Utvecklingsmagasinet

This is an automatically translated page. Due to this, some linguistic errors may occur.
Nyhet

Barnadödligheten minskar – men arbetet är långt ifrån över

Sedan millennieskiftet har dödstalet för barn under fem år i världen halverats, enligt en FN-rapport. Närhet och tillgång till barn- och mödrahälsovård, barnmorskor och vaccinationer är några av förklaringarna. Men arbetet med att minska den globala barnadödligheten är långt ifrån över, särskilt när det gäller dödlighet bland nyfödda.

Läs mer »

24 maj, 2024

Utvecklingsmagasinet förklarar

Sidachef häktad efter misstankar om mutbrott och bedrägeri: Detta har hänt

Sveriges biståndsmyndighet Sida har varit i medialt fokus under de senaste veckorna på grund av ett misstänkt fall av korruption. Fallet rör en Sidanställd chef som har häktats misstänkt för bland annat grovt mutbrott och grovt bedrägeri. Utvecklingsmagasinet reder ut vad som har hänt i rättsfallet. 

Läs mer »

21 maj, 2024

Reportage

Satsning på odling för att bevara freden i Liberia: “Kan lösa många problem”

Drygt två decennier sedan Liberias andra inbördeskrig avslutades har landet gjort stora framsteg inom ekonomisk tillväxt och demokrati. I centrum hittar vi en driven, ung generation som gör allt för att freden ska bevaras i landet – bland annat genom jordbruk.
– Den unga generationen bär det fulla ansvaret för Liberias framtid. Många av dagens problem kan vi lösa om vi utnyttjar jordbrukets potential, berättar Aaron PF Ballah, programchef på civilsamhällesorganisationen UYPASD.

Läs mer »

20 maj, 2024

FUF-korrespondenterna, Reportage

EU slits mellan sina bönder och stödet till Ukraina

Intensiva bondeprotester har satt EU-politikerna under press. Jordbrukarna är arga över unionens frihandelsavtal med tredjeländer. Problemet är bara att ett av länderna är Ukraina – som behöver varje krona i kriget mot Ryssland.

Läs mer »

13 maj, 2024

Aktuell debatt

Vecka 19: Debattörer oense om protesterna mot Israels medverkan i Eurovision

Israels medverkan i Eurovision song contest framkallade omfattande protester i värdstaden Malmö under förra veckan. På svenska opinionssidor har debattörer diskuterat om demonstranterna göder antisemitism – eller om de främjar fred.

Läs mer »

13 maj, 2024

Aktuell debatt

Vecka 18: Debattörer tror på minskat stöd till Biden efter pro-palestinska studentprotester

De pro-palestinska protesterna, som har vuxit fram vid flera universitet i USA, var föremål för debatt under förra veckan. Flera personer menar att protesterna kan missgynna USA:s president Joe Biden inför det kommande valet i landet.  

Läs mer »

8 maj, 2024

Nyhet

Efter dödläge i kongressen: USA presenterar nytt militärt miljardpaket till Ukraina

Ett militärt stödpaket värt sex miljarder dollar kommer hjälpa Ukraina att fylla på sina vapenförråd, meddelade USA:s försvarsminister Lloyd Austin i slutet av april. Stödet är del av ett större biståndspaket som framröstades av kongressen efter ett månader långt stillestånd. Paketet ger Ukraina mycket av den utrustning som landet efterfrågat – men inte allt.

Läs mer »

6 maj, 2024

Aktuell debatt

Debattörer vill se ett ökat stöd till Ukraina för Sveriges säkerhet

Sverige måste öka stödet till Ukraina för att skydda Europas och Sveriges säkerhet. Det menar flera av den gångna veckans debattörer.

Läs mer »

30 april, 2024

Nyhet

Mödradödligheten i världen minskar – men ojämställdheten kvarstår

Sedan år 2000 har kvinnor och flickors rättigheter stärkts över hela världen. Utbildning, förbättrade förlossningsmottagningar och ökad tillgång till preventivmedel har lett till att mödradödligheten har minskat med 34 procent sedan millennieskiftet. Samtidigt är det stor skillnad i de sexuella och reproduktiva rättigheterna i globala nord och globala syd. Det visar en ny rapport av FN:s befolkningsfond UNFPA.

Läs mer »

25 april, 2024

Reportage

Ett år av krig i Sudan: ”En kris som får för lite internationell uppmärksamhet”

Den 15 april i år var det ett år sedan kriget i Sudan bröt ut. Flera FN-medarbetare menar att krisen i Sudan är en bortglömd konflikt, som överskuggas av andra konflikter i världen. Nu varnar FN för att en humanitär tragedi håller på att utspela sig i Sudan på grund av omvärldens bristande uppmärksamhet.  

– Efter ett år av krig är min förhoppning att lidandet i Sudan uppmärksammas i högre grad, så att mer hjälp kan nå fram till behövande och grunden kan läggas för en fredlig framtid, säger Love-Lis Liljeström, programhandläggare på UNDP i Sudan.  

Läs mer »

25 april, 2024

Texterna i Utvecklingsmagasinet är skrivna av FUF:s ideella skribenter och
korrespondenter samt olika gästskribenter som är kunniga inom området global utveckling.
Har du tips på intressanta ämnen att bevaka eller personer att intervjua? Tipsa gärna redaktionen på opinion@fuf.se

7 månader sen

Utvecklingsmagasinet
– Den oberoende journalistiken behövs mer än någonsin och utgör ryggraden för allt som har med demokrati och hållbar utveckling att göra, säger Parul Sharma, människorättsjurist och ambassadör för Utvecklingsmagasinet. Vi närmar oss 2030 med stormsteg – året då de 17 globala hållbarhetsmål som världens länder har kommit överens om ska vara uppfyllda. Det innebär att vi snart ska ha avskaffat all extrem fattigdom i världen, minskat ojämlikheten och orättvisorna, främjat fred och rättvisa och löst klimatkrisen. Och för att uppnå dessa mål behövs journalistik om hållbar utveckling. Men varför är journalistiken en så viktig del i den globala utvecklingen? För att faktabaserad information är en förutsättning för att människor från samhällets olika delar ska kunna förstå och engagera sig i frågor som rör hållbar utveckling, genom att till exempel göra hållbara val i livet. Att bevaka hållbar utveckling sätter också press på politiker att agera i dessa frågor och håller dem till svars för sina löften. Vill du göra som Parul Sharma och stötta Utvecklingsmagasinets oberoende journalistik om hållbar utveckling? Då kan du swisha en valfri summa till 123 481 86 13. Stort tack! ... Se merSe mindre
Se på Facebook