Maidantorget där upploppen 2014 utgjorde startskottet för Ukrainas tysta revolution. Tystheten refererar till den demokratimotor som decentraliseringen har varit i Ukraina. Foto: Juan Antonio Segal. Källa: Wikimedia commons.
Av: Andreas Klawitter
Den decentraliseringsreform som har pågått i Ukraina sedan 2014 har beskrivits som en av huvudorsakerna till landets tappra motstånd i kriget mot Ryssland – som inte fanns med på omvärldens analytikers kalkylark. Sverige har en avgörande betydelse för reformens fortsatta överlevnad.
28 juli, 2022, Almedalen - artikel, Reportage
Desinformation är en del av krigföringen i många konflikter. Som en del av den ryska propagandan spreds till exempel tidigare i år en falsk video på internet som föreställde Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs som uppmanade ukrainska soldater att lägga ner vapnen och kapitulera. Foto: President of Ukraine. Källa: Flickr.
Av: Tanya
Journalisters uppdrag i krigstider är inte endast att förse befolkningen med information, utan även att se till att falsk information inte sprids vidare. Journalister i Ukraina har därför etablerade metoder för att handskas med desinformation. Från de mest krigsdrabbade områdena i landet är det yrkesjournalister som rapporterar – och hittills har 32 journalister mist livet sedan kriget bröt ut i februari.
27 juli, 2022, Almedalen - artikel, Reportage
Ohållbar konsumtion är en av huvudorsakerna till klimatförändringarna – och att vi därmed riskerar planetens stabilitet, menar Johan Rockström, professor i miljövetenskap, och flera andra miljöforskare. Foto: dmncwndrlch/Pixabay, Twitter.
Av: Fanny Tegman Lindholm
Sveriges materiella fotavtryck ökar och hållbara konsumtions-och produktionsmönster är en av våra största utmaningar. Under Almedalsveckan 2022 rådde konsensus bland forskare om överkonsumtionens negativa påverkan på klimatet.
26 juli, 2022, Almedalen - artikel, Reportage
Miljontals människor har bara i år drabbats av hunger på grund av höjningarna på matpriser i världen. Foto: Oxfam East Africa. Källa: Wikimedia Commons.
Av: Sandra Duru
21 miljoner människor i Östafrika av hunger på grund av de globala prishöjningarna på mat, enligt Hanna Nelson, policychef på Oxfam Sverige. Reglering av spekulationer på livsmedelspriser och långsiktigt bistånd kan mildra konsekvenserna av matosäkerheten i framtiden – särskilt för flickor och kvinnor som drabbas allra hårdast.
25 juli, 2022, Almedalen - artikel, Reportage
Paraplyorganisationen CONCORD anordnade ett frukostmingel under Almedalsveckan för att driva kampanjen #RäddaBiståndet på Visbys gator tillsammans med olika medlemsorganisationer. Foto: Christina Wassholm, CONCORD Sverige.
Av: Hibo Yusuf Ahmed
Sveriges avräkningar på biståndet innebar 40 procent nedskurna årsbudgetar för flera civilsamhälleorganisationer och deras partnerverksamheter. Utvecklingsmagasinet har intervjuat fem organisationer som varnar för att deras partnerorganisationer tappar förtroende för Sverige och får svårt att upprätthålla sitt arbete mot bland annat barnäktenskap och könsstympningar.
21 juli, 2022, Almedalen - artikel, Reportage
Kvinnor och flickor är särskilt utsatta för repressionerna under talibanregimen, något Elham Kohistani, aktivist, och Najiba Sanjar, krissamordnare och konsult, berättade om på ett seminarium under Almedalsveckan. Foto: Julia Lundén Azzeddine.
Av: Julia Lundén Azzeddine
Ett år efter att talibanerna tog makten i Afghanistan är landet hårt drabbat av fattigdom, svält, arbetslöshet och en nedmonterad sjukvård. Under Almedalsveckan diskuterade flera personer det krisartade läget i landet.
20 juli, 2022, Almedalen - artikel, Reportage
Sverige samarbetar internationellt genom både EU och FN för att utreda krigsbrott. Foto: WiR_Pixs. Källa: Canva.
Av: Elin Malmqvist
På nyheterna rapporteras löpande om Rysslands krig i Ukraina. Vi nås av vittnesmål om hemska ryska soldater har våldtagit och avrättat civila samt attackerat sjukhus och bostadshus i Ukraina. Och Sverige tar ett stort internationellt ansvar att driva utredningar om krigsbrott i världen.
19 juli, 2022, Almedalen - artikel, Reportage
Almedalsredaktionen 2022 anlände i Visby den 2 juli.
Av: Kansliet
I år var FUF:s ideella redaktion äntligen på plats i Visby igen för att bevaka globala utvecklingsfrågor under Almedalsveckan. Vi analyserade bland annat partiledartalen, gjorde videointervjuer och frågade Almedalsbesökare om hur de ser på det svenska biståndet och hur viktigt de egentligen tycker att utrikespolitik är när de står i röstningsbåset. Efter en tvåårig pandemipaus […]
Läs mer »
14 juli, 2022
Drygt 28 000 migranter anlände till den brittiska kustlinjen förra året, enligt BBC, men Storbritannien kritiseras för sitt hantering av flyktingar. Foto: IFRC. Källa: Flickr.
Av: Maria Jacobsson
Samtidigt som människor på flykt från kriget i Ukraina söker skydd i Storbritannien fortsätter flyktingar att korsa den engelska kanalen från den franska staden Calais till sydöstra Englands kust. Nu möter Storbritannien kritik, både av röster inrikes och från Frankrike – som hävdar att de tar allt för lite ansvar för flyktingsituationen i Europa.
14 juli, 2022, Nyhet
Per Bolund (MP) lyfte bland annat klimatkrisen, Nato och Rysslands invasion av Ukraina i sitt partiledartal under Almedalsveckan. Utöver det fokuserade han mestadels på klimatpolitik i Sverige. Foto: Julia Lundén Azzeddine.
Av: Julia Lundén Azzeddine, Andreas Klawitter och Elin Malmqvist
I Per Bolunds (MP) partiledartal under Almedalsveckan lyfte han bland annat klimatkrisen, frågan om ett svenskt Natomedlemskap och att Sverige ska bli oberoende av rysk gas. Utöver det låg fokus mestadels på klimatpolitiken inom Sveriges gränser – trots att omvärlden utgör ett återkommande tema i Miljöpartiets partiprogram.
7 juli, 2022, Almedalen - artikel, Nyhet