Magdalena Andersson (S) lyfte bland annat klimatfrågan och den gröna omställningen i sitt partiledartal i Almedalen. Foto: Karin Myrdal.

Magdalena Andersson (S) om regeringens budget: ”Klimatslakt”

Under torsdagen höll Magdalena Andersson (S) sitt partiledartal i Almedalen. Hon lyfte bland annat hur barn drabbas av Rysslands anfallskrig i Ukraina och kritiserade regeringens miljö- och klimatpolitik.

I sitt Almedalstal riktade oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) en del kritik mot den sittande regeringen, som ett flertal gånger benämndes som “SD-regeringen”. Andersson återkom genom hela talet till barnen och kommande generationer vars framtid vilar på våra axlar. Hon målade hon upp en vision av Sverige där vi klarat “klimatkrisen, jobben och välfärden”.

“Slava Ukraini!”

Magdalena Andersson återkom till temat med barn och unga även när det gällde Rysslands anfallskrig i Ukraina. Hon underströk hur barn skadas, dödas och förlorar sina föräldrar till följd av ryska vapen. Hon lyfte även Sveriges stöd till det ukrainska folket.

– Det (stödet, reds. anm) måste fortsätta med oförminskad styrka tills den siste ryske soldaten har lämnat Ukraina. Slava Ukraini, sa Andersson.

Partiledaren återkom till den nuvarande regeringens miljö- och klimatpolitik och hur den kan komma att drabba framtida generationer. Andersson menade att Sverige kan förlora sin ledande position i det gröna teknikskiftet, och att vi fortsatt bör ligga i framkant av teknikskiftet så att “jobben, de gröna industrierna och välståndet kan hamna här i Sverige”, i stället för i andra delar av världen.

Utan att vidare gå in på konkreta åtgärder kritiserade Andersson regeringens budget genom att kalla den för en “klimatslakt”. Därefter nämnde hon bland annat att antalet klimatflyktingar kan komma att öka när klimatkrisen hamnar långt ner på den politiska agendan. 

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Starta enkät