“Palestina behöver mer utvecklingsbistånd, inte mindre.” Det skriver Miljöpartiets talesperson för biståndsfrågor, Janine Alm Ericson, efter regeringens beslut att pausa utvecklingsbiståndet till Palestina. Foto: Wafa. Källa: Wikimedia commons.

Debatt

Att stoppa biståndet till Palestina förvärrar situationen för civila

Det är fruktansvärda scener vi sett från Israel och Palestina de senaste veckorna. Med sorg och ilska bevittnar vi hur civila i Palestina och Israel betalar priset med sina liv för ett cyniskt maktspel. Men att strypa biståndet till Palestina stoppar inte Hamas – det drabbar oskyldiga palestinier och förvärrar en redan inhuman situation. Det skriver Janine Alm Ericson, Miljöpartiets talesperson för biståndsfrågor. 

Vårt svenska bistånd går till organisationer som stödjer mänskliga rättigheter, demokratisk utveckling och antikorruption – och det humanitära stödet räddar liv. Svenskt bistånd bidrar också långsiktigt till Palestinas utveckling och stödjer de allra svagaste i det palestinska samhället och de röster som står för frihet och fred.

Regeringen och Sverigedemokraterna har meddelat att utvecklingsbiståndet till Palestina pausas, medan det humanitära stödet ligger kvar. Men Palestina behöver mer utvecklingsbistånd – inte mindre. Vi måste klara av att skilja på terrororganisationen Hamas och den palestinska befolkningen, och att göra en redan svår situation ännu värre för civilbefolkningen i Palestina kommer inte att skapa fred.

Det hänsynslösa våldet kan aldrig accepteras. Det måste upphöra omedelbart. Attacker mot civila kan aldrig rättfärdigas och kommer enbart leda till ytterligare våld och ytterligare lidande. Både israeler och palestinier har rätt till frihet, utveckling och trygghet inom säkra och erkända gränser, och denna våldsspiral tar oss inte ett steg närmare det målet. Tvärtom tar den oss längre ifrån den fred vi vill se. Ett tungt ansvar vilar på Hamas och den israeliska militären att inte eskalera situationen ytterligare så att ännu fler civila drabbas.

Det är mer fredsarbete som behövs, inte blint våld som drabbar civila. Därför är beslutet att frysa biståndet till Palestina inte svaret. I stället borde vi öka stödet.

För en frysning kommer att slå mot civilbefolkningen, inte mot Hamas. Sverige och flera andra biståndsaktörer har erfarenhet kring att bedriva samhällsservice i konfliktområden. FN bland andra gör denna typ av komplext och livräddande arbete i många länder i dag. Detta arbete är livsnödvändigt och är ett led i att skilja på krigförande parter och civilbefolkning.

‘‘Att frysa utvecklingsbiståndet till Palestina innebär rent krasst att barnen drabbas.’’ Så skriver den ideella organisationen Diakonia på sin Instagram, och lyfter en av deras samarbetsorganisationer som ger stöd till barn som växer upp i en vardag med våld och konflikter. Att dra undan stödet som håller palestinska barn vid liv, och ger dem någon form av framtidshopp, är att trappa upp spänningarna, i stället för att reducera oron och frustrationen.

Det svenska biståndet har kunnat stärka mänskliga rättigheter, civilsamhället, sjukvård och folkbildning. När man nu drar in det riskerar man snarare att motverka sitt syfte. Sverige borde i stället öka sitt stöd för fred, demokrati och rättvisa.

Detta är en debattartikel. Skribenten svarar för analys och åsikter i texten.

Vill du också skriva en debattartikel till Utvecklingsmagasinet? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: