Datum och tid: 9 apr, 18:00 - 19:30
Utan metaller och mineraler skulle inte våra mobiler, datorer eller bilar fungera. Men var kommer dessa metaller ifrån, och vilken roll spelar utvinningen i krigsdrabbade länder såsom Kongo? ”Konfliktmineraler” har blivit benämningen för mineraler och metaller vars utvinning stödjer och bidrar till konflikter. Hur ser livet ut för den dryga miljonen barn som arbetar i gruvor runtom i världen, inklusive Kongo, och varför finns det risk att din mobil har bringat inkomster till krigsherrar? Som researcher på organisationen Swedwatch har Therese Sjöström besökt gruvor i bland annat Kongo, Zambia, Colombia och Myanmar. Vi har bjudit in Therese för ett fåtöljsamtal om konfliktmineraler. Kom och lär dig mer om verkligheten bakom många av våra elektroniska produkter, vad gäller deras påverkan på människor och miljö.
Läs mer »
27 mars, 2019, Event, Kalendarium, Podcast, Webbsändning
There are a lot of volunteers and NGO's working to welcome refugees all around Europe. Photo: Ilias Bartolini (CC BY-SA 2.0)
Av: Pauline af Ekenstam
By including a wide variety of supporters of different professions, ethnicities, and political and religious convictions, the German campaign ‘Save Me – A City Says Yes’ manages to reach beyond the usual refugee advocates.
27 mars, 2019, FUF-korrespondenterna
”Klimatförändringar innebär i praktiken vattenförändringar”, skriver debattörer i samband med Världsvattendagen som var den 22e mars.
Av: Erica Fahlström
Under den senaste veckan har miljö och klimat varit ett populärt debattämne, tillsammans med bland annat Världsvattendagen och att svensk handel kan främja mänskliga rättigheter. Några debattörer har särskilt lyft hur klimatförändringarna orättvist drabbar redan utsatta grupper hårdast, men också hur en global ojämlikhet påverkar lösningar och aktuell klimatpolitik.
27 mars, 2019, Aktuell debatt
EU:s biståndsbudget kan komma att finansiera alltmer av EU:s gränskontroller, tror debattören Bodil Valero. Foto: Bőr Benedek (CC BY 2.0)
Av: Bodil Valero
Imorgon ska EU rösta om att slå ihop flera olika program för finansiering av utrikes- och utvecklingssamarbete. Det kan göra så att fokus skiftar från fattigdomsbekämpning till att värna EU:s egna intressen. EU:s biståndspengar ska inte gå till försvarsändamål eller till att stoppa flyktingar vid gränserna, skriver miljöpartisten Bodil Valero.
26 mars, 2019, Debatt
Trots att majoriteten av Latinamerikas småbrukare är kvinnor kontrollerar de endast 20 procent av den odlingsbara marken, och de saknar i hög uträckning tillgång till makt och politiskt inflytande. Lyssna till urfolksledaren Guillermina Kuno Huanca från Bolivia och småbrukarledaren Luz Dary Molina från Colombia när de berättar om situationen för landsbygdens kvinnor i respektive land […]
Läs mer »
25 mars, 2019, FUF-podden
Vi är i en avgörande förändringsprocess från fossila bränslen till förnyelsebar energi. Foto: Tom Brewster (CC BY 2.0)
Av: Lina Lockean
Vi tycks sitta fast i en avgörande förändringsprocess. I övergången från fossila bränslen till förnyelsebar energi, från individualism till kollektivism och kapitalism till cirkulär ekonomi måste mycket som tagits för givet ifrågasättas. Berättelserna som höginkomstländer byggt sina strukturer på, såsom “imorgon blir en bättre dag” och “marknaden kan växa för alltid” sätter ofta käppar i […]
Läs mer »
22 mars, 2019, Ledare
Den irakiska lagen ger kvinnor många rättigheter, men i praktiken ser det annorlunda ut.
Av: Klara Strömberg
Irak har länge präglats av konflikt och står idag inför en återhämtningsprocess efter att stora delar av landet varit ockuperat av terroristorganisationen Islamiska Staten. Katarina Carlberg från Kvinna till Kvinna berättar om den aktuella situationen för kvinnor i Irak.
21 mars, 2019, Intervju
Forskningsrön belyser hur väpnade grupper utnyttjar naturkatastrofer för effektiviserad militant rekrytering.
Foto: Sven Lachmann, Pixabay
Av: Linn Debove
En mångårig och svår torka i Kirkuk, Irak ledde år 2012 till att många gick med i den islamiska staten. Forskningsrön pekar på att rekrytering till väpnade grupper kan vara effektiv i torkans eftersvall.
21 mars, 2019, Reportage
Enligt Amnesty har 2017/2018 varit år av politisk hätskhet, och många politiska ledare har bidragit till ökat avstånd mellan människor.
Källa: Flickr
Av: Molly Jerlström
Ökar antalet konflikter i världen? Eller blir världen bara en bättre och bättre plats, i linje med Hans Roslings fantastiska budskap? Vad är det egentligen som triggar en konflikt? I en omvärld som verkar vara lika full av “fake news” som av fakta är det svårt att veta vad man ska tro. För att bilda […]
Läs mer »
21 mars, 2019, Krönika
Av: Annika Engwall
Freds- och konfliktforskare vid Uppsala Universitet har som mål att kunna förutspå väpnade konflikter världen över. Om de lyckas kan humanitär hjälp nå fram tidigare och konflikter kan hanteras fortare. FUF har talat med forskaren Håvard Hegre för att höra mer om hur detta skulle vara möjligt.
21 mars, 2019, Intervju