Merparten av världsproduktionen av kobolt utvinns i Kongo-Kinshasa. Foto: Enough Project. Källa: Flickr.
Av: Melanie Alphonse
Utvinningen av mineralen kobolt och litium har ökat i samband med efterfrågan på elbilar. Flera företag är intresserade av att öppna gruvor i norra Sverige, något som riskerar att hota samers rätt till mark och kultur. Samtidigt utnyttjar multinationella gruvbolag barnarbete och kränker mänskliga rättigheter i Demokratiska Republiken Kongo, som är världens största exportör av kobolt.
24 februari, 2022, Intervju
När Kina var värdland för sommar-OS 2008 väcktes protester bland annat mot landets hantering av mänskliga rättigheter. Att landet nu anordnar vinter-OS har likaså skapat reaktioner. Foto: Kris Krüg. Källa: Flickr.
Av: Melanie Alphonse
Under förra veckan satte vinter-OS i Kina igång, något som har väckt debatt om landets hantering av mänskliga rättigheter. Rysslands fortsatta påverkan på svensk och europeisk säkerhetspolitik har också diskuterats på svenska debatt- och ledarsidor under den gångna veckan.
7 februari, 2022, Aktuell debatt
Protest mot Fast fashion-industrin i Berlin i september 2019. Foto: Stefan Müller. Källa: Flickr.com.
Av: Melanie Alphonse
Sedan tidigt 2000-tal har modeindustrin producerat så kallat ”fast fashion” – trendiga och kortlivade klädesplagg som snabbt byts ut mot nya trender, och modeindustrin står i dag för cirka 10 procent av de globala koldioxidutsläppen. Detta är den andra delen av Utvecklingsmagasinets undersökning av klädindustrins baksida.
24 november, 2021, Nyhet
Talibabernas framfart i Afghanistan är ett ämne som fortsatt har debatterats i Sverige under den senaste veckan.
Av: Kansliet och Melanie Alphonse
Tjugo år har gått sedan den 11 september, vilket är något som flera svenska debattörer har berört under den senaste veckan. Talibanernas övertagande i Afghanistan, klimatfrågan och EU-samarbete har också stått i centrum i debatten.
20 september, 2021, Aktuell debatt
Av: Melanie Alphonse
Den arabiska våren startade för tio år sedan med Jasminrevolutionen i Tunisien där en gatuförsäljare satte eld på sig i protest mot korruption och sociala orättvisor. Utvecklingsmagasinet har intervjuat Gabriel Lindén, biträdande myndighetschef på Sveriges ambassad i Tunisien, för att få reda på hur Tunisiens demokrati har förändrats sedan dess.
11 juni, 2021, Intervju
Förra året slutade H&M att köpa bomull från den kinesiska regionen Xinjiang efter uppgifter om tvångsarbete.
Av: Melanie Alphonse
Under den gångna veckan har relationen mellan Ryssland och Ukraina uppmärksammats efter att uppåt 85 000 ryska soldater förflyttats till gränsen mot Ukraina. Händelseutvecklingen har bidragit till debatt om både Ukrainas och Sveriges möjliga medlemskap i försvarsalliansen Nato. Kinas bojkott har även väckt debatten om Sveriges handel med Kina.
19 april, 2021, Aktuell debatt
Foto: TLC Jonhson, Flickr
Av: Melanie Alphonse
Sveriges har tillägnat sin biståndsbudget åt att bekämpa fattigdom och skapa bättre förutsättningar för människor som lever i fattigdom att förändra sina liv. Jag har hört om personer som tror att biståndsbudgeten går till korrupta länder, men hur ser den allmänna uppfattningen om bistånd ut i Sverige?
13 april, 2021, Krönika
Demonstrationerna i Afrikas folkrikaste stad i Nigeria. Foto: Jerry Jallo
Av: Melanie Alphonse
Demonstrationer i Nigeria mot polisbrutalitet och korruption under hösten 2020 resulterade i flertalet dödsfall och arresteringar. Debatten om polisbrutalitet och övervåld handlar dock inte bara om Nigeria, det finns globalt och drabbar flertalet länder som alla verkar lida av flera gemensamma faktorer.
3 februari, 2021, Analys
Av: Melanie Alphonse
Anställda vid ideella organisationer i Demokratiska Republiken Kongo har anklagats för att ha utnyttjat kvinnor sexuellt under Ebolakrisen. Flertalet kvinnor vittande om övergrepp, trots det är brotten ofta svårutredda på grund av stigmatisering och tystnadskultur.
10 oktober, 2020, Reportage