Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch lyfte inga globala utvecklingsfrågor i sitt partiledartal under Almedalsveckan. Foto: Fanny Tegman Lindholm.

Nyhet

Sveriges roll i världen fick ingen plats i Ebbas Buschs (KD) partiledartal i Almedalen

Varken utrikespolitiska- eller biståndsfrågor nämndes i Ebba Buschs (KD) partledartal på Almedalsveckan. I stället var värnandet av det så kallade Svenssonlivet med “villa, volvo och vovve” högst på agendan.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Buschs tal i Almedalen introducerades av Sara Lidquist, riksdagsledamot och ordförande för Kristdemokraterna Gotland, samt Nike Örbrink, förbundsordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund, som gav den kristdemokratiska problembilden av samhället – kriminalitet, vård- och bostadsköer liksom höjda priser på drivmedel och livsmedel. Men Sveriges roll i världen togs inte upp.

I Kristdemokraternas valprogram beskriver de att miljöproblem ska lösas på EU-nivå, men Sveriges roll i klimatförhandlingar utelämnades i partiledartalet. Partiets motstånd till överdriven konsumtion, Sveriges flyktingmottagande, biståndsmålet på en procent av BNI som de har uttalat deras stöd eller andra globala frågor togs inte heller upp i talet.

Enligt Ebba Busch fokuserade istället på politiska frågor som rör familjen inom Sveriges gränser. Svenssonlivet med “villa, volvo och vovve” var genomgående i partiledartalet.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: