Opinion

A militarized Myanmar is a threat to women

A military coup has thrown Myanmar into a battlefield with women at the vanguard. Undeterred by soldiers slaughtering protesters in the streets of Yangon, the struggle for democracy continues.

Av: Markus Barnevik Olsson, 16 april, 2021

Nyhet

Boko Harams banksystem finansierar dödliga terrorattacker

Terroristorganisationen Boko Haram fungerar likt en bank som investerar i mindre byar i Nigeria. Detta finansierar de dödliga attacker och kidnappningar som har präglat landet i snart 12 år. En stor bakomliggande orsak till problemet är lokalbefolkningens brist på tilltro till regeringen.

Av: Jill Karlström Thunberg, 16 april, 2021

Nyhet

Arbetare i Bangladesh nekas rätten till att strejka

Bangladesh är det farligaste landet att vara anställd i enligt en rapport från Internationella fackliga samorganisationen (ITUC). I rapporten är Bangladesh det land som mest inskränker fackliga rättigheter. Strejkerna i slutet av 2018 och början av 2019 resulterade i att 12 350 personer avskedades, 522 åtalades och 3000 oidentifierade arbetare anmäldes.

Av: Nagaad Kadir Abdimaxmud, 16 april, 2021

Nyhet

Väpnad konflikt i norra Moçambique

I Cabo Delgado-provinsen i norra Moçambique pågår våldsamheter och en humanitär kris. Tusentals människor är på flykt efter att den väpnade islamistiska gruppen lokalt känd som al-Shabab har bränt byar och begått brutala mord.
– För att kunna lösa situationen behövs stöd från andra länder, säger Diamantino Nhampossa som jobbar för We Effect i Mocambique.

Av: Linnea Boström, 15 april, 2021

Intervju

Att främja mänskliga rättigheter i Zimbabwe

Zimbabwe är ett land med stora utmaningar när det gäller mänskliga rättigheter. Raoul Wallenberginstitutet som nyss öppnat ett kontor i huvudstaden Harare antar utmaningarna. Mikael Johansson, chef för Zimbabwekontoret, berättar om institutets arbete i landet:
– Det handlar om att bygga för framtiden, säger han.

Av: Linnea Boström, 13 april, 2021

Nyhet

Kvinnorättsrörelsen i Nordmakedonien kämpar för sina rättigheter på och utanför nätet

2020 avslöjades en hemlig gruppchatt i Nordmakedonien där tusentals personer tog del av privat material på kvinnor och flickor utan deras samtycke. Kvinnorättsrörelsen i Nordmakedonien har sedan dess kämpat för upprättelse med hjälp av flera organisationer i landet.

Av: Fredrika Gilljam Norberg, 13 april, 2021

Krönika

Är den allmänna uppfattningen om svenskt bistånd realistisk?

Sveriges har tillägnat sin biståndsbudget åt att bekämpa fattigdom och skapa bättre förutsättningar för människor som lever i fattigdom att förändra sina liv. Jag har hört om personer som tror att biståndsbudgeten går till korrupta länder, men hur ser den allmänna uppfattningen om bistånd ut i Sverige?

Av: Melanie Alphonse, 13 april, 2021

Nyhet

Ökning av ojämlikhet i pandemins spår

I januari släppte Oxfam sin rapport The inequality virus som tar upp trenden om en ökad global ojämlikhet till följd av covid-19-pandemin, en trend som slår hårdast mot de redan utsatta. Utan välriktade åtgärder riskerar återställandet att ta uppemot ett decennium.

Av: Josefine Hagby, 9 april, 2021

Reportage

Feminism – ett västerländskt påfund eller grundläggande rättigheter

I Jordanien pågår idag en feministisk kamp för ökad jämställdhet. Precis som i alla länder, så bemöts denna kamp med mer eller mindre motstånd från sin omgivning. Vissa ser feminism som ett västerländskt fenomen medan andra menar att jämställdhet handlar om mänskliga rättigheter.

Av: Frida Ekberg Berry, 9 april, 2021

Nyhet

FUF priset 2020 går till Mats Karlsson

Mats Karlsson har varit en aktiv och drivande röst i utvecklingsfrågor under hela sitt yrkesliv. Han började på Sida 1984 och arbetade sen med utveckling i Afrika i 30 år. Han har också arbetat med globala samarbetsfrågor, både i Världsbanken och FN, och som sekreterare i Kommissionen för globalt samarbete som leddes av Ingvar Carlsson. Han […]

Av: Kansliet, 8 april, 2021