Under sitt Almedalstal fokuserade Johan Pehrson (L) främst på inrikespolitiska frågor, men även Ukraina och klimatfrågan tog upp en del av talet.

Johan Persson (L) berörde klimatfrågan och säkerhet i sitt partiledartal

Under lördagsförmiddagen på Almedalens sista dag höll Liberalernas Johan Pehrson sitt partiledartal. Pehrson talade lite om globala frågor, däribland nämnde han klimatfrågan och säkerheten i Europa. I övrigt berörde han nästan enbart inrikespolitiska frågor såsom skolan, integrationen, välfärden och kriminaliteten. 

I sitt partiledartal behandlade Johan Pehrson (L) bland annat kriget i Ukraina.

– Vänner, vår blågula solidaritet med Ukraina måste fortsätta, sa han.

Pehrson lovade att regeringen kommer fortsätta stödja Ukraina tills ryska styrkor har lämnat landet.

Partiledaren pratade även kort om EU:s satsning Fit for 55, som ska bidra till att minska EU:s utsläpp med minst 55 procent senast 2030 jämfört med 1990 års nivåer, och om hur Sverige ska elektrifieras som en del av klimatomställningen. Samtidigt passade han på att ge en känga till den tidigare miljö- och klimatminister Per Bolund (MP). Pehrson menade att den nuvarande motsvarigheten Romina Pourmokhtari (L) redan har godkänt fler vindkraftsparker än vad Bolund gjorde under hela sin tid på posten.

Pehrson berörde även det svenska ordförandeskapet i EU, som har pågått under det senaste halvåret. Han betonade att EU är en viktig plattform för att tackla klimatkrisen, stötta människor i Ukraina och öka välståndet. Pehrsons tal hade genomgående ett europeiskt perspektiv, och han nämnde bland annat att “bara tillsammans kan vi se till att Europa blir säkert, grönt och starkt”.

I övrigt lade Pehrson i sedvanlig ordning ett stort fokus på skolan, men även kriminaliteten, integrationen och välfärden. 

Dela det här: