Stor utmaning med jämställdhet i det tysktalande Europa

Kvinnors negativa särställning på arbetsmarknaden hänger ofta ihop med att de får barn och är föräldralediga. Så är exempelvis fallet i Österrike och de kulturella grannarna Tyskland och Schweiz. “Det finns en outtalad förväntan på kvinnor att utföra det obetalda arbetet i hemmet”, säger den österrikiska socialantropologen och förskolepedagogen Hannah Büchel till Utvecklingsmagasinet. Foto: Agnes Fältman.

Av: Agnes Fältman

I en del av Europa där kvinnans roll länge inneburit att vara en hemmafru har en nygammal struktur vuxit fram: kvinnligt deltidsarbete i kombination med det obetalda arbetet i hemmet. Som följd har de tyskspråkiga länderna bland de största löneskillnaderna mellan kvinnor och män i hela Europa. Men dagens unga ifrågasätter allt oftare status quo och vill se en förändring. 

24 juni, 2024, FUF-korrespondenterna, Reportage

Mordförsöket på Robert Fico skakar om ett redan polariserat Slovakien inför EU-valet

Slovakiens premiärminister Robert Fico överlevde ett mordattentat den 15 maj och kämpar för att återhämta sig. Sedan hans tillträde i oktober 2023 har de politiska spänningarna i Slovakien ökat, då hans regering genomfört en rad kontroversiella reformer som enligt EU-kommissionen hotar rättssäkerheten i landet. Foto: Europeiska rådet. Källa: Flickr.

Av: Agnes Fältman

Attentatet mot den pro-ryska premiärministern Robert Fico har redan satt djupa spår och blivit politisk dynamit i det polariserade Slovakien. I och med det stundande EU-valet väntas det spänt på vad den tillfrisknande ledarens nästa steg blir – fortsatt radikalisering, eller ökad ödmjukhet och tolerans gentemot meningsmotståndare?

27 maj, 2024, Analys, FUF-korrespondenterna

Tusentals protesterar mot att högerpopulistiskt parti kan vinna valet i Österrike

“Brandmur mot högerextremism”. Sedan januari samlas tusentals demonstranter regelbundet och marscherar genom centrala Wien. Foto: Agnes Fältman.

Av: Agnes Fältman

På Österrikes gator demonstreras det mot högerextremism och det skandalomsusade EU-kritiska partiet Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ). Med 30 procent av väljarstödet är FPÖ enligt opinionsmätningar det största partiet inför landets stundande parlamentsval. Om FPÖ kommer till makten kan det innebära stora förändringar för Österrike, EU och det europeiska biståndet till Ukraina som partiet vill stoppa. 

8 april, 2024, FUF-korrespondenterna, Reportage

Unga och högutbildade lämnar Ungern – till följd av Orbáns politik

Sedan 2022 kan Ungern inte längre betraktas som en fullvärdig demokrati. Den politiska och ekonomiska utvecklingen i landet har gjort att många unga och högutbildade personer väljer att lämna. Foto: Agnes Fältman.

Av: Agnes Fältman

Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Fidesz, det nationalistiska regeringspartiet, har under det senaste årtiondet systematiskt avvecklat landets demokratiska institutioner. I ett allt hårdare ekonomiskt och politiskt klimat väljer många unga och högutbildade ungrare att flytta utomlands. Vad kan locka dem tillbaka? Kan liberala vindar som blåser över den forna nationalistiska bundsförvanten Polen väcka hopp om förändring? 

26 februari, 2024, FUF-korrespondenterna, Reportage

Österrikes beroende av Ryssland splittrar opinionen

Österrike har fortfarande starka ekonomiska band till Ryssland – vilket österrikare och ukrainare i landet har delade åsikter om. På bild: Valeriia Ventskovska vid Universität Wiens campus/Österrikes parlament i Wien. Foto: Agnes Fältman.

Av: Agnes Fältman

Få länder inom EU har fortfarande så starka finansiella relationer till Ryssland som Österrike. Landets import av rysk gas och många företags fortsatta verksamhet i Ryssland efter anfallskriget mot Ukraina splittrar opinionen bland österrikare såväl som nyanlända ukrainare. Vissa anser att gasimporten delvis finansierar kriget i Ukraina, andra menar att den humanitära hjälpen Österrike ger till det krigshärjade landet bör stå i fokus.  

18 december, 2023, FUF-korrespondenterna, Reportage

Wien visar vägen framåt i den globala bostadsbristen

Många länder och städer i världen har problem med bostadsbrist – trots att alla människor ska ha tillgång till ekonomiskt överkomliga och säkra bostäder senast år 2030, enligt de globala målen. Foto: Agnes Fältman.

Av: Agnes Fältman

Enligt Agenda 2030 ska alla människor ha tillgång till ekonomiskt överkomliga och säkra bostäder senast år 2030, något som städer världen över kämpar hårt för att uppnå. Wien har länge ansetts vara en av de städer i världen med högst levnadsstandard. Detta är bland annat på grund av stadens unika system för billiga kommunala hyresrätter, som i dag huserar mer än hälften av invånarna. Hur har Wien lyckats med det som så många andra städer världen över inte har? 

9 november, 2023, FUF-korrespondenterna, Reportage