Vecka 12: Debatt om regeringens klimatpolitik och flygskatten

Både flygskatten och vikten av att förankra klimatpolitiken med folket har debatterats under veckan som gått. Bild (till vänster): Random institute. Källa: Unsplash. Bild (till höger): Markus Spiske. Källa: Unsplash.

Av: Fleur Riller Lendemar

Den 21 mars överlämnade Klimatpolitiska rådet sin årliga bedömning av regeringens klimatpolitik. Rapporten har väckt reaktion och flera debattörer har under den gångna veckan diskuterat klimatpolitiken i både Sverige och Europa.  

25 mars, 2024, Aktuell debatt

Kulturen hotas när slumområde i Indien byggs om

Dharavi, ett slumområde i sydvästra Bombay, ska rustas upp till moderna lägenhetskomplex. Många menar att det kan få positiva effekter på levnadsförhållandena i området, andra är oroliga för att Dharavis kulturarv ska försummas. Foto: Andrey Armiagov. Källa: IStock.

Av: Fleur Riller Lendemar

Ett av världens största slumområden i Bombay ska rustas upp i ett nytt fastighetsprojekt. Målet är att området ska bli både renare och tryggare. Men lokalinvånarna är oroliga för att deras kultur ska bli försummad och att de ska bli tvungna att lämna sina hem. 

22 mars, 2024, Reportage

EU-omröstning om hållbarhetslag: “Förändrar bilden av Sverige som föregångsland”

Julia Carlzon jobbar på Oxfam Sverige. Hon menar att Sveriges motstånd mot EU-lagförslaget om företagsansvar försämrar bilden av Sverige som föregångsland inom klimat och mänskliga rättigheter. Bild (till vänster): Alexey Larionov. Källa: Unsplash. Bild (till höger): Julia Carlzon.

Av: Fleur Riller Lendemar

Sverige gick nyligen ut med att man kommer rösta emot det EU-lagförslag som ska öka företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö, trots att lagförslaget har ett starkt stöd från både civilsamhället och företag. Nu har lagförslaget reviderats och under fredagen ska en omröstning ske. – Det Sverige gör lyssnar andra länder på, säger Julia Carlzon, kommunikatör på Oxfam, om den kommande omröstningen.

14 mars, 2024, Intervju