Sedan 2013 har FN:s fredsinsats Minusma har verkat i Mali. Förra året etablerade sig det ryska militärföretaget Wagnergruppen i landet – där de bland annat är misstänkta för krigsbrott och dödande av civila. Foto: Minusma. Källa: Flickr.
Av: Linnea Ljungar
Det ryska militärföretaget Wagnergruppen har kopplats samman med massakrer där flera hundra civila har dött. Enligt rapporter är gruppen närvarande i flera afrikanska länder, vilket skapar Samtidigt finns det en positiv opinion mot Ryssland och Wagner i delar av Mali.
27 juni, 2022, Nyhet
Den 20 april stängde Nicaraguas parlament ner 25 stycken icke-statliga organisationer. Sedan massprotesterna mot president Daniel Ortegas regering 2018 utlöste en politisk kris har fler än 165 civila organisationer förbjudits av regeringen. Foto: Ismael Francisco/ CELAC Kuba. Källa: Flickr.
Av: Linnea Ljungar
Nicaraguas parlament, som kontrolleras av allierade till president Daniel Ortega, stängde den 20 april ner 25 stycken icke-statliga organisationer – varav flera av dem jobbar med mänskliga rättigheter och sociala frågor. Oppositionen anser att detta är ytterligare ett angrepp på det civila samhället.
29 april, 2022, Notis
I mitten av april träffades de socialdemokratiska statsministrarna i Sverige och Finland – Magdalena Andersson och Sanna Marin – för att diskutera ländernas eventuella inträde i Nato. Nu svänger bland annat Aftonbladets ledarredaktion i frågan – och menar att Sverige bör gå med i Nato. Foto: FinnishGovernment. Källa: Flickr.
Av: Hanne Karlsson och Linnea Ljungar
Förra veckans debatt- och ledarsidor kretsade i stor utsträckning kring kravallerna som skedde i flera svenska städer under påskhelgen. De globala frågor som diskuterades handlade fortsatt om ett eventuellt svenskt medlemskap i Nato – och bland annat har Aftonbladets ledarsida ändrat åsikt i frågan.
25 april, 2022, Aktuell debatt
Desmond Tutu var en av Sydafrikas främsta frihetskämpar i kampen mot Apartheid. Han avled i december 2021, 90 år gammal. Foto: Cymru dros Heddwch. Källa: Flickr.
Av: Linnea Ljungar
Det var under 1980-talet som Desmond Tutu spelade en viktig roll i att dra nationell och internationell uppmärksamhet till apartheidsystemet i Sydafrika. Men än i dag är Sydafrika ett land med ett stort gap mellan rika och fattiga, mycket på grund av arvet från kolonialismen och apartheidsystemet.
2 mars, 2022, Analys
I Sidas undersökning om svenskars syn på bistånd från december 2021 svarade 51 procent av de tillfrågade att de har hört talas om de Globala målen. Det är en ökning på 14 procent sedan 2018. Foto: Canva.
Av: Linnea Ljungar
Kvinnor och högutbildade är mer positiva till bistånd än övriga grupper i Sverige, och allt fler människor har kännedom om FN:s 17 Globala mål för hållbar utveckling. Det visar en ny undersökning från Sveriges biståndsmyndighet Sida.
3 januari, 2022, Nyhet
Wagner arbetar till exempel med utbildning av lokala styrkor och skydd för viktiga personer. Det är grunden för ett eventuellt kontrakt med Mali. På bild – den fredsbevarande FN-missionen MINUSMA i Mali. Foto: MINUSMA. Källa: Flickr.
Av: Linnea Ljungar
Ryska militärföretag har under senaste åren fått mer makt på den afrikanska kontinenten. Ett av dessa företag är The Wagners Group – som i samband med tidigare inblandning i Centralafrikanska republiken har anklagats för krigsbrott. Samtidigt väcker militärföretagets frammarsch frågor om hur framtidens säkerhetspolitik kommer att formas.
2 december, 2021, Analys
Sverige måste göra mer för att motverka klimatkrisen och bevara världens regnskogar, det har flera svenska debattörer skrivit under den gångna veckan. Foto: Canva.
Av: Beata Fylkner och Linnea Ljungar
Sverige har en skyldighet att agera kraftigare när det gäller skövlingen av regnskog, det har flera svenska debattörer uttryckt under den gångna veckan. Samtidigt lämnar Angela Merkel makten efter 16 år som förbundskansler i Tyskland och flera ledarskribenter siar om tuffa utmaningar framöver för landet. Även ubåtsaffären mellan Frankrike och Australien har varit i centrum i veckans debatt.
27 september, 2021, Aktuell debatt
Forskare menar att den beräknade tiden för när hela Jakarta kommer befinna sig under vatten är år 2050.
Foto: michaelsyoma, Unsplash
Av: Linnea Ljungar
Det är pumpningen av grundvatten, tillsammans med mängden mark täckt av betong, som är en av de största faktorerna till att den indonesiska huvudstaden Jakarta sjunker. Idag saknar hälften av invånarna vatten i sina hem, istället får de rinnande vatten från grundvattenpumpar. För att råda bot på problemet föreslår därför Indonesiens regering att flytta huvudstaden till Borneohalvön.
1 juni, 2021, Nyhet
Foto: @4lexmccarthy, Unsplash
Av: Linnea Ljungar och Myra Pernvall
Under den gångna veckan har oroligheter och kravaller återigen utspelat sig på Belfasts gator i Nordirland. 88 poliser har rapporterats skadade under protesterna bara denna vecka. Polariseringen ökar och inget tyder på att de våldsamma upploppen nått sin kulmen.
12 april, 2021, Aktuell debatt
Om Amazonas når en tipping-point skulle det innebära stora konsekvenser för planeten. Foto: Ejaugsburg
Av: Linnea Ljungar och Myra Pernvall
Finanssektorn har en nyckelroll i kampen för en hållbar värld. Gröna investeringar kan bli avgörande i kampen för Amazonas överlevnad när Brasiliens styre aktivt motarbetar hållbara miljöreformer i landet.
– Det demokratiska samtalet fungerar inte längre, säger Beatrice Crona, docent i miljöforskning.
31 mars, 2021, Reportage