Klimatkrisen leder till ett ökat extremväder. I Sydafrika förbereder man sig, efter förra veckans storm, för att översvämningar kommer bli fortsatt vanligt förekommande i delar av landet. Foto: Theresa Carpenter. Källa: Flickr.

Notis

Stormen Issa lämnar hundratals döda i Sydafrika

Sydafrikas ökade regnfall har lett till stora översvämningar och dödsantalet stiger varje dag. Sydafrikas president menar att landet kan förvänta sig fler sådana oväder som ett resultat av klimatkrisen.

Sydafrikas provins KwaZulu-Natal har sedan förra veckan drabbats av månaders regnfall på några dagar. Regnet har lett till stora översvämningar som har fått infrastrukturen i regionen att kollapsa helt på vissa ställen. Många kommuner i området står helt utan el och med vägar som rasat. Den lokala regeringen i provinsen har bett om nödhjälp från religiösa samfund och Sydafrikas Nationella försvarskår då regnfallen fortsatte under hela förra veckan.

Sen stormen Issa drog in över KwaZulu-Natal provinsen har siffror på över 300 döda kunnat bekräftas. Många av de döda har fastnat under byggnader eller i lerskred. Ännu fler boende i provinsen står nu utan boende. Vissa av de drabbade i området kallar stormen för naturens kraft medan andra menar att dödsantalet hade kunnat vara mindre om området hade bättre infrastruktur i form av avloppsledningar.

Stormen ett tecken på klimatkrisen

Cyril Ramaphosa, Sydafrikas president, sa under sitt besök hos den påverkade provinsen att stormen är ett bevis på att klimatkrisen är verklig. Även meteorologer från landets väderservice, SAWS, påpekar klimatförändringarna 

– Vi kan konstatera att globalt sett, som ett resultat av global uppvärmning och klimatförändringar, blir alla extrema väder vanligare… Och kommer bli ännu vanligare och mer extrema än vad det varit innan, säger de. 

Dela det här: