Utvecklingsmagasinet

This is an automatically translated page. Due to this, some linguistic errors may occur.

Vårt digitala magasin drivs av våra engagerade medlemmar i FUF-redaktionen.
Här skriver externa debattörer, gästkrönikörer, FUF:s skribenter och FUF:s korrespondenter.

Har ni tips på intressanta ämnen att bevaka eller personer att intervjua? Tipsa gärna redaktionen på opinion@fuf.se

Aktuell debatt

Vecka 37: Debattörer vill sätta större press på iranska regimen

Förra veckan inföll årsdagen för mordet på Mahsa Jina Amini i Iran. Samtidigt har den svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus suttit fängslad i över 500 dagar. Flera debattörer kräver nu att Sverige och EU för en striktare politik gentemot Iran.

Av: Agnes Durbeej-Hjalt, 18 september, 2023

Krönika

Sluta med obetalda praktikplatser om ni värdesätter mångfald och inkludering

Med massa nya erfarenheter och kontakter åkte jag hem från min praktik i Moçambique. Fem månader av obetald praktik svider dock i plånboken. Men jag hade råd med att sätta denna eftertraktade praktikplats på mitt cv, vilket är ett direkt resultat av socioekonomiska privilegier – och jag tror att det måste uppmärksammas, skriver Ellinor Berglund, tidigare praktikant på Sveriges ambassad i Maputo.

Av: Ellinor Berglund, 24 augusti, 2023

Reportage

Fast fashion: ”Producenterna bör höja priset på kläder”

Fast fashion bidrar till klimatförändringarna, föroreningar och orättvisa arbetsvillkor för de som producerar kläderna. Trots det samlar många på sig nya kläder i en rasande takt samtidigt som de gamla inte alltför sällan dumpas på soptippar i Afrika eller Indien. Men med EU:s nyligen genomröstade textilstrategi ska detta ändras – och modeföretagen ta mer ansvar för hur de producerar kläder.

Av: Cecilia Bergh och Felizia Livskog, 12 juli, 2023

Reportage

Flickor och kvinnor drabbas hårdast av humanitära kriser

I år drabbas fler människor än någonsin av humanitära kriser. Kvinnor och flickor är de som påverkas allra mest. Med det finns sätt att stödja krisdrabbade kvinnor och flickor – exempelvis genom utbildning och skydd i början av en kris.

Av: Axel Selin, 12 juli, 2023

Reportage

Splittrade meningar om villkorat bistånd

Slopat enprocentsmål, indragna forskningsmedel till utvecklingsstudier och synergier mellan handel och bistånd. Så har det låtit hittills i år när Tidöpartiernas reformagenda för svensk biståndspolitik har börjat ta form. Kritiska röster har höjts både från civilsamhället och från den politiska oppositionen – inte minst som reaktion på förslaget om att använda biståndet som ett påtryckningsmedel för att öka återvandringen från Sverige. 

Av: Karin Myrdal, 12 juli, 2023

Reportage

Handel och bistånd: ”Avkastning kommer inte alltid i form av pengar”

Tidigare i år presenterade regeringen förändringarna som ska göras i biståndspolitiken – och en central del är att arbeta närmre med handel och bistånd. Detta fokus har väckt starka reaktioner, inte minst inom civilsamhället.
– Man kan inte tro att det kommer finnas en marknadsekonomisk modell som sömlöst går att applicera på utvecklingssamarbete, säger Louise Lindfors, generalsekreterare på Afrikagrupperna.

Av: Julia Lundén Azzeddine, 12 juli, 2023

Reportage

EU överens om migrationspakt – under det svenska ordförandeskapet

I mitten av juni inträffade en av de värsta migrationsrelaterade olyckorna någonsin i Europa när en båt med hundratals flyktingar sjönk på Medelhavet. Ungefär två veckor innan incidenten slutfördes förhandlingar om en ny migrations- och asylpakt inom EU. Denna pakt har varit ett av fokusområdena under Sveriges ordförandeskap i EU:s ministerråd under 2023.

Av: Nora Nattorp, 12 juli, 2023

Reportage

Skärpt klimatpolitik i EU sätter press på Sveriges klimatarbete

EU:s skärpta klimatpolitik kräver att Sveriges klimatpolitiska riktning utformas så att vi minskar våra utsläpp. Regeringen har prioriterat klimatkompensation för att uppnå klimatmålen.
Men det råder delade uppfattningar om både EU:s och regeringens politik faktiskt leder till bättre klimateffekter.

Av: Charlee Salmelin, 12 juli, 2023

Reportage

Karnevalen i Brasilien lyfter frågor om demokrati och rasism

Karnevalen i Brasilien är inte bara en plats för fest och ficktjuveri – som många förknippar den med. I sambaparader och gatufester lyfts olika samhällsproblem på kreativa sätt. 
– Det är inte bara en gatufest. Det är en kraft åt självuttryck och motstånd, uttrycker den afro-brasilianska organisationen Ilú Obá De Min i samband med sin trumparad. 

Av: Vilma Ellemark, 11 juli, 2023

FUF-korrespondenterna, Reportage

Allt fler länder bygger gränsmurar – hindrar inte migranter

Flera länder skärper sina gränskontroller och bygger gränsmurar för att minska inflödet av flyktingar och migranter. Frankrike är ett av länderna som har byggt en gränsmur av denna anledning. Samtidigt visar en studie att gränsmurar inte stoppar migrationen.

Av: Vendela Permats Hammarbäck, 11 juli, 2023