Annie Lööf (C) nämnde flera globala utvecklingsfrågor i sitt partiledartal under Almedalsveckan – däribland det svenska biståndet, klimatfrågan och kriget i Ukraina. Foto: Hanna Carlsson.

Nyhet

Annie Lööf (C) berörde Ukraina och biståndet i sitt Almedalstal

Solidaritet i form av bistånd, gemensamt arbete för klimatet och stöd för Ukraina är vägen framåt, enligt Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Budskapet i hennes partiledartal under Almedalsveckan var tydligt – Ukrainas sak är vår. Hon nämnde även det svenska biståndet och att Centerpartiet står upp för enprocentsmålet.

Endast några timmar efter att Visby skakades av ett knivdåd mitt i stadens kärna steg Centerpartiets Annie Lööf ut på scenen för sitt Almedalstal. Hon inledde med att uppmärksamma det som skett och riktade tankar mot offrets familj och vänner.

Därefter beskrev Annie Lööf situationen för barn som har drabbats av kriget i Ukraina. Sverige måste fortsätta stödja Ukraina, både humanitärt och i återuppbyggnaden av landet, menade hon.

Centerpartiet försvarar enprocentsmålet för det svenska biståndet, förklarade Annie Lööf i partiledartalet. Hon nämnde även behovet av att jobba för klimatet och fattigdomsbekämpning samtidigt.

– För oss är solidaritet är en självklarhet, att höja klimatbiståndet och lyfta fler ur fattigdom som också gynnar det globala klimatarbetet. Det är ett smart och effektivt sätt att attackera både fattigdom och klimatet mot vår gemensamma planet, sa Annie Lööf.

En annan poäng partiledaren gjorde under talet var att Sverige ska vara i framkant i den gröna omställningen, både nationellt såväl som utomlands. Hon förklarade bland annat att det behövs kraftfullare åtgärder för att få bukt på utsläppsbovarna. Hon pratade om 1.5-gradersmålet och sa att Centerpartiet vill se hårdare hållbarhetskrav tillsammans med nya frihandelsavtal. Hon tydliggjorde även att hon vill öppna EU:s system för handel med utsläppsrätter även utanför länder i EU.

– Vi vill skapa en global marknad för minusutsläpp så att den som tar bort koldioxid ur atmosfären också får betalt för det. Utsläppen – de måste stoppas i alla delar av världen. Nu måste vi agera för klimatets bästa, sa Annie Lööf.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Starta enkät