Vecka 18: Journalister fängslas och demokratin undermineras

Medan svenska debattörer uppmärksammade den internationella pressfrihetsdagen, är journalisten Joakim Medin fortfarande fängslad i Turkiet och Donald Trump fortsätter sina påtryckningar mot universitet och media i USA. Bild: Kollage i Canva – Turkisk flagga: Michał Dubrawski/Flickr. President Trump: Shealah Craighead/ Trump White House Archived/Flickr

Av: Ida Löjmand och Mona Adam Abdi

Vecka 18 markerade både den internationella pressfrihetsdagen och Donald Trumps första 100 dagar som USA:s president. På svenska ledar- och debattsidor kom debatten att kretsa kring den turkiska rättsprocessen mot Joakim Medin och Trumps attacker på akademisk och pressfrihet.  

6 maj, 2025, Aktuell debatt

Yttrandefriheten under press i Turkiet

Protesterna i Turkiet efter gripanden av Istanbuls borgmästare och flera journalister har mötts med hårda polisinsatser och censur. Samtidigt växer kritiken mot regeringens inskränkningar av yttrandefriheten. Bild: Canva

Av: Mona Adam Abdi

Den turkiska staten fortsätter att stärka sitt inflytande över det offentliga samtalet. Efter gripanden av Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu och flera journalister har protester brutit ut - mötta med massgripanden, censur och polisinsatser. Kritiken växer mot en regering som använder lagen för att tysta oliktänkande.  

15 april, 2025, Utvecklingsmagasinet förklarar

Lobito-korridoren: Ett miljardprojekt i centrala Afrika väcker frågor

Lobito-korridoren är ett infrastrukturprojekt som ska effektivisera transporten av mineraler från DRK och Zambia till Angolas kust för vidare export till USA och EU. Bild: Kollage - European Union 2015 - European Parliament/Fairphone/Flickr

Av: Mona Adam Abdi

Lobito-korridoren beskrivs som ett strategiskt infrastrukturprojekt för att effektivisera exporten av mineraler från Afrika. Med stöd från USA och EU ses satsningen som ett steg mot ökad handel – men väcker samtidigt oro för ohållbara arbetsförhållanden och fortsatt utländsk dominans över kontinentens naturresurser. 

10 april, 2025, Utvecklingsmagasinet förklarar

Vecka 12: Kritiken mot regeringens Palestinapolitik – ”Det är bara att använda ögonen”

Israel bröt denna vecka vapenvilan med Hamas och inledde nya flygattacker mot Gaza, vilket väckt reaktioner i den svenska debatten. Bild från Gaza 2023. Foto: Ali Hamad för APAimages/Palestinian News & Information Agency/Wikimedia Commons

Av: Ida Löjmand och Mona Adam Abdi

Vapenvilan mellan Israel och Hamas är bruten. I svensk media diskuteras parternas vilja att hitta en fredlig lösning och regeringen som anklagas för passivitet efter att en ny FN-rapport redogjort för möjliga folkmordshandlingar i Gaza.

25 mars, 2025, Aktuell debatt

Vecka 7: Trumps politik väcker oro för Ukraina och Europas framtid

Under föregående vecka samtalade Donald Trump och Vladimir Putin om en möjlig fredslösning i Ukraina - ett samtal som väckt oro för Europas säkerhet och Ukrainas framtid. Bilden är en arkivbild från ett möte mellan ledarna under Trumps förra mandatperiod. Bild: Trump White House Archived /Flickr

Av: Ida Löjmand och Mona Adam Abdi

USA:s president Donald Trump har varit här, där och överallt i medierna, sedan han för andra gången svors in som USA:s president. Därför genomsyrar också presidenten i denna veckas Aktuell debatt. Efter bara någon månad vid makten har hans politik har redan satt avtryck på såväl internationellt bistånd som förutsättningarna för fredsförhandlingar i Ukraina.  

17 februari, 2025, Aktuell debatt

Åtta månader av konflikt i Sudan: ”En ofattbar humanitär kris”

I april bröt stridigheter ut mellan den sudanesiska armén (SAF) och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces (RSF) i Sudan. Konflikten har fått enorma humanitära konsekvenser, däribland har den drivit 6,9 miljoner människor från sina hem. Foto: United Nations photo. Källa: Flickr.

Av: Mona Adam Abdi

I samband med striderna i Sudan har en akut humanitär katastrof utvecklats i landet, där miljontals sudaneser kämpar för sin överlevnad. Konflikten har lett till över 12 000 dödsfall och drivit 6,9 miljoner människor från sina hem. Hälso- och sjukvårdssystemet befinner sig på randen till kollaps, och det råder akut vatten- och matbrist i landet. Men trots den akuta situationen har det internationella stödet inte motsvarat behoven.  

22 december, 2023, Reportage

Vecka 50: Historiskt klimatavtal på COP28 – men flera debattörer är kritiska

Efter en utdragen förhandling på FN:s klimatkonferens i Dubai kunde världens länder slutligen enas om ett avtal om en övergång från fossila bränslen. Men den gångna veckans debattörer är oense om avtalet faktiskt är tillräckligt. Foto: UNclimatechange. Källa: Flickr.

Av: Mona Adam Abdi

Klimatdebatten fortsätter. Förra veckan avslutades förhandlingarna på FN:s klimatmöte COP28 i Dubai, och världen har nu ett nytt klimatavtal. Många är nöjda med avtalet och menar att det är ett historiskt steg i rätt riktning. Andra anser att det inte är tillräckligt. 

18 december, 2023, Aktuell debatt

EU samarbetar med Tunisien – trots anklagelser om inhuman behandling av migranter

I juli i år slöt EU ett samarbetsavtal med Tunisien i syfte att hejda det stora antalet afrikanska migranter från att ta sig till Europa illegalt. Samarbetet har kritiserat av flera olika människorättsorganisationer.  Foto: Martin Schulz/U.S. Naval Forces Europe-Africa. Källa: Flickr.

Av: Mona Adam Abdi

Flera människorättsorganisationer har uppmärksammat hur afrikanska migranter utsätts för våld av tunisiska säkerhetsstyrkor. Rapporter visar att migranter tvångsplaceras och lämnas under svåra förhållanden i Saharaöknens extrema hetta – utan vatten och skydd. Samtidigt har den Europeiska kommissionen nyligen ingått ett samarbetsavtal med Tunisien för att sätta stopp för antalet migranter som försöker ta sig till Europa.  

6 november, 2023, Utvecklingsmagasinet förklarar