Utvecklingsmagasinet

This is an automatically translated page. Due to this, some linguistic errors may occur.
FUF-korrespondenterna, Reportage

Stor utmaning med jämställdhet i det tysktalande Europa

I en del av Europa där kvinnans roll länge inneburit att vara en hemmafru har en nygammal struktur vuxit fram: kvinnligt deltidsarbete i kombination med det obetalda arbetet i hemmet. Som följd har de tyskspråkiga länderna bland de största löneskillnaderna mellan kvinnor och män i hela Europa. Men dagens unga ifrågasätter allt oftare status quo och vill se en förändring. 

Läs mer »

24 juni, 2024

FUF-korrespondenterna, Krönika

EU:s krig mot techjättarna kan bli ödesdigert

Bryssel har upprepade gånger drabbat samman med de globala teknikjättarna. Ofta berättigat. Men EU borde försöka skaka av sig den teknikfientliga bilden om man vill ha en chans i kapplöpningen om framtiden.

Läs mer »

7 juni, 2024

Utvecklingsmagasinet förklarar

Möjligheter och risker med EU:s nya migrationspakt

I april röstade EU slutligen igenom en ny migrationspakt. Medan den breda mitten i Europarlamentet anser att pakten utgör en viktig kompromiss och skapar solidaritet har både människorättsorganisationer och invandrarkritiska röster kritiserat överenskommelsen. Utvecklingsmagasinet reder ut argumenten för och emot pakten.

Läs mer »

5 juni, 2024

Utvecklingsmagasinet förklarar

EU:s humanitära bistånd – detta står på spel i EU-valet 

Med ett ökat globalt behov av humanitärt bistånd har EU:s roll som biståndsaktör blivit viktigare än någonsin. Men vilken del av EU ansvarar för det humanitära biståndet? Vilka principer styr? Och hur kan det stundande parlamentsvalet komma att påverka EU:s bistånd? Utvecklingsmagasinet reder ut svaren på dessa frågor.  

Läs mer »

4 juni, 2024

Intervju

Varför ska man rösta i EU-valet?

Den 6 till 9 juni äger EU-valet rum. Beslut som fattas på EU-nivå påverkar oss hela tiden, både i smått och stort. Ändå kan det vara svårt att förstå sig på vad valet egentligen innebär. Utvecklingsmagasinet har pratat med Karin Flordal, utredare vid Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps), som menar att man inte behöver vara en expert på EU-frågor för att rösta i det kommande parlamentsvalet.

Läs mer »

3 juni, 2024

Aktuell debatt

Vecka 22: Migration i fokus när debattörer tar sikte på EU-valet

Veckan innan EU-valet seglade EU:s migrationspakt åter upp på debattsidorna. Pakten kritiseras hårt av flera skribenter, som menar att den urholkar asylrätten och bidrar till övergrepp mot flyktingar. Migrationspaktens chefsförhandlare, Tomas Tobé (M), menar dock att den är ett steg i rätt riktning mot lägre invandring till Sverige och Europa.

Läs mer »

3 juni, 2024

Analys, FUF-korrespondenterna

Mordförsöket på Robert Fico skakar om ett redan polariserat Slovakien inför EU-valet

Attentatet mot den pro-ryska premiärministern Robert Fico har redan satt djupa spår och blivit politisk dynamit i det polariserade Slovakien. I och med det stundande EU-valet väntas det spänt på vad den tillfrisknande ledarens nästa steg blir – fortsatt radikalisering, eller ökad ödmjukhet och tolerans gentemot meningsmotståndare?

Läs mer »

27 maj, 2024

Aktuell debatt

Vecka 21: Arresteringsorder mot Hamas och Israels ledare både välkomnas och kritiseras

Förra veckan meddelade chefsåklagaren vid Internationella brottsmålsdomstolen (ICC), Karim Khan, att han vill utfärda en arresteringsorder mot Israels försvarsminister samt premiärminister Benjamin Netanyahu, såväl som tre högt uppsatta ledare inom Hamas. Beskedet har både välkomnats och kritiserats på svenska debatt- och ledarsidor.

Läs mer »

27 maj, 2024

Nyhet

Barnadödligheten minskar – men arbetet är långt ifrån över

Sedan millennieskiftet har dödstalet för barn under fem år i världen halverats, enligt en FN-rapport. Närhet och tillgång till barn- och mödrahälsovård, barnmorskor och vaccinationer är några av förklaringarna. Men arbetet med att minska den globala barnadödligheten är långt ifrån över, särskilt när det gäller dödlighet bland nyfödda.

Läs mer »

24 maj, 2024

Utvecklingsmagasinet förklarar

Sidachef häktad efter misstankar om mutbrott och bedrägeri: Detta har hänt

Sveriges biståndsmyndighet Sida har varit i medialt fokus under de senaste veckorna på grund av ett misstänkt fall av korruption. Fallet rör en Sidanställd chef som har häktats misstänkt för bland annat grovt mutbrott och grovt bedrägeri. Utvecklingsmagasinet reder ut vad som har hänt i rättsfallet. 

Läs mer »

21 maj, 2024

Texterna i Utvecklingsmagasinet är skrivna av FUF:s ideella skribenter och
korrespondenter samt olika gästskribenter som är kunniga inom området global utveckling.
Har du tips på intressanta ämnen att bevaka eller personer att intervjua? Tipsa gärna redaktionen på opinion@fuf.se

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException