Möjligheter och risker med EU:s nya migrationspakt

Nya migrationssamarbeten i EU har länge varit högt på agendan, inte minst sedan den så kallade flyktingkrisen 2015. Utvecklingsmagasinet förklarar vad EU:s nya migrationspakt handlar om – och rösterna för och emot den. Foto (till vänster): Håkan Dahlström. Källa: Wikimedia commons. Foto (till höger): Mstyslav Chernov. Källa: Wikimedia commons.

Av: Adam Hansen

I april röstade EU slutligen igenom en ny migrationspakt. Medan den breda mitten i Europarlamentet anser att pakten utgör en viktig kompromiss och skapar solidaritet har både människorättsorganisationer och invandrarkritiska röster kritiserat överenskommelsen. Utvecklingsmagasinet reder ut argumenten för och emot pakten. 

5 juni, 2024, Utvecklingsmagasinet förklarar

EU:s humanitära bistånd – detta står på spel i EU-valet 

Under de senaste 30 åren har det humanitära biståndet blivit en viktig del av EU:s arbete. Men det kommande parlamentsvalet kan komma att ändra riktningen för EU som humanitär biståndsaktör. Foto: EU/Louiza Ammi. Källa: Flickr. 

Av: Adam Hansen

Med ett ökat globalt behov av humanitärt bistånd har EU:s roll som biståndsaktör blivit viktigare än någonsin. Men vilken del av EU ansvarar för det humanitära biståndet? Vilka principer styr? Och hur kan det stundande parlamentsvalet komma att påverka EU:s bistånd? Utvecklingsmagasinet reder ut svaren på dessa frågor.  

4 juni, 2024, Utvecklingsmagasinet förklarar

Satsning på odling för att bevara freden i Liberia: “Kan lösa många problem”

Begränsat internationellt stöd hindrar inte organisationen United Youth for Peace and Sustainable Development från att göra skillnad. Här syns flera av organisationens medlemmar bearbeta marken för att möjliggöra odling av bland annat eddoes, ingefära och peppar. Foto: Aaron PF Ballah.

Av: Adam Hansen

Drygt två decennier sedan Liberias andra inbördeskrig avslutades har landet gjort stora framsteg inom ekonomisk tillväxt och demokrati. I centrum hittar vi en driven, ung generation som gör allt för att freden ska bevaras i landet – bland annat genom jordbruk.  
– Den unga generationen bär det fulla ansvaret för Liberias framtid. Många av dagens problem kan vi lösa om vi utnyttjar jordbrukets potential, berättar Aaron PF Ballah, programchef på civilsamhällesorganisationen UYPASD. 

20 maj, 2024, Reportage

Vecka 20: Debattörer står upp för demonstranter i Georgien efter nya ”ryska lagen”

Under den gångna veckan har flera debattörer kommenterat den nya ”ryska lagen” i Georgien och demonstrationerna mot den. Foto: DerFuchs. Källa: Wikimedia commons.

Av: Adam Hansen

Den nyaryss-vänligalagen och massdemonstrationerna i Georgien har väckt reaktioner på opinionssidorna i Sverige. Debattörerna pekar bland annat att EU borde göra mer för att stötta det georgiska folket och att den svenska regeringens ökade bistånd till landet borde vara entillnyktringvad gäller Sveriges roll i världen.  

20 maj, 2024, Aktuell debatt

Vecka 15: EU:s nya migrationspakt väcker reaktioner bland debattörer

Europarlamentet har röstat igenom en ny pakt för unionens migrationspolitik – vilket har mötts av både ris och ros under den gångna veckan. Foto: European Parliament. Källa: Flickr.

Av: Adam Hansen

Europaparlamentets nya migrationspakt väcker känslor. Flera debattörer ser pakten som nödvändig för ett stabilare EU. Andra ställer sig tveksamma till paktens långsiktiga konsekvenser i förhållande till både asylrätten och de mänskliga rättigheterna. 

15 april, 2024, Aktuell debatt

Vecka 13: Kritik från flera håll mot nedskärningar i det svenska biståndet

Flera debattörer är kritiska mot regeringens omstruktureringar av det svenska biståndet. På bild (till vänster): Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M). Foto: UN Photo/Jean Marc Ferré. Källa: Flickr. På bild (till höger): Sidas logga. Foto: Holger.Ellgaard. Källa: Wikimedia commons.

Av: Adam Hansen

Regeringens omstrukturering av det svenska biståndet och Sidas besked att myndigheten kommer avsluta avtalen med flera organisationer r stora konsekvenser, menar flera debattörer. De pekar på att detta bland annat påverkar människorättsförsvarare och organisationer som kämpar för internationell rätt i Israel och Palestina.

2 april, 2024, Aktuell debatt

Minskat internationellt stöd till rohingyer – trots förvärrad situation

I Kutupalong, som är världens största flyktingläger, bor i dag närmare en miljon rohingyaflyktingar i väntan på ett säkert återvändande till hemlandet Myanmar. Flyktingarna saknar arbetstillstånd i Bangladesh och är därför beroende av internationellt humanitärt stöd. Foto: Captain Raju. Källa: Wikimedia commons.

Av: Adam Hansen

Situationen är oviss för Rohingyafolket i Sydostasien. Den livsnödvändiga humanitära assistansen har minskat till flyktinglägren i Bangladesh, där närmare en miljon rohingyer befinner sig. Samtidigt eskalerar våldet i hemlandet Myanmar, vilket spär på den osäkra framtiden för den etniska folkgruppen.  

5 mars, 2024, Reportage