Medan svenska debattörer uppmärksammade den internationella pressfrihetsdagen, är journalisten Joakim Medin fortfarande fängslad i Turkiet och Donald Trump fortsätter sina påtryckningar mot universitet och media i USA. Bild: Kollage i Canva – Turkisk flagga: Michał Dubrawski/Flickr. President Trump: Shealah Craighead/ Trump White House Archived/Flickr
Av: Ida Löjmand och Mona Adam Abdi
Vecka 18 markerade både den internationella pressfrihetsdagen och Donald Trumps första 100 dagar som USA:s president. På svenska ledar- och debattsidor kakademisk och pressfrihet.
6 maj, 2025, Aktuell debatt
Protesterna i Turkiet efter gripanden av Istanbuls borgmästare och flera journalister har mötts med hårda polisinsatser och censur. Samtidigt växer kritiken mot regeringens inskränkningar av yttrandefriheten. Bild: Canva
Av: Mona Adam Abdi
Den turkiska staten fortsätter att stärka sitt inflytande över det offentliga samtalet. Efter gripanden av Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu och flera journalister har protester brutit ut - mötta med massgripanden, censur och polisinsatser. Kritiken växer mot en regering som använder lagen för att tysta oliktänkande.
15 april, 2025, Utvecklingsmagasinet förklarar
Lobito-korridoren är ett infrastrukturprojekt som ska effektivisera transporten av mineraler från DRK och Zambia till Angolas kust för vidare export till USA och EU. Bild: Kollage - European Union 2015 - European Parliament/Fairphone/Flickr
Av: Mona Adam Abdi
Lobito-korridoren beskrivs som ett strategiskt infrastrukturprojekt för att effektivisera exporten av mineraler från Afrika. Med stöd från USA och EU ses satsningen som ett steg mot ökad handel – men väcker samtidigt oro för ohållbara arbetsförhållanden och fortsatt utländsk dominans över kontinentens naturresurser.
10 april, 2025, Utvecklingsmagasinet förklarar
Israel bröt denna vecka vapenvilan med Hamas och inledde nya flygattacker mot Gaza, vilket väckt reaktioner i den svenska debatten. Bild från Gaza 2023. Foto: Ali Hamad för APAimages/Palestinian News & Information Agency/Wikimedia Commons
Av: Ida Löjmand och Mona Adam Abdi
Vapenvilan mellan Israel och Hamas är bruten. I svensk media diskuteras parternas vilja att hitta en fredlig lösning och regeringen som anklagas för passivitet efter att en ny FN-rapport redogjort för möjliga folkmordshandlingar i Gaza.
25 mars, 2025, Aktuell debatt
Under föregående vecka samtalade Donald Trump och Vladimir Putin om en möjlig fredslösning i Ukraina - ett samtal som väckt oro för Europas säkerhet och Ukrainas framtid. Bilden är en arkivbild från ett möte mellan ledarna under Trumps förra mandatperiod. Bild: Trump White House Archived /Flickr
Av: Ida Löjmand och Mona Adam Abdi
USA:s president Donald Trump har varit här, där och överallt i medierna, sedan han för andra gången svors in som USA:s president. Därför genomsyrar också presidenten i denna veckas Aktuell debatt. Efter bara någon månad vid makten har hans politik har redan satt avtryck på såväl internationellt bistånd som förutsättningarna för fredsförhandlingar i Ukraina.
17 februari, 2025, Aktuell debatt
I april bröt stridigheter ut mellan den sudanesiska armén (SAF) och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces (RSF) i Sudan. Konflikten har fått enorma humanitära konsekvenser, däribland har den drivit 6,9 miljoner människor från sina hem. Foto: United Nations photo. Källa: Flickr.
Av: Mona Adam Abdi
I samband med striderna i Sudan har en akut humanitär katastrof utvecklats i landet, där miljontals sudaneser kämpar för sin överlevnad. Konflikten har lett till över 12 000 dödsfall och drivit 6,9 miljoner människor från sina hem. Hälso- och sjukvårdssystemet befinner sig på randen till kollaps, och det råder akut vatten- och matbrist i landet. Men trots den akuta situationen har det internationella stödet inte motsvarat behoven.
22 december, 2023, Reportage
Efter en utdragen förhandling på FN:s klimatkonferens i Dubai kunde världens länder slutligen enas om ett avtal om en övergång från fossila bränslen. Men den gångna veckans debattörer är oense om avtalet faktiskt är tillräckligt. Foto: UNclimatechange. Källa: Flickr.
Av: Mona Adam Abdi
Klimatdebatten fortsätter. Förra veckan avslutades förhandlingarna på FN:s klimatmöte COP28 i Dubai, och världen har nu ett nytt klimatavtal. Många är nöjda med avtalet och menar att det är ett historiskt steg i rätt riktning. Andra anser att det inte är tillräckligt.
18 december, 2023, Aktuell debatt
I juli i år slöt EU ett samarbetsavtal med Tunisien i syfte att hejda det stora antalet afrikanska migranter från att ta sig till Europa illegalt. Samarbetet har kritiserat av flera olika människorättsorganisationer. Foto: Martin Schulz/U.S. Naval Forces Europe-Africa. Källa: Flickr.
Av: Mona Adam Abdi
Flera människorättsorganisationer har hur afrikanska migranter utsätts för våld av tunisiska säkerhetsstyrkor. Rapporter visar att migranter tvångsplaceras och lämnas under svåra förhållanden i Saharaöknens extrema hetta – utan vatten och skydd. Samtidigt har den Europeiska kommissionen nyligen ingått ett samarbetsavtal med Tunisien för att sätta stopp för antalet migranter som försöker ta sig till Europa.
6 november, 2023, Utvecklingsmagasinet förklarar