Under torsdagen höll Muharrem Demirok (C) sitt partiledartal i Almedalen – i vilket han bland annat kritiserade regeringens klimatpolitik. FUF intervjuade även Jan Eliasson, tidigare utrikesminister och vice generalsekreterare i FN, om effekterna av regeringens reformering av biståndspolitiken.

Torsdag på Almedalsveckan: Experter ifrågasätter biståndsreformen

Under torsdagen riktade både Magdalena Andersson (S) och Muharrem Demirok (C) kritik mot regeringens klimatpolitik i sina partiledartal. Afrikagruppernas generalsekreterare Louise Lindfors och Jan Eliasson, tidigare utrikesminister och vice generalsekreterare i FN, ifrågasatte regeringens reformering av biståndet i intervjuer med FUF.
– Jag tycker att reformen går väldigt snabbt, säger Jan Eliasson.

Oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) höll sitt partiledartal i Almedalen under torsdagsförmiddagen. I talet kritiserade hon bland annat regeringens budget genom att kalla den för en “klimatslakt”. Därefter nämnde hon bland annat att antalet klimatflyktingar kan komma att öka när klimatkrisen hamnar långt ner på den politiska agendan. Läs hela sammanfattningen av vad Magdalena Andersson sa om globala frågor här.

Även Muharrem Demirok (C) kritiserade regeringens klimatpolitik i sitt partiledartal under torsdagskvällen.

– Ulf Kristersson, sätt stopp för klimatsveket mot svensk landsbygd. Kliv ut ur klimatpopulismens skugga, säger han.

Läs hela sammanfattningen av vad Muharrem Demirok sa om globala frågor här.

Jan Eliasson, tidigare utrikesminister och vice generalsekreterare i FN, kommenterade utmaningarna för fredsarbetet världen över och effekterna på detta arbete när regeringen reformerar biståndspolitiken.

– Det finns en värld utanför Sverige, det finns en värld utanför Europa, och ju mer vi visar denna globala solidaritet, desto bättre arbetar vi för global säkerhet för oss alla, inklusive oss här hemma. (…) – Jag tycker att reformen går väldigt snabbt, och jag frågar mig i hur hög grad den är grundad i fakta och analys – inte minst av nedskärningarna som pågår, säger han. Se hela videointervjun här.

Afrikagruppernas generalsekreterare Louise Lindfors uttryckte att organisationen har kommunicerat vikten av att behålla ett rättighetsbaserat utvecklingssamarbete, och hon ställde sig frågan om det kommer att fångas upp i reformagendan.

– Det som vi hör handlar mycket om hur man ska integrera handelsfrågorna med bistånd, och det är ju en viktig aspekt absolut, men det finns så många andra dimensioner i fattigdomsbekämpning där inte handel är den enda vägen, säger hon. Se hela videointervjun här.

Dela det här: