Utvecklingsmagasinet

This is an automatically translated page. Due to this, some linguistic errors may occur.

Vårt digitala magasin drivs av våra engagerade medlemmar i FUF-redaktionen.
Här skriver externa debattörer, gästkrönikörer, FUF:s skribenter och FUF:s korrespondenter.

Har ni tips på intressanta ämnen att bevaka eller personer att intervjua? Tipsa gärna redaktionen på opinion@fuf.se

Debatt

Vänsterpartiet: Enprocentsgolv istället för avräkningar

Med ett akut klimatnödläge och en allvarlig humanitär situation i världen duger det inte att som regeringen minska biståndet genom de omfattande avräkningarna man nu har valt att göra. Sverige har alla möjligheter att vara en fristad för människor som flyr krig och förtryck och samtidigt stå upp för en biståndspolitik värd namnet. Det skriver Vänsterpartiets biståndspolitiska talesperson Yasmine Posio. 

Av: Yasmine Posio, 13 juni, 2022

Aktuell debatt

Vecka 22: Klimatmöte i Stockholm och Turkiets krav på svenskt Natomedlemskap guidar veckans debatt

Allt sedan Sverige och Finland lämnade in sina ansökningar om att bli en del av Nato i mitten av maj har Turkiet, med president Recep Tayyip Erdogan i spetsen, fört fram flera motkrav. Dagens Nyheters ledarredaktion menar att Sverige inte ska låta sig skrämmas utan istället behålla is i magen. De menar att “en längre […]

Av: Hanne Karlsson och Markus Hietanen, 8 juni, 2022

Aktuell debatt

Vecka 21: Stundande svältkatastrof engagerar debattörer

En stundande svältkatastrof stod högt på agendan på debatt- och ledarsidor under förra veckan. Framförallt framhölls Rysslands blockader av hamnar i Ukraina som ett hot mot den globala matförsörjningen.  

Av: Sigrid Wernersson och Villemo Warnerfjord, 3 juni, 2022

Notis

Riksrevisionen kritiserar Sida för otydlighet i biståndsarbetet

Sidas val av samarbetspartner och biståndsformer är otydliga och regeringens målbilder försvårande. Det menar Riksrevisionen efter att ha granskat Sida och regeringens arbete med svenskt bistånd.

Av: Lina Kallio, 3 juni, 2022

Debatt

Miljöpartiet: Sänk inte biståndet när behoven ökar!

Det internationella biståndet befinner sig under hot. Trots att vi lever i en tid där biståndet är viktigare än någonsin vill flera partier i riksdagen på olika sätt minska det. Miljöpartiet vill istället både höja det internationella biståndet till minst 1% av BNI och stå upp för ett humant flyktingmottagande. Det skriver Maria Ferm, utrikespolitisk talesperson inom Miljöpartiet. 

Av: Maria Ferm, 3 juni, 2022

Debatt

Liberalerna: Demokratibiståndet måste prioriteras

För Liberalerna är demokrati, rättsstat och respekt för de mänskliga rättigheterna det viktigaste målet för biståndet. Svenska biståndspengar ska aldrig gå till att finansiera de som förtrycker eller motverkar en demokratisk utveckling. Fria människor i fria samhällen bygger välstånd. Det ska i alla sammanhang vara tydligt på vilken sida Sverige står, nämligen de ofrias. Det skriver Joar Forssell, utrikespolitisk talesperson för Liberalerna. 

Av: Joar Forssell, 3 juni, 2022

Notis

Ukrainakriget får betydelse för FN:s klimattoppmöte i Stockholm

Den 2 och 3 juni hålls FN:s klimatmöte +50 på Älvsjömässan i Stockholm, där Sverige tillsammans med Kenya står som värdar. Den stundande klimatkrisen kräver ett omställningsarbete som gör verklighet av Agenda 2030 och Ukrainakriget kan få betydelse för det framtida klimatarbetet.

Av: Idun Eklind, 1 juni, 2022

Intervju

Kriget i Ukraina har blivit en hungerkatastrof för miljontals människor

Redan innan kriget i Ukraina bröt ut befann sig stora delar av världen i en hungersnöd, där antalet hungriga människor i världen hade ökat från 135 miljoner till 276 miljoner på bara två år. Detta är en siffra som kommer fortsätta att stiga skuggan av kriget.
– Vi måste börja ta från de hungriga för att ge till de svältande, berättar Anne Pulsen, nordenchef på FN:s livsmedelsprogram.

Av: Elise Olsson, 31 maj, 2022

Notis

I skuggan av Natoansökan: Sverige kan återinföra vapenexport till Turkiet

Sveriges Natoansökan har blivit utmanad av Turkiet, som inte vill tillåta ett svenskt Natomedlemskap om inte Sverige går med på fem krav som Turkiet har framfört. Ett av dem är att svenska företag ska få börja sälja vapen till Turkiet igen.

Av: Elise Olsson, 31 maj, 2022

Reportage

Forskare kritiserar planerad bitcoinstad i El Salvador: ”Det är att spela med allmänna pengar”

I El Salvador planerar president Bukele att bygga “Bitcoin City”, en utopi med noll inkomstskatt, noll fastighetsskatt – och noll utsläpp av koldioxid. Projektet säljs in som ett sätt att gynna den nationella ekonomin och främja innovation, men vem gynnas egentligen av den djärva idén? Och vad är det som är så bra med en privat ägd stad?

Av: Julia Carlzon, 25 maj, 2022