Anne Poulsen är nordisk direktör för FN:s livsmedelsprogram World Food Programme (WFP) – en av världens största humanitära organisationer som förser miljontals människor med näring varje år. Hon varnar för att antalet hungriga människor i världen stiger – och att kriget i Ukraina gör situationen värre. Foto t.v.: World Food Programme. Foto t.h.: Logan Abassi. Källa: United Nations/Flickr.
Av: Elise Olsson
Redan innan kriget i Ukraina bröt ut befann sig stora delar av världen i en hungersnöd, där antalet hungriga människor i världen hade ökat från 135 miljoner till 276 miljoner på bara två år. Detta är en siffra som kommer fortsätta att stiga skuggan av kriget.
– Vi måste börja ta från de hungriga för att ge till de svältande, berättar Anne Poulsen, nordisk direktör för FN:s livsmedelsprogram World Food Programme.
31 maj, 2022, Intervju
För att Turkiet ska godkänna Sveriges Natoansökan kräver landet bland annat att Sverige ska återkalla exportförbudet av vapen som infördes mot Turkiet 2019. På bild: En Amerikansk soldat med det svenska vapnet AT4, ett svensk pansarskott som Saab Dynamics AB tillverkar. Foto: Sgt. Harley Jelis, New York National Guard. Källa: Flickr.
Av: Elise Olsson
Sveriges Natoansökan har blivit utmanad av Turkiet, som inte vill tillåta ett svenskt Natomedlemskap om inte Sverige går med på fem krav som Turkiet har framfört. Ett av dem är att återkalla exportförbudet av vapen som Sverige införde mot Turkiet under 2019.
31 maj, 2022, Notis
Att Turkiet har ställt krav på Sverige att utlämna ett 20-tal kurder för att Sveriges Natoansökan ska accepteras har skapat debatt. Bland annat kräver flera vänsterpartister en garanti från utrikesminister Ann Linde (S) att inga kurder ska utlämnas. Foto: NATO North Atlantic Treaty Organization. Källa: Flickr.
Av: Elise Olsson och Idun Eklind
Sveriges nu inskickade Natoansökan och den svenska vapenexporten har stått högt på agendan den senaste veckan. Ett potentiellt svenskt Natomedlemskap har både väckt kritik och motstånd. Dels för att beslutet inte är framröstat av svenska folket, dels för att ansökan inte har välkomnats av Turkiet.
23 maj, 2022, Aktuell debatt
Australien har upplevt ett kraftigt ökat antal skogsbränder de senaste årtiondena som har orsakats av klimatförändringarna. Nu har FN:s klimatpanel släppt en ny rapport, som slår fast att vi måste agera omedelbart för att klara klimatmålen. Foto: Doug Beckers. Källa: Flickr.
Av: Elise Olsson
Människans koldioxidutsläpp är på en rekordnivå och trenden måste vända inom kommande tre år om vi ska klara klimatmålen. Det fastslår FN:s klimatpanel i sin senaste delrapport. Tidigare har de också konstaterat att många av effekterna av klimatförändringarna inte kommer gå att vända, och att världens länder bör vidta drastiska åtgärder för att skydda både människor och jordens ekosystem.
5 april, 2022, Nyhet
Självständighetstorget i Kiev, Ukraina.
Källa: Flickr. Fotograf: Juan Antonio Segal.
Av: Elise Olsson
Spänningar har funnits mellan Ryssland och Ukraina ända sedan Sovjetunionens fall, och nu har Ryssland valt att invadera Ukraina – en invasion som kommer kosta oskyldiga människors liv. Men för att förstå bakgrunden till invasionen är det viktigt att spola tillbaka tiden några årtionden.
25 februari, 2022, Nyhet
Victor Orbáns Ungern är ett av länderna som har motarbetat att EU ska ställa hårdare demokratiska och juridiska villkor för utbetalningen av EU-medel. Foto: European Parliament. Källa: Flickr. Länk: https://www.flickr.com/photos/european_parliament/6720478185
Av: Elise Olsson och Idun Eklind
Den gångna veckans debatt har bland annat diskuterat EU:s beslut att dra in bidrag för länder som inte följer den rättsstatliga värdegrunden – och vad det kan innebära för regimer som Polen och Ungern. Vidare har flera debattörer kritiserat Miljöpartiets uttalande om att satsningar på kärnkraft kan orsaka uranberoende av Ryssland.
21 februari, 2022, Aktuell debatt
Sverige importerar kärnbränsle från Ryssland, något som MP använder som argument mot M, KD, L och SD:s vilja att storsatsa på kärnkraften.
Foto: Canva.
Av: Elise Olsson
Den svenska kärnkraftsdebatten har blivit en säkerhethetsfråga som kopplas till Ryssland och Putins inflytande över Europa. Samtidigt så har debattörer under den gångna veckan lyft att i skuggan av krisen i Ukraina så riskerar Rysslands inflytande att även slå rot i Belarus.
14 februari, 2022, Aktuell debatt
Ett oljespill har orsakat skador på djur och natur i den ecuadorianska regnskogen där Mireya Gualinga och hennes folk Kichwa bor. Foto: Mike Gualinga.
Av: Elise Olsson
Flera svenska AP-fonder och flera svenska storbanker investerar i företag som ägnar sig åt skogsskövling och bryter mot mänskliga rättigheter på olika platser i världen – något som bland annat drabbar Amazonas regnskog och urfolk. "De här företagen tar död på vår jord. De plundrar den sista hjälpen som jorden kan erbjuda – och det är skogen", säger Mireya Gualinga, klimat- och urfolksaktivist från ecuadorianska Amazonas.
25 januari, 2022, Intervju
Demokratin möter just nu flera motgångar i världen – något som kan ha hämmat framgångarna för protesterna i Kazakstan, enligt Ashok Swain, professor i fred och konflikt vid Uppsala universitet. På bild: Presidentpalatset i den kazakiska huvudstaden Nur-Sultan.
Foto: Fransisco Anzola. Källa: Flickr.
Av: Elise Olsson
Fattigdom, korruption och stora ekonomiska inkomstklyftor – det är inte bara chockhöjningen av bensinpriserna i Kazakstan som har triggat ett våldsamt upplopp i landet. Och även fast denna typ av uppror kan vara ett startskott för demokratisering, så kan även den försvagade demokratin i världen bli ett hinder för startskottet, berättar Ashok Swain, professor i fred och konflikt vid Uppsala Universitet.
18 januari, 2022, Intervju
Putin accepterar inte grunderna i den europeiska säkerhetsordningen. Det skriver Pål Jonson och Hans Wallmark (M) i en debattartikel på SvD.
Av: Elise Olsson och Ulrika Granlund
Förra veckans debatt präglades av oron för säkerhetsläget i Europa och hotet från Ryssland. Frågan om svenskt bistånd ska kunna dras in för länder som vägrar ta emot sina medborgare som vistas illegalt i Sverige har också diskuterats.
10 januari, 2022, Aktuell debatt