Utvecklingsmagasinet

This is an automatically translated page. Due to this, some linguistic errors may occur.

Vårt digitala magasin drivs av våra engagerade medlemmar i FUF-redaktionen.
Här skriver externa debattörer, gästkrönikörer, FUF:s skribenter och FUF:s korrespondenter.

Har ni tips på intressanta ämnen att bevaka eller personer att intervjua? Tipsa gärna redaktionen på opinion@fuf.se

Aktuell debatt

Vecka 47: Black Friday skapar delade åsikter bland debattörer

Under den gångna veckan har flera debattörer lyft kritik mot Black Friday. Åsikterna har skilt sig åt: vissa kritiserar köphetsen och menar att den bidrar till både klimatförändringarna och dåliga arbetsförhållanden, medan andra ser det som en klassfråga. Några ser också konsumtionen som något värt att fira.

Av: Edvin Borg, 27 november, 2023

Aktuell debatt

Vecka 46: Chalmers förbjöd politiska manifestationer – skapade kritikstorm

Striderna fortsätter i Israel och Palestina, och under förra veckan förbjöd Chalmers tekniska högskola studenter och anställda från att delta i politiska manifestationer – ett beslut som senare hävdes. Samtidigt har svenska universitetsstudenter och anställda krävt att regeringen och lärosäten ska bojkotta Israel genom att avsluta forsknings- och utbytessamarbeten.

Av: Mona Adam Abdi och Ellinor Berglund, 20 november, 2023

Aktuell debatt

Vecka 45: Debattörer uppmärksammar växande antisemitism i världen

Förra veckan var det 85 år sedan novemberpogromerna, även kallad kristallnatten. Detta refererar bland annat Svenska Dagbladets ledarskribent till, och menar att den växande antisemitismen i världen skapar oro i den judiska diasporan. Även biståndet till Palestina och Sveriges förhållningssätt till konflikten mellan Israel och Hamas har fortsatt varit föremål för debatt.

Av: Ina Carlsson och Benjamin Frisk, 13 november, 2023

FUF-korrespondenterna, Reportage

Wien visar vägen framåt i den globala bostadsbristen

Enligt Agenda 2030 ska alla människor ha tillgång till ekonomiskt överkomliga och säkra bostäder senast år 2030, något som städer världen över kämpar hårt för att uppnå. Wien har länge ansetts vara en av de städer i världen med högst levnadsstandard. Detta är bland annat på grund av stadens unika system för billiga kommunala hyresrätter, som i dag huserar mer än hälften av invånarna. Hur har Wien lyckats med det som så många andra städer världen över inte har?

Av: Agnes Fältman, 9 november, 2023

Utvecklingsmagasinet förklarar

EU samarbetar med Tunisien – trots anklagelser om inhuman behandling av migranter

Flera människorättsorganisationer har uppmärksammat hur afrikanska migranter utsätts för våld av tunisiska säkerhetsstyrkor. Rapporter visar att migranter tvångsplaceras och lämnas under svåra förhållanden i Saharaöknens extrema hetta – utan vatten och skydd. Samtidigt har den Europeiska kommissionen nyligen ingått ett samarbetsavtal med Tunisien för att sätta stopp för antalet migranter som försöker ta sig till Europa.

Av: Mona Adam Abdi, 6 november, 2023

Utvecklingsmagasinet förklarar

Afrikas toppolitiker vill införa global koldioxidskatt

I september möttes representanter från de afrikanska länderna på klimatkonferensen Africa Climate Summit (ACS) i Kenya för att diskutera gemensamma lösningar på klimatförändringarna. Konferensen resulterade i Nairobideklarationen – som bland annat föreslår en global koldioxidskatt för att stora utsläppare ska bidra med mer resurser till låginkomstländer. Deklarationen kommer ligga till grund för ländernas gemensamma strategi på klimatkonferensen COP28, som hålls i november.

Av: Ina Carlsson, 6 november, 2023

Aktuell debatt

Vecka 44: Antisemitism och islamofobi i fokus på opinionssidorna

Kriget mellan Israel och Hamas fortsätter och debatten i Sverige har präglats av diskussioner om växande antisemitism och islamofobi i konfliktens spår. Under den gångna veckan har stora delar av debatten handlat om hur konflikten hanteras av svenska politiker och porträtteras i media.

Av: Elin Prestgaard, 6 november, 2023

Utvecklingsmagasinet förklarar

Tre anledningar till Rysslands agerande i Nagorno-Karabach

Konflikten om Nagorno-Karabach blossade återigen upp i september och tusentals armenier har flytt området. Medan de två stridande parterna Armenien och Azerbajdzjan har agerat och reagerat enligt kända linjer finns det en tredje aktör vars agerande kan framstå som mer överraskande: Ryssland.

Av: Elin Prestgaard, 2 november, 2023

Debatt

Svenskt bistånd till Palestina får inte hamna hos terrorister

Sedan några år går merparten av Sveriges utvecklingsbistånd till Palestina till civilsamhällesorganisationer som stöder demokrati och frihet, mänskliga rättigheter och fredlig samexistens. Nu har Sida fått i uppdrag att göra en översyn av biståndet till Palestina. Det måste vara ställt utom tvivel att de organisationer som tar emot svenskt bistånd står upp för demokrati, fred och tolerans och inte har samröre med eller läcker pengar till terroristorganisationer. Det skriver Gudrun Brunegård, Kristdemokraternas biståndspolitiska talesperson.

Av: Gudrun Brunegård, 30 oktober, 2023

Aktuell debatt

Vecka 43: Splittrade åsikter om Hasslers klimatutredning

John Hasslers klimatutredning har skapat delade åsikter på svenska debatt- och ledarsidor. Vissa betraktar den som en möjlig positiv förändring inom klimatomställningen, samtidigt som diskussionen om Sveriges klimatmål gentemot EU:s riktlinjer intensifieras – ska Sverige ha egna klimatmål eller ska EU styra vägen framåt?

Av: Edvin Borg, 30 oktober, 2023

3 veckor sen

Utvecklingsmagasinet
– Den oberoende journalistiken behövs mer än någonsin och utgör ryggraden för allt som har med demokrati och hållbar utveckling att göra, säger Parul Sharma, människorättsjurist och ambassadör för Utvecklingsmagasinet. Vi närmar oss 2030 med stormsteg – året då de 17 globala hållbarhetsmål som världens länder har kommit överens om ska vara uppfyllda. Det innebär att vi snart ska ha avskaffat all extrem fattigdom i världen, minskat ojämlikheten och orättvisorna, främjat fred och rättvisa och löst klimatkrisen. Och för att uppnå dessa mål behövs journalistik om hållbar utveckling. Men varför är journalistiken en så viktig del i den globala utvecklingen? För att faktabaserad information är en förutsättning för att människor från samhällets olika delar ska kunna förstå och engagera sig i frågor som rör hållbar utveckling, genom att till exempel göra hållbara val i livet. Att bevaka hållbar utveckling sätter också press på politiker att agera i dessa frågor och håller dem till svars för sina löften. Vill du göra som Parul Sharma och stötta Utvecklingsmagasinets oberoende journalistik om hållbar utveckling? Då kan du swisha en valfri summa till 123 481 86 13. Stort tack! ... Se merSe mindre
Se på Facebook