Vikarierande programansvarig för utbildning & yrkesnätverk

FUF, Föreningen för Utvecklingsfrågor, är en ideell förening vars syfte är att informera och skapa debatt om utvecklingsfrågor i ett globalt perspektiv, till stöd för ömsesidig förståelse och samarbete. Föreningen har ca 770 betalande medlemmar, leds av en av årsmötet vald styrelse och verksamheten utgår från ett anställt kansli med sju medarbetare. Läs mer om oss på www.fuf.se.

Om verksamhetsområdet:

Utbildningsverksamheten är en av fyra verksamhetsgrenar i FUF:s omfattande verksamhet. Inom den kan FUF:s unga medlemmar (i huvudsak universitetsstudenter) engagera sig på olika sätt för att få utlopp för sina intressen för globala utvecklingsfrågor samtidigt som de skaffar sig praktisk erfarenhet av kommunikationsarbete. Parallellt med arbetet i de olika kommunikationsgrupperna (två redaktioner, en seminariegrupp och ett antal lokalgrupper runtom i Sverige) erbjuds de löpande utbildningar och kompetensutveckling för att ytterligare fördjupa och utveckla sina kunskaper och färdigheter. I våra yrkesnätverk (Young Professionals-nätverket, Mentorskapsprogrammet och Bokklubben) engagerar vi nuvarande och tidigare yrkesverksamma inom fältet globala utvecklingsfrågor. Här ges de möjlighet till erfarenhetsutbyten, diskussioner och kompetensutveckling. För närvarande är omkring 250-300 personer årligen aktiva i någon av FUF:s kommunikationsgrupper och yrkesnätverk. Läs mer om verksamhetsområdet i verksamhetsberättelsen för 2018 och verksamhetsplanen för 2019.

Om tjänsten:

FUF söker nu en vikarierande programansvarig som ska planera, leda, utvärdera och utveckla utbildningsverksamheten och yrkesnätverken. För att trivas i jobbet som programansvarig måste man vara självgående, välorganiserad, utåtriktad och kunna hantera och samordna flera parallella arbetsprocesser och många personer i olika åldrar med olika erfarenheter. Du behöver vara en strukturerad, pedagogisk och tydlig ledare eftersom du i ditt arbete självständigt kommer att leda alltifrån 18-åringar till pensionerade FN-chefer. Detta kräver att du har hög integritet och att du är uppmuntrande men samtidigt inte rädd för att ställa krav på dem du leder. Tjänsten kräver även goda kunskaper om globala utvecklingsfrågor och kommunikationsarbete, samt erfarenhet av att planera och leda utbildningar. I detta arbete ingår att vara en van, noggrann och ordningsam administratör, samt att vara driven, flexibel och att inte rädd för att förändra exempelvis arbetsmetoder när så behövs. Vidare kräver arbetet på en liten, ideell organisation att man är prestigelös, tycker om ”snabba puckar” och att man inte är rädd för att hugga i där det behövs.

I arbetsuppgifterna ingår bl.a. att:

 • Ansvara för att arbetet inom FUF:s utbildningsverksamhet och yrkesnätverk genomförs. I detta arbete ingår bl.a. att planera, leda, koordinera och följa upp verksamheten. Du handleder (delvis tillsammans med kollegor) ca 250-300 ideellt aktiva medlemmar per år, håller i möten, peppar, ger feedback, kvalitetssäkrar och utvärderar och utvecklar löpande arbetet.
 • Säkerställa verksamhetens kvalitet, resultat och måluppfyllelse genom att löpande stämma av mot styrdokument, projektansökningar och budget etc.
 • Skriva bidragsansökningar och rapporter.
 • Planera och leda alltifrån informella möten till utbildningar för de aktiva medlemmarna i allt ifrån globala utvecklingsfrågor (t.ex. Agenda 2030 och rättighetsbaserat arbete) till kommunikation (t.ex. den journalistiska metoden, hur man undviker stereotyper i sin kommunikation och intervjuteknik) och teknik (t.ex. live-streaming, podcastinspelning och Twitter).
 • Korrekturläsa journalistiska texter och seminarieinbjudningar och ge feedback till skribenterna, varför mycket god språklig förmåga är ett krav för denna tjänst.
 • Löpande marknadsföra FUF och uppmuntra till engagemang bland nuvarande och potentiella medlemmar, t.ex. genom att hålla informationspresentationer, identifiera och kontakta potentiella intressenter, och stå på arbetsmarknadsmässor
 • Kommunikation med medlemmar och att upprätthålla goda kontakter med FUF:s samarbetspartners
 • Andra på arbetsplatsen förekommande uppgifter, t.ex. kontorsadministration, annonsförsäljning, medlemsvärvning och att live-streama seminarier

Krav:

 • Examen på minst kandidatnivå i, eller dokumenterad erfarenhet av arbete med, globala utvecklingsfrågor (eller relaterat område)
 • Examen på minst kandidatnivå i, eller dokumenterad erfarenhet av arbete med, journalistik/kommunikation
 • Stilistisk känsla för ord och bild och du uttrycker dig mycket väl i tal och skrift på svenska och på engelska
 • Dokumenterad erfarenhet av att projektleda (hela processen från bidragsansökning till genomförande, utvärdering och rapportering – med fördel Forum Syd-finansierade projekt)
 • Dokumenterad erfarenhet av att planera och genomföra utbildningar
 • Dokumenterad erfarenhet av att leda och/eller koordinera människor

Meriter:

 • Tidigare FUF-engagemang
 • Erfarenhet av att leda ideellt aktiva
 • Erfarenhet av redaktionellt arbete

Anställningen:

Tjänstens omfattning: Vikariat om 100 % under 2019 och 80-100% under 2020 beroende på finansiering

Tidsperiod: 20190819-20200612

Tjänstgöringsort: Stockholm

Kollektivavtal: Arbetsgivaralliansens kollektivavtal för Ideella och Idéburna organisationer

Förmåner och villkor: Tjänstepension. 37,5 timmars arbetsvecka. 32 dagars semester. 5000 kr i friskvård per år. Visst arbete på kvällar och helger förekommer, liksom inrikesresor. Flextid tillämpas och rese-/övertids-/OB-ersättning betalas ej ut.

Tjänsten tillsätts under förutsättning att erforderliga beslut fattas.

Frågor:

Har du frågor om tjänsten är du välkommen att maila nuvarande programansvarig Agnes Cronholm på agnes.cronholm@fuf.se. Har du frågor om rekryteringsprocessen är du välkommen att maila anna.sjoberg.tibblin@fuf.se.

Ansökan:

Skicka din ansökan till jobb@fuf.se senast 1 maj. Skriv ”Ansökan programansvarig” i ämnesraden. Vi vill att din ansökan innehåller CV samt ett personligt brev där du fokuserar på hur du uppfyller kvalifikationskraven ovan och motiverar varför du vill ha tjänsten. Vi kommer att kontakta de som vi vill träffa för intervju och arbetsprov. Samtliga sökande kommer meddelas när tjänsten är tillsatt.

Dela det här: