Filippinerna är ett av länderna i världen som är mest sårbart för naturkatastrofer. Foto: EU Civil Protection and Humanitarian Aid. Källa: Flickr.

Nyhet

Flera länder drabbade av extremväder – resultat av klimatförändringarna

Jordskred, störtregn och tropiska stormar har drabbat både Filippinerna och Sydafrika. Förödelsen är enorm och räddningsarbetet pågår för fullt. DN rapporterar om hundratals dödsfall och personer som saknas. Detta är exempel på konsekvenser av klimatförändringar, menar forskare.

Som Utvecklingsmagasinet tidigare har rapporterat om har fler hundra personer omkommit i Sydafrika i sviterna av de störtregn som drabbade framför allt regionen KwaZulu-Natal i mitten av april. På ett dygn föll 300 millimeter regn, vilket är mer än dubbelt så mycket som nederbördsrekordet från 1997, skriver DN. Störtfloderna, som är en konsekvens av att marken inte kan absorbera mer regnvatten, har lett till att människor drunknat eller blivit inspärrade i hus som sedan har kollapsat. Utöver det stora dödsantalet i regionen har översvämningarna också orsakat en enorm skada på viktig infrastruktur, då bland annat vägar, telefonmaster, elnät och vattenreningsverk har förstörts, konstaterar BBC och kallar regnen för den ”värsta väderrelaterade katastrofen i modern tid i Sydafrika”.

Klimatförändringarnas konsekvenser påverkar många delar av världen – och även Filippinerna har drabbats. Den tropiska stormen Megi, som drog in över landet den 10 April, har skördat ett stort antal liv och många människor saknas, skriver DN. Landet anses vara ett av de mest sårbara länder när det kommer till naturkatastrofer på grund av dess geografiska läge, enligt BBC. För bara fyra månader sedan, i december 2021, drabbades Filipinerna av en tyfon som kostade landet 375 liv.

Människor protesterar mot klimatförändringarna i San Francisco, USA. Foto: Li-An Lim. Källa: Unsplash.
Konsekvenser av klimatförändringarna

Forskare hävdar att båda dessa händelser är exempel på klimatförändringarnas konsekvenser i form av mer nederbörd och kraftfullare, mer intensiva tropiska stormar.  Extremväder och naturkatastrofer ökar och kommer fortsätta öka i takt med klimatförändringarna, menar FN Nyheter. Dessa kommer inte bara ske mer regelbundet utan kommer också bli mer och mer allvarliga.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: