Recension av ”En Svindlande Uppgift – Sverige och Biståndet 1945-1975”

Olof Palme utanför Riksdagshuset 1968 pratar med hungerstrejkande student från Lund som vill att enprocentsmålet nås. Foto: Sven-Erik Sjöberg/DN/TT

Av: Göran Holmqvist

Tre svenska historiker har gjort en imponerande insats att dokumentera biståndets framväxt som nytt politikområde åren 1945 till 1975. Boken tar upp flera centrala frågor i dagens svenska biståndsdebatt: bland annat enprocentmålet, valet av samarbetsländer och Tanzania – de brustna förväntningarnas land. Göran Holmqvist, avdelningschef på Sida, diskuterar några av bokens medskick till oss utifrån dagens utvecklingssamarbete.

21 september, 2021, Analys

Landfokusering: Den stora biståndsreformen?

Av: Göran Holmqvist och Mats Hårsmar

En av de mer omtalade reformerna av det svenska biståndet under den gångna mandatperioden var beslutet att fokusera på ett färre antal samarbetsländer. Det var en reform som välkomnades inte minst av biståndsförvaltningen. Ökad fokusering möjliggör höjd effektivitet och därmed troligtvis bättre resultat av biståndet. Tre år senare kan man konstatera att den geografiska fragmenteringen av det svenska biståndet i stort sett är oförändrad.

24 november, 2010, Debatt