Värmeböljan i Indien och Pakistan speglar framtidens extremväder

Bildtext: Extremvärmen i Indien påverkar människors försörjning när skördar dör på grund av torka. Bild: Sam Greenhalgh. Källa: Flickr.

Av: Fanny Andersson

Indien och Pakistan har upplevt extremhetta ovanligt tidigt på året. Hettan påverkar 1,5 miljarder människor i länderna – och fler människor väntas bli drabbade i framtiden om klimatförändringarna inte bromsas globalt och regionalt, menar forskare.

24 maj, 2022, Nyhet

Stormen Issa lämnar hundratals döda i Sydafrika

Klimatkrisen leder till ett ökat extremväder. I Sydafrika förbereder man sig, efter förra veckans storm, för att översvämningar kommer bli fortsatt vanligt förekommande i delar av landet. Foto: Theresa Carpenter. Källa: Flickr.

Av: Fanny Andersson

Sydafrikas ökade regnfall har lett till stora översvämningar och dödsantalet stiger varje dag. Sydafrikas president menar att landet kan förvänta sig fler sådana oväder som ett resultat av klimatkrisen.

21 april, 2022, Notis

Vecka 14: Debattörer kritiska mot att bistånd ska användas till flyktingmottagande

“Om Sverige även fortsättningsvis ska ses som ett föregångsland inom biståndet måste vi vara beredda att leda – inte genom att kreativt försöka kringgå biståndets huvudsyfte”. Det skriver flera ledare för svenska biståndsorganisationer gällande regeringens besked att Sveriges flyktingmottagande ska kunna avräknas mot biståndet. På bild: informella bosättningar i Jemen. Foto: EU Civil Protection and Humanitarian Aid. Källa: Flickr.

Av: Fanny Andersson och Julia Lundén Azzeddine

Ledarsidorna fortsätter att till stor del domineras av politiska konsekvenser sprungna ur Rysslands krig mot Ukraina. Men nu börjar även röster höjas kring det svenska biståndet och behovet av att också ha fokus på andra humanitära frågor.

11 april, 2022, Aktuell debatt

Så jobbar aktivisterna för att stoppa kvinnlig könsstympning

Att utbilda dagens och framtidens mödrar är ett sätt att minska kvinnlig könsstympning. På bild: Kampanj i Somalia mot kvinnlig könsstympning – som är ett utbrett problem i landet. Foto: AU UN IST PHOTO/David Mutua. Källa: Flickr.

Av: Fanny Andersson

Pandemin har gjort att kvinnlig könsstympning ökar igen i flera delar av världen. Med olika metoder kämpar aktivister från Egypten, Somalia och Guinea för att sprida kunskap om kvinnlig könsstympning och få bukt med problemet.

18 mars, 2022, Nyhet