Åtta månader av konflikt i Sudan: ”En ofattbar humanitär kris”

I april bröt stridigheter ut mellan den sudanesiska armén (SAF) och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces (RSF) i Sudan. Konflikten har fått enorma humanitära konsekvenser, däribland har den drivit 6,9 miljoner människor från sina hem. Foto: United Nations photo. Källa: Flickr.

Av: Mona Adam Abdi

I samband med striderna i Sudan har en akut humanitär katastrof utvecklats i landet, där miljontals sudaneser kämpar för sin överlevnad. Konflikten har lett till över 12 000 dödsfall och drivit 6,9 miljoner människor från sina hem. Hälso- och sjukvårdssystemet befinner sig på randen till kollaps, och det råder akut vatten- och matbrist i landet. Men trots den akuta situationen har det internationella stödet inte motsvarat behoven.  

22 december, 2023, Reportage

Vecka 50: Historiskt klimatavtal på COP28 – men flera debattörer är kritiska

Efter en utdragen förhandling på FN:s klimatkonferens i Dubai kunde världens länder slutligen enas om ett avtal om en övergång från fossila bränslen. Men den gångna veckans debattörer är oense om avtalet faktiskt är tillräckligt. Foto: UNclimatechange. Källa: Flickr.

Av: Mona Adam Abdi

Klimatdebatten fortsätter. Förra veckan avslutades förhandlingarna på FN:s klimatmöte COP28 i Dubai, och världen har nu ett nytt klimatavtal. Många är nöjda med avtalet och menar att det är ett historiskt steg i rätt riktning. Andra anser att det inte är tillräckligt. 

18 december, 2023, Aktuell debatt

EU samarbetar med Tunisien – trots anklagelser om inhuman behandling av migranter

I juli i år slöt EU ett samarbetsavtal med Tunisien i syfte att hejda det stora antalet afrikanska migranter från att ta sig till Europa illegalt. Samarbetet har kritiserat av flera olika människorättsorganisationer.  Foto: Martin Schulz/U.S. Naval Forces Europe-Africa. Källa: Flickr.

Av: Mona Adam Abdi

Flera människorättsorganisationer har uppmärksammat hur afrikanska migranter utsätts för våld av tunisiska säkerhetsstyrkor. Rapporter visar att migranter tvångsplaceras och lämnas under svåra förhållanden i Saharaöknens extrema hetta – utan vatten och skydd. Samtidigt har den Europeiska kommissionen nyligen ingått ett samarbetsavtal med Tunisien för att sätta stopp för antalet migranter som försöker ta sig till Europa.  

6 november, 2023, Utvecklingsmagasinet förklarar