Utvecklingsmagasinet

This is an automatically translated page. Due to this, some linguistic errors may occur.
FUF-korrespondenterna, Reportage

Unga och högutbildade lämnar Ungern – till följd av Orbáns politik

Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Fidesz, det nationalistiska regeringspartiet, har under det senaste årtiondet systematiskt avvecklat landets demokratiska institutioner. I ett allt hårdare ekonomiskt och politiskt klimat väljer många unga och högutbildade ungrare att flytta utomlands. Vad kan locka dem tillbaka? Kan liberala vindar som blåser över den forna nationalistiska bundsförvanten Polen väcka hopp om förändring?

Läs mer »

26 februari, 2024

Analys

Kriget i Tigray är över, men freden dröjer och svält hotar

Läget i Etiopien är kritiskt. Det pågår flera väpnade konflikter i landet, samtidigt som livsmedelsbristen breder ut sig och ekonomin är i kris. Risken är stor för massvält i Tigray – regionen som har varit drabbad av en av nutidens blodigaste och mest destruktiva krig. Utan dialog mellan ledare för landets olika folkgrupper om hur gränsdragningarna ska se ut mellan regionerna och vilket styrelseskick landet ska ha är det svårt att se hur någon verklig fred ska kunna åstadkommas i Etiopien. Det skriver Pierre Frühling, tidigare diplomat, biståndsarbetare och journalist.

Läs mer »

19 februari, 2024

Aktuell debatt

Vecka 7: Centerpartister kräver ekonomiska påföljder för klimatbovar i EU

Inför det kommande Europaparlamentsvalet, som infaller i juni i år, ökar debatten om Sveriges roll i EU och unionens framtid. Centerpartiet kräver att EU inför ekonomiska påföljder för länder som inte lever upp till målen för klimatomställningen, medan Sverigedemokraterna förespråkar en omstrukturering av EU-politiken och stärkt beslutsfattande på nationell nivå. Även den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs död har uppmärksammats i debatten under den gångna veckan.

Läs mer »

19 februari, 2024

Aktuell debatt

Vecka 6: Artister kräver att Israel utesluts från Eurovision

I takt med att den europeiska musiktävlingen Eurovision song contest närmar sig har röster runt om i världen höjts med uppmaning om att Israel ska portas från tävlingen – på grund av kriget i Gaza. I en debattartikel kallar över 1 000 artister tv-unionen EBU för dubbelmoralisk, och Israels medverkan i Eurovision för en ”bagatellisering” av folkrättsbrott. Dagens Nyheters ledarredaktion menar å andra sidan att det inte alls är hyckleri att vilja bojkotta Ryssland men släppa in Israel i musiktävlingen.

Läs mer »

12 februari, 2024

Nyhet

Statssekreteraren om reformagendan: ”Vi ska inte försöka göra allting överallt”

Regeringens ändringar i Sveriges biståndspolitik innebär bland annat ett ökat fokus på handel, migration och Ukraina. Men ändringarna har väckt reaktioner, inte minst från civilsamhällesorganisationer. Så hur ser regeringen egentligen på det svenska civilsamhällets roll i utvecklingssamarbetet? Och varför har man valt att minska kärnstödet till FN i en värld fylld av kriser? Det var några av frågorna som diskuterades under FUF:s samtal med Diana Janse, statssekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M).

Läs mer »

7 februari, 2024

Reportage

Två röster om situationen för hbtqi-personer i Uganda: “Det är ett helvete där ute”

I mars 2023 antog Ugandas parlament ett strikt lagförslag om hårdare straff för hbtqi-personer. Trots internationell kritik trädde lagen till slut i kraft i maj – vilket har försatt hbtqi-personer och aktivister i landet i en ännu mer utsatt position än tidigare. Utvecklingsmagasinet har pratat med John Cyprian och Rebecca N Naava – två ugandiska hbtqi-personer som båda har påverkats av lagändringen.

Läs mer »

5 februari, 2024

Aktuell debatt

Vecka 5: Debattörer oense om det indragna stödet till UNRWA

Under den gångna veckan har flera länder, däribland Sverige och biståndsmyndigheten Sida, stoppat det humanitära biståndet till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA. Bakgrunden är att 12 anställda på UNRWA misstänks för delaktighet i Hamas attack mot Israel den 7 oktober. Men svenska debattörer har varit oense om det är rätt eller fel att dra in stödet till UNRWA.

Läs mer »

5 februari, 2024

Utvecklingsmagasinet förklarar

Kampen om det vita guldet i Sydamerika: ”Kommer slåss om resurserna”

I takt med den gröna omställningen och den ökade produktionen av elbilar hungrar världen efter “det vita guldet” – litium. Latinamerika kan bli en geopolitisk projektionsyta när ekonomiska stormakter slåss om tillgången till litium, och detta kan få konsekvenser för både miljön och människor.

Läs mer »

29 januari, 2024

Aktuell debatt

Vecka 4: Debattör om Nato-processen: “Turkiet och Ungern grep tillfället att utpressa Sverige”

Den 23 januari godkände Turkiets parlament Sveriges Nato-ansökan. Detta präglade de svenska debatt- och ledarsidorna under den gångna veckan, och flera debattörer resonerade bland annat kring om medlemskapet har diskuterats tillräckligt eller ej.

Läs mer »

29 januari, 2024

FUF-korrespondenterna, Reportage

Efter ryska cyberangreppen: Här tränas Moldaviens framtida cyberbeskyddare

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Moldavien utsatts för flera cyberattacker. För att bygga upp landets försvar mot cyberangrepp utbildas studenter i informationssäkerhet vid Moldaviens tekniska universitet – en utbildning som behövs mer än någonsin.

Läs mer »

22 december, 2023

Vårt digitala magasin drivs av våra engagerade medlemmar i FUF-redaktionen.
Här skriver externa debattörer, gästkrönikörer, FUF:s skribenter och FUF:s korrespondenter.

Har ni tips på intressanta ämnen att bevaka eller personer att intervjua? Tipsa gärna redaktionen på opinion@fuf.se

4 månader sen

Utvecklingsmagasinet
– Den oberoende journalistiken behövs mer än någonsin och utgör ryggraden för allt som har med demokrati och hållbar utveckling att göra, säger Parul Sharma, människorättsjurist och ambassadör för Utvecklingsmagasinet. Vi närmar oss 2030 med stormsteg – året då de 17 globala hållbarhetsmål som världens länder har kommit överens om ska vara uppfyllda. Det innebär att vi snart ska ha avskaffat all extrem fattigdom i världen, minskat ojämlikheten och orättvisorna, främjat fred och rättvisa och löst klimatkrisen. Och för att uppnå dessa mål behövs journalistik om hållbar utveckling. Men varför är journalistiken en så viktig del i den globala utvecklingen? För att faktabaserad information är en förutsättning för att människor från samhällets olika delar ska kunna förstå och engagera sig i frågor som rör hållbar utveckling, genom att till exempel göra hållbara val i livet. Att bevaka hållbar utveckling sätter också press på politiker att agera i dessa frågor och håller dem till svars för sina löften. Vill du göra som Parul Sharma och stötta Utvecklingsmagasinets oberoende journalistik om hållbar utveckling? Då kan du swisha en valfri summa till 123 481 86 13. Stort tack! ... Se merSe mindre
Se på Facebook