Engagera dig i FUF

Anmälan till vårens uppstart 10/2-21 »

Världen behöver fler som sprider kunskap om globala utmaningar – till exempel klimatförändringar, ojämlikhet och konflikter. Som medlem i FUF finns många möjligheter att engagera sig.

Våra ideellt aktiva medlemmar är grunden i vår organisation. Det är genom deras engagemang som vi kan öka kunskapen och debatten om globala utmaningar och Sveriges roll i världen.

Som medlem i FUF kan du välja att gå med i en av våra kommunikationsgrupper. Du kan till exempel ordna seminarier, gå med i en bokcirkel, bevaka debatten i svenska medier, göra poddar eller skriva artiklar till vårt digitala magasin. Om du bor utomlands kan du även bli vår korrespondent.

Här kan du få svar på några vanliga frågor om att engagera sig i FUF.

Vad behöver jag för erfarenheter?

Du behöver inga förkunskaper för att bli aktiv i FUF, vare sig om global utveckling eller om kommunikation. Har du inga förkunskaper lär du dig under tiden.

Var finns FUF:s aktiva grupper?

Den största delen av vår verksamhet är i Stockholm, men vi har även lokalgrupper i flera städer runtom i Sverige. Finns det ingen där du bor kan vi hjälpa dig att starta en ny lokalgrupp. Mejla sara.dalius@fuf.se om du vill veta mer.

När kan jag börja?

I början av varje termin (september och januari) är nya medlemmar välkomna att gå med i våra kommunikationsgrupper. Som ny får du då en introduktion till FUF och arbetet i grupperna.

Vilka grupper kan jag välja mellan?

Just nu har vi tre aktiva grupper i Stockholm, en korrespondentgrupp och åtta lokalgrupper. Klicka på länkarna för att läsa mer om respektive grupp.

1. Redaktionen (Stockholm) – skriver artiklar till vårt digitala magasin och bevakar debatten om globala frågor.

2. FUF-korrespondenterna (Världen) – rapporterar om globala utmaningar från den del av världen där de bor.

3. Eventgruppen (Stockholm) – anordnar seminarier, filmvisningar m.m. på egna teman.

4. Poddgruppen (Stockholm) – producerar poddavsnitt om globala hållbarhetsfrågor.

5. Bokklubben (Stockholm) – läser, diskuterar och skriver recensioner om böcker som handlar om globala utmaningar

6. Lokalgrupper (just nu i Lund, Malmö, Göteborg, Jönköping, Linköping, Växjö, Örebro, Uppsala och Umeå) – anordnar seminarier och skriver artiklar utifrån vilka intressen som finns i gruppen.

Om du har egna idéer på hur du skulle vilja engagera dig kan du också starta upp en ny grupp. Det är våra aktiva medlemmar som styr vad vi gör.

Vad får jag tillbaka?

Förutom att du får vänner, kontakter och nya kunskaper har du som aktiv medlem hos FUF också tillgång till en rad aktiviteter och utbildningar. Här är några exempel på vad du kan få:
– En egen mentor som jobbar (eller har jobbat) med global utveckling
– Kurser i kommunikation och journalistiskt skrivande
– Utbildningar om globala utvecklingsfrågor
– Studiebesök på organisationer och myndigheter som jobbar med global utveckling
– Delta i Almedalsveckan, MR-dagarna, Bokmässan och liknande evenemang

Dela det här: