afghanistan – trots talibanernas kvinnoförtryck

Sedan talibanerna tog över den afghanska staten 2021 ser vardagen annorlunda ut för de flesta afghaner. Deras ekonomiska möjligheter och kvinnors rättigheter har kraftigt begränsats. Munisa Rashid, kommunikatör på Svenska Afghanistankommittén (SAK), är en av många kvinnor i landet som inte längre får påbörja sin drömutbildning eller klä sig hur hon vill. 

Av: Lilljan Daoud, 8 mars, 2023

Aktuell debatt

Vecka 9: Debattörer diskuterar stödet till Ukraina och Sveriges klimatomställning

Under veckan som gått har fokus legat på Ukraina bland flertalet debattörer på svenska opinionssidor. Även Sveriges klimatomställning och reduktionspliktens vara eller icke-vara har diskuterats med tydliga skillnader i debattörernas åsikter.  

Av: Cecilia Bergh och Ellinor Berglund, 6 mars, 2023

Aktuell debatt

Vecka 8: Debattörer oense om vapenleveranser till Ukraina

Den 24 februari 2023 var det ett år sedan Ryssland invaderade Ukraina. Det har präglat de svenska debatt- och ledarsidorna under den gångna veckan – och skribenterna vill att Vladimir Putin stoppas och ställs till svars för sina krigsförbrytelser. En vattendelare i den svenska debatten är dock frågan om Sverige ska skicka vapen till Ukraina. 

Av: Nora Nattorp och Agnes Durbeej-Hjalt, 27 februari, 2023

Reportage

Rysslands invasion av Ukraina: ”Viktigt att vi som kan fortsätter att berätta om kriget”

Den 24 februari 2023 har det gått ett år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Tusentals människor har dött och miljontals har flytt sina hem. I samband med årsdagen arrangerar flera människorättsorganisationer demonstrationer i Stockholm. Utvecklingsmagasinet var på plats och bevakade en av dem.  

Av: Agnes Durbeej-Hjalt, 24 februari, 2023