"De gula västarna" demonstrerar i Frankrike.

De gula västarna i Frankrike kommer ur en konflikt mellan klimat och välstånd. Foto: Patrice Calatayu (CC BY-SA 2.0)

Krönika

Klimat och välstånd i konflikt

Mitt första möte med Des Gilets Jaunes (“De gula västarna”) var när jag under november månad studerade i Paris, samma tidpunkt som demonstrationerna började. Orsaken till demonstrationerna skriver Molly Jerlström om i sin krönika ”Backlash för miljöreformer i Frankrike”. Jerlström skriver att demonstrationerna orsakats av en konflikt ”mellan en miljövänlig politik och människors ekonomiska och sociala välstånd” på grund av ett beslut om en höjd skatt på olja och diesel.

När jag gick på Paris gator och möttes av avstängda broar, den stillastående metron och allt det kaos och våld demonstrationerna skapat, blev jag rädd. Eftersom jag förstod att fler konflikter som denna kommer uppstå, då fler åtgärder behöver göras till förmån för klimatet. Des Gilets Jaunes demonstrationer är bara ett exempel på vad som kan hända.

Det som händer i Paris har fått mig att reflektera över vad den franska regeringen, och framtida regeringar som ställs inför samma problem, kan göra för att förhindra och lösa situationen. För i alla konflikter som denna är det svårt att hitta en konkret lösning som både är långsiktig för miljön och som inte gör att medborgarna känner sig orättvist behandlade. Vi har inte lång tid på oss att lära oss hur vi ska lösa situationer som dessa. Vi behöver lära oss snabbt, göra allt vi kan för att förhindra att konflikter skapas, och göra allt för att lösa dem på ett fredligt sätt. Samtidigt som vi måste ta till drastiska lösningar för klimatet. Att med egna ögon se hur mycket ilska som kan skapas av ett beslut för vår miljö, har iallafall fått mig att förstå att det är väldigt viktigt att vi tar konflikter som denna på allvar.

Detta är en krönika. Skribenten svarar för analys och åsikter i texten.

Vill du också skriva en krönika till Utvecklingsmagasinet? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: