Ungefär 180 000 människor sökte sig över havet mot Europa under 2022, enligt EU. Nu har EU-länderna kommit överens om en gemensam migrations- och asylpakt. Foto: islamicreliefusa. Källa: Flickr.
Av: Nora Nattorp
I mitten av juni inträffade en av de värsta migrationsrelaterade olyckorna någonsin i Europa när en båt med hundratals flyktingar sjönk på Medelhavet. Ungefär två veckor innan incidenten slutfördes förhandlingar om en ny migrations- och asylpakt inom EU. Denna pakt har varit ett av fokusområdena under Sveriges ordförandeskap i EU:s ministerråd under 2023.
12 juli, 2023, Reportage
Kulturen lyser med sin frånvaro i Agenda 2030 och de globala målen. Flera aktörer inom kultursektorn har därför startat kampanjen #culture2030goal, för att inkludera ett artonde kulturfokuserat mål i Agenda 2030. ”Kulturen har förmågan att ändra vårt tankesätt”, säger Natalie Giorgadze på Culture Action Europe. Foto: Natalie Giorgadze/UN Women. Källa: Flickr.
Av: Nora Nattorp
Samtliga FN-medlemmar skrev på agendan 2015 och fastställde därigenom att arbetet för en hållbar utveckling kräver insatser i flera sektorer. Men en sektor tycks saknas: kulturen.
23 maj, 2023, Intervju
Flyktinglägren i Bangladesh utgör tillfälliga hem med undermålig säkerhet för nästan en miljon rohingyer som har flytt från Myanmar. Foto: Fahmin Ahmed. Källa: Flickr.
Av: Nora Nattorp
Nästan en miljon rohingyer har flytt från sitt hemland Myanmar till regionen Cox's Bazar i Bangladesh på grund av förföljelse och konflikt med den militära regeringen. För människorna i lägret är resurserna knappa och säkerheten undermålig. Och trots insatser för att hjälpa rohingyer, både i hemlandet och internationellt, är läget fortfarande oförutsägbart.
21 april, 2023, Reportage
Nyligen publicerades IPCC:s nya klimatrapport som visar på det stora behovet av snabba åtgärder mot klimatförändringarna. Det, och miljöorganisationen Auroras stämning mot staten, är två ämnen som har debatterats under den gångna veckan. Foto: Anders Hellberg. Källa: Wikimedia commons.
Av: Nora Nattorp
FN:s klimatpanel har släppt en ny klimatrapport och Nacka tingsrätt har utfärdat en stämning mot staten efter att miljöorganisationen Aurora i november stämde staten för bristande miljöpolitik. Det är två ämnen som har diskuterats på svenska opinionssidor under den gångna veckan. Flera debattörer har även diskuterat forskares roll i klimataktivismen.
28 mars, 2023, Aktuell debatt
Under Viktor Orbáns 13 år vid makten i Ungern har press- och mediefriheten i landet kraftigt begränsats. Detta har väckt reaktioner och fått kritik från EU. På bilden talar Viktor Orbán inför sin EU-parlamentsgrupp, EPP, 2014. Foto: European People’s Party. Källa: Flickr.
Av: Nora Nattorp
Viktor Orbán återtog positionen som premiärminister i Ungern 2010. Sedan dess har han genomfört stora politiska förändringar som påverkar befolkningens demokratiska rättigheter. Journalister i landet avlyssnas och kritiska röster tystas ned – trots att yttrande- och pressfrihet är en del av landets författning.
16 mars, 2023, Utvecklingsmagasinet förklarar