Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar håller tal i Almedalen på måndagskvällen. Foto: Fanny Tegman Lindholm.

Nyhet

Nooshi Dadgostar (V) lyfte klimatsatsningar och kritik mot Natomedlemskapet i Almedalen

Under Nooshi Dadgostars (V) partiledartal under Almedalsveckan utlovade hon nya klimatsatsningar för minskade utsläpp. Hon kritiserade även Magdalena Anderssons (S) Natoavtal med Turkiet.

I sitt partiledartal under Almedalsveckan berörde Nooshi Dadgostar (V) bland annat klimatfrågan.

– Det duger inte med småinsatser. Vi kräver reformer. Vi vill gå ut med ett historiskt omfattande investeringsprogram, sa Nooshi Dadgostar på scenen i Almedalen, och syftade på det föreslagna utökade klimatbiståndet på 700 miljarder kronor.

Vänstern har under den pågående mandatperioden varit bland de mer ambitiösa partierna gällande klimatpolitik, men påvisat en försvagning närmare valet den elfte september, hävdar Naturskyddsföreningen i deras granskning av de riksdagspartiernas klimatpolitik.

– Om vi ska minska vår klimatpåverkan måste vi ställa om de tunga sektorerna, sa Nooshi Dadgostar, men fokus i hennes tal låg främst på modernisering av industrin och nationell investeringsvilja, och mindre på den globala kopplingen till klimatförändringarna – trots att deras valmanifest fastställer att kapitalism och klimathotet inte har några landsgränser.

Nooshi Dadgostar lyfte även Natofrågan och uttryckte en besvikelse över Sveriges avtal med Turkiet, då Vänsterpartiet går till val på att skapa ett alliansfritt Sverige.

Även den feministiska politiken lyftes fram i Nooshi Dadgostars tal. Hon kallade Sveriges utrikespolitiska agerande som passivt, men inget sades om varken flyktingmottagande eller biståndspolitik. Fokus i Dadgostars tal var i stället de förbisedda grupperna i Sverige så pensionärer, barnskötare och arbetarna. Hon talade om att ta bort vinster i skolan, bryta segregationen och vårens höjning av garantipensionen.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: