Under helgen pågick demonstrationer över hela världen mot Rysslands invasion av Ukraina. Foto: pix-4-2-day. Källa: Flickr.

Notis

Omvärlden protesterar i solidaritet med ukrainska folket

Demonstranter över hela världen har gått ut på gatorna för att uttrycka sitt stöd för Ukraina. DN:s reportage lyfter flera röster i protesterna med känslofyllda uttalanden över kriget som råder.

I helgen anordnades hundratals demonstrationer världen över mot kriget i Ukraina. Demonstrationer hölls i bland annat i London, Berlin, Calcutta och Göteborg. I söndags hade 1 748 ryska demonstranter gripits i 55 städer i Ryssland, enligt DN. I Berlin deltog åtminstone 100 000 människor i demonstrationen på söndagen, enligt den tyska tidningen Tagesspiegel.

– Jag tänker att Ukraina är Europas ryggrad nu, att de strider för Europa, säger Kristina som deltog i en demonstration i Göteborg.

– Det är en katastrof; en tragedi och det ukrainska folket måste stöttas, säger ukrainska Tetyana Ravlyuk som deltog i protesterna i Milano tillsammans med hundratals andra människor. 

– Jag har släkt och vänner i Ukraina. De mår verkligen inte bra nu, säger Oksana som deltog i Berlins demonstration.

– Jag känner mig desperat men det finns inte så mycket jag kan göra. Men att vara här är åtminstone någonting och ett sätt för mig att visa var jag står och visa mitt stöd, säger Elena Schevenko, som är halv ryss och halv ukrainsk och som deltog i en demonstration i London.

Dela det här: