Hundratusentals människor i världen protesterar mot Rysslands invasion av Ukraina. Foto: José Pablo Domínguez Källa: Unsplash.

Notis

Sverige bistår med vapen till kriget i Ukraina

På torsdagen förra veckan invaderades Ukraina av Ryssland. Situationen är den värsta i Europa sedan andra världskriget. Nu bistår Sverige Ukraina med defensiva vapen.

Tidigt på torsdagsmorgonen förra veckan gav Rysslands president Vladimir Putin order om att rysk militär skulle genomföra en militär specialinsats mot Ukraina. Attacker mot flertalet ukrainska städer har ägt rum vilket har skadat och dödat flera hundra civila. Antalet personer som har tvingats fly är oklart, men enligt FN rörde det sig om över 500 000 människor i början på veckan.

Sverige har beslutat att skicka 5 000 pansarskott till Ukraina, trots att svensk praxis är att inte skicka vapen till ett land som befinner sig i väpnad konflikt.

– Min slutsats är att vår säkerhet bäst tjänar på att vi nu stöttar Ukrainas möjligheter att försvara sig mot Ryssland, sa statsminister Magdalena Andersson (S) i en pressträff på söndagen.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har både EU och Nato infört sanktioner mot Ryssland som ska ha en negativ påverkan på Rysslands ekonomi. Putin menar att Nato utöver detta har gjort ”aggressiva uttalanden” mot Ryssland. Därför har han beordrat militära förband med kärnvapenkapacitet att höja beredskapen.

Dela det här: