Varför ska vi fortsätta med bistånd år 2020?

I samband med naturkatastrofer som cyklonen i Moçambique samlas det fortfarande in stora och ökande belopp. Men det finns många andra motiv för biståndet, skriver biståndsexperten Lennart Wohlgemuth. Foto: Africom (CC BY 2.0)

Av: Lennart Wohlgemuth

Ända sedan vi började med svenskt officiellt bistånd har solidaritet varit det viktigaste motivet för att ge stöd till världens fattiga i deras strävan för utveckling. Under senare år har det motivet ifrågasatts allt mer. Men det finns också andra viktiga motiv för att fortsätta med bistånd, skriver biståndsexperten Lennart Wohlgemuth.

2 mars, 2020, Debatt

Våga satsa bistånd på att stärka institutioner

Offentliga kontor i Rosario i Filippinerna.

Att stödja länders offentliga institutioner kan vara en viktig väg till utveckling, skriver debattörerna. Här är några offentliga kontor i Rosario i Filippinerna. Foto: Ramon FVelasquez (CC-3.0)

Av: Bertil Odén och Lennart Wohlgemuth

Att stärka låginkomstländers kunskapsnivå inom både privata och offentliga institutioner är ett viktigt sätt att skapa utveckling. Trots det har den typen av bistånd fått ett allt mindre utrymme. Nu måste vi våga satsa på kapacitets- och institutionsbyggande – även om det är svårt, skriver biståndsexperterna Bertil Odén och Lennart Wohlgemuth.

26 oktober, 2018, Debatt

Kampaladeklarationen visar varför stöd till afrikansk forskning är så viktigt

Av: Lennart Wohlgemuth

Kampaladeklarationen om akademisk frihet kom till för 25 år sedan och fick stor betydelse för möjligheterna att bedriva kritisk forskning i Afrika. Sverige stöttade initiativet, trots risker och det känsliga ämnet. Nu ökar återigen hoten mot den akademiska friheten i Afrika, samtidigt som Sverige minskar resurserna till forskningsbistånd. Det måste det bli ändring på, skriver Lennart Wohlgemuth.

26 april, 2016, Debatt