Aukus – avtalet som kan förändra det globala säkerhetsläget

Enligt Storbritannien kommer säkerhetspakten Aukus bidra till ökad säkerhet för landet och skapa hundratals nya jobb. Foto: 12019/10259 images. Källa: Pixabay.

Av: Myra Pernvall

I september i år gick Storbritannien, Australien och USA ut offentligt med att länderna bildat en ny säkerhetspakt vid namn Aukus. Avtalets vision är att upprätta fred och stabilitet i indo-och stillahavsområdet. Samtidigt har flertalet länder tydligt uttryckt sitt ogillande och det kan ifrågasättas huruvida Aukus verkligen stabiliserar det globala säkerhetsläget – eller om pakten kommer att leda till det motsatta.

17 december, 2021, FUF-korrespondenterna, Spaning

Oro att inte alla länder kommer delta i internationell klimatkonferens

Pandemin har gjort det svårt för många människor att ta sig till klimatkonferensen i Glasgow som arrangeras i början av november. Foto: geralt/Pixabay.

Av: Myra Pernvall

Storbritannien är organisatör för den internationella klimatkonferensen COP26 som infaller i början av november, och de menar att länder tillsammans med civilsamhället måste agera enade i arbetet mot den globala uppvärmningen. COP26 ska vara en arena för klimatfrämjande arbete, men FN-konferensens möjligheter till att bli lyckad har ifrågasatts av omvärlden redan innan den ens har startat.

26 oktober, 2021, FUF-korrespondenterna

Färre flyktingar till Europa under pandemin – men framtida flyktingkriser väntar

Antalet människor som befinner sig på flykt kommer att öka. Ännu finns det ingen gemensam handlingsplan för EU.
Foto: jricard, Unsplash

Av: Myra Pernvall

Flyktingkrisen 2015 visade på EU:s oförmåga att agera enhetligt. På grund av klimatförändringar väntas nu nya flyktingströmmar till Europa och Sverige. Samtidigt skärps svensk migrationspolitik. Hur kommer världen att se ut när flyktingarna blir allt fler och gränserna allt hårdare?

21 maj, 2021, Nyhet

Exploateringen av Amazonas fortsätter – finansindustrin kan vända utvecklingen

Om Amazonas når en tipping-point skulle det innebära stora konsekvenser för planeten. Foto: Ejaugsburg

Av: Linnea Ljungar och Myra Pernvall

Finanssektorn har en nyckelroll i kampen för en hållbar värld. Gröna investeringar kan bli avgörande i kampen för Amazonas överlevnad när Brasiliens styre aktivt motarbetar hållbara miljöreformer i landet.
– Det demokratiska samtalet fungerar inte längre, säger Beatrice Crona, docent i miljöforskning.

31 mars, 2021, Reportage