Muharrem Demirok (C) talade främst om inrikespolitik i sitt Almedalstal, men han berörde även klimatkrisen – dock främst med fokus på Sverige. Foto: Felizia Livskog och Cecilia Bergh.

Muharrem Demirok (C) riktar skarp kritik mot regeringens klimatpolitik

I sitt partiledartal på Almedalens scen talade Muharrem Demirok (C) främst om inrikespolitiska frågor såsom svensk skola och landsbygden. Globala frågor fick generellt inte stort utrymme i hans tal, men han ägnade en del av talet åt att kritisera regeringens klimatpolitik. 

Under torsdagskvällen höll Muharrem Demirok (C) sitt partiledartal, som även var hans första, på Almedalens scen. Globala frågor fick inte särskilt stor plats i Demiroks tal. Ett par gånger berörde han klimatfrågan, men mestadels med fokus på effekterna i Sverige. Han framförde bland annat en stor besvikelse på regeringens klimatpolitik.

– När temperaturen stiger, skördar torkar bort och vattnet sinar, då låter regeringen utsläppen skena. (…) Då talar man helt ogenerat om att överge Sveriges klimatmål, säger han.

Demirok menade att mer borde göras för att skapa förändring gällande klimatfrågan, och hänvisade bland annat till avsaknaden av krisstöd vid torka till följd av klimatförändringarna. Demirok beskrev att klimatförändringarna hotar företag, svensk mat och krisberedskapen i Sverige.

– Det borde få varje seriös politiker att agera för förändring, men regeringens insatser är tyvärr lika frånvarande som regnet.

Han avrundade talet med att understryka att politiken måste fokusera mer på de svåra frågorna istället för att backa från dem, till exempel frågan om klimatkrisen.

– Ulf Kristersson, sätt stopp för klimatsveket mot svensk landsbygd. Kliv ut ur klimatpopulismens skugga, säger han.

Dela det här: