Long read

Colombian Peace Process under Threat

In 2016 the Colombian government and the Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC) reached a historic peace agreement. Over four years later the peace stands on uncertain ground, as new political leaders fail to embrace it.

Av: Aarne Hakomäki, 22 juni, 2021

Chronicle

Post-Conflict Libya Needs to Address Migrants’ and Refugees’ Rights

A new hope for establishing protection of human rights in Libya is rising. But migrants and refugees still face critical conditions and the reconstruction of the country must address this.

Av: Chiara D’Agni, 22 juni, 2021

Interview

Mayan Struggles for Healthcare Access in Guatemala

Guatemala continues to face challenges remaining from the Guatemalan Civil War, including high levels of poverty and inequality. Anne Kraemer, Executive Director of Wuqu’ Kawoq, shares how this manifests in the Mayan people’s difficulties in accessing adequate healthcare services.

Av: Alice Antoniou, 22 juni, 2021

Reportage

Pandemin ökar behovet av barnmorskor

Flera instanser larmar om att mödravård såväl som andra instanser för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) har blivit lidande i krisen. Sverige har en lång tradition av att främja barnmorskans roll. Den allvarliga internationella situationen kräver ytterligare satsningar av för att tillgodose det globala behovet av 900 000 fler barnmorskor, rapporterar UNFPA.

Av: Jonna Erdös, 22 juni, 2021

Debatt

Samarbete avgörande för människors förmåga att stå emot kriser

Motståndskraft. En kraft att stå emot svårigheter, kriser och kaos. Vad gör en människa stark? Går det att ge stöd utifrån för att bygga en inre styrka? Efter ett år av extrema svårigheter för många av världens fattiga behöver vi ställa oss frågan – hur bygger man motståndskraft?

Av: Anna Bertmar Khan, 17 juni, 2021

Krönika

Individens miljöengagemang är en mental kamp mot klockan

När vi möter komplexa frågor likt klimatförändringar riskerar även de mest välvilliga av oss att mentalt stagnera i vår ansträngning att göra rätt ifrån oss. Med det i åtanke kan det vara värt att ställa frågan: Håller kampen om jordens framtid på att utvecklas till en strid som utkämpas inom den mentala arenan?

Av: Kevin Perera, 17 juni, 2021

Aktuell debatt

Vecka 23: Ökad nationalism, EU:s migrationspolitik och kritik mot vapenexport till Jemen

I veckan har migrationspolitiken i Sverige och på EU-nivå debatterats. Nationalism och stängda gränser har ökat inom EU och i Sverige finns ett förslag på en ny utlänningslag som enligt ett stort antal forskare går helt emot kunskapen om migration och integration. Även svensk vapenexport har diskuterats och kritiserats med hänvisning till kriget i Jemen.

Av: Jennie Aradszky, 14 juni, 2021

Intervju

Tunisien tio år efter arabiska våren

Den arabiska våren startade för tio år sedan med Jasminrevolutionen i Tunisien där en gatuförsäljare satte eld på sig i protest mot korruption och sociala orättvisor. Utvecklingsmagasinet har intervjuat Gabriel Lindén, biträdande myndighetschef på Sveriges ambassad i Tunisien, för att få reda på hur Tunisiens demokrati har förändrats sedan dess.

Av: Melanie Alphonse, 11 juni, 2021

Aktuell debatt

Vecka 22: Klimatfrågan, Israels och Kinas politik i veckans debatt

I veckan har klimatfrågan debatterats bland annat ur ett barnrättsperspektiv och den har också ställts i kontrast mot hälsofrågan. Man har även fortsatt att diskutera Israels politik och judiska ungdomsförbundet har uppmärksammat antisemitism i Sverige. Även Kinas politik har belysts, bland annat med anledning av Kinas behandling av uigurer i provinsen Xinjiang.

Av: Kansliet, 8 juni, 2021

Nyhet

Våldet en konsekvens av nybyggarkolonialism

De senaste veckorna har ett krig mellan Israel och palestinska Hamas ägt rum. Flera liv har skördats och många människor har förlorat sina hem. Efter påtryckningar från FN och andra länder kom parterna överens om en vapenvila den 21 maj. Experter menar att våldet förvärras av Israels så kallade nybyggarkolonialism.

Av: Nagaad Kadir Abdimaxmud, 1 juni, 2021