Utvecklingsmagasinet
Vårt digitala magasin drivs av våra engagerade medlemmar i FUF-redaktionen.
Här skriver externa debattörer, gästkrönikörer, FUF:s skribenter och FUF:s korrespondenter.
Aktuell debatt
Natofrågan splittrar efter utrikespolitisk debatt i riksdagen
I veckan presenterade utrikesminister Ann Linde regeringens Utrikesdeklaration för 2021. Nato-debatten ledde återigen till splittring och konflikt bland beslutsfattarna. Utrikesministern valde istället att fokusera på det globala samarbetets roll för en solidarisk säkerhetspolitik.
Av: Frida Ekberg Berry och Josefine Hagby, 1 mars, 2021
Debatt
Bryt tystnaden och hejda den annalkande svälten i Tigray
Somliga tystnader kan leda till katastrof. Situationen i Tigray i norra Etiopien utgör i dag ett dramatiskt exempel.
Kriget i Tigray fortsätter, svälten har antagligen redan börjat och kan snart bli oerhört omfattande. Den etiopiska regeringen hindrar fritt tillträde för humanitära insatser, och nekar tillstånd för oberoende journalister liksom för undersökningar av övergrepp och massakrer. Men för omvärlden verkar människorna i Tigray inte finnas.
Av: Pierre Fruhling, 4 mars, 2021
Debatt
Få medvetna om vad som påverkar det ekologiska fotavtrycket mest
Att leva utan bil, undvika flygresor, byta till en växtbaserad kost och skaffa färre barn är några förändringar som har stora miljöfördelar och därför bör prioriteras. Trots detta kopplar många konsumenter miljövänlighet till mindre effektiva förändringar som att välja närproducerade produkter, ekologisk mat eller införa en vegetarisk dag i veckan. Om allmänheten saknar förmågan att kunna skilja effektiva förändringar från ineffektiva, är chansen låg att Sverige når konsumtionsrelaterade miljömål, menar Elin Petersson, student vid Linnéuniversitetet.
Av: Elin Petersson, 26 februari, 2021
Debatt
Minska biståndsbudgeten och följ upp skattebetalarnas pengar
Flera fall av misslyckade biståndsprojekt visar att Sida inte kan säkerställa att biståndspengarna går dit de ska. Av denna anledning bör biståndsbudgeten minskas och en större del av biståndspengarna gå till att göra nödvändiga satsningar i Sverige, det menar Andreas Celan, Moderata ungdomsförbundet i Uppsala.
Av: Andreas Celan, 26 februari, 2021
Chronicle, Guest piece, Main article
Campesino struggle for rights in post conflict Colombia
Caught between two opposing sides of an armed conflict, campesinos, the farmers of Sumapaz in rural Colombia, have had to face adversity for decades. After the 2016 peace treaty signing between the Colombian state and the FARC-guerilla, things began to improve yet the effects of the conflict are still being felt by many civilians. Campesinos livelihoods are still threatened, as is the strong cultural identity tied to that livelihood. This begs the question; is peace in effect for all of Colombia?
Av: Nellie Banestig, 25 februari, 2021
Reportage
Forskare: Klimatkompensation är inte tillräckligt
Att länder och företag klimatkompenserar är positivt för miljön. Men tillvägagångssättet möter även kritik, vissa menar att kompensationen blir ett slags avlatsbrev som rättfärdigar en redan alltför hög konsumtion. Enligt Eva Lövbrand, biträdande professor vid Linköping universitet, räcker det inte med klimatkompensation för att nå målen inom Parisavtalet – det krävs också drastiskt minskade utsläpp.
Av: Anna Wildeke, 18 februari, 2021
Debatt
Svårare men inte omöjligt – covid-19 och de globala målen
Covid-19 har förvandlat svårvunna framsteg till bakslag. De senaste siffrorna från Världsbanken ger en dyster bild inom områden som global fattigdom, hunger, hälsa och utbildning. Men mitt i en pandemi upplever vi också en dramatisk acceleration av digitaliseringen, större möjligheter för inkludering på lika villkor och utvecklandet av nya instrument för investeringar för att lyfta människor ur fattigdom. Vi måste titta på den stora bilden, tänka långsiktigt och fortsätta att söka efter mer effektiva hävstänger för förändring, det menar Alan AtKisson, avdelningschef på Sida.
Av: Alan AtKisson, 15 februari, 2021
Intervju
Korruptionen försvårar utvecklingssamarbetet i DR Kongo
Sverige är en av världens största biståndsgivare till Demokratiska republiken Kongo. Den höga nivån av korruption i landet påverkar dock utvecklingssamarbetet. Utvecklingsmagasinet har intervjuat Joachim Beijmo, biståndschef på Sveriges ambassad i Kinshasa.
Av: Anna Mattsson, 11 februari, 2021
Intervju
Indiska civilsamhällesorganisationer möter digitala utmaningar under pandemin
Covid-19 innebär nya utmaningar för den indiska miljöorganisationen Srushtidnyan vars skolprojekt fått fortsätta online. Miljöarbetet med bönder har stannat av men organisationen hoppas på ett ökat intresse för ekologiska odlingsmetoder när migrantarbetare återvänder till sina hembyar för att satsa på jordbruk. Positiva förändringar syns också när regeringen har öppnat för ett ökat samarbete med civilsamhällesorganisationer i utsatta områden.
Av: Frida Viklund Rundgren, 11 februari, 2021
Krönika
Därför är det viktigt att sprida kunskap om världen
Världen blir mindre i takt med digitaliseringen. Samtidigt ser vi även hur komplex världen är och att utmaningarna kan vara svåra att lösa när vi inte jobbar tillsammans eller mot samma mål. Men varför är det viktigt att vi har kunskap om världen och alla utmaningar vi står inför? Läs mer om vad våra två ideellt aktiva medlemmar från FUF tycker om detta. De berättar om betydelsen av att hitta sin glöd och få en plattform att uttrycka sig på.
Av: Johanna Wolff och Max Ericson, 8 februari, 2021
Analys
Polisbrutaliteten i Nigeria är ett globalt fenomen
Demonstrationer i Nigeria mot polisbrutalitet och korruption under hösten 2020 resulterade i flertalet dödsfall och arresteringar. Debatten om polisbrutalitet och övervåld handlar dock inte bara om Nigeria, det finns globalt och drabbar flertalet länder som alla verkar lida av flera gemensamma faktorer.
Av: Melanie Alphonse, 3 februari, 2021
