Jimmie Åkesson (SD) nämnde kortfattat Ukrainakriget i sitt partiledartal under Almedalsveckan. I övrigt nämnde han inga globala frågor. Foto: Alice Eriksson och Sandra Duru.

Nyhet

Jimmie Åkesson (SD) fåordig om globala frågor i sitt Almedalstal

I Jimmie Åkessons (SD) partiledartal under Almedalsveckan nämnde han bland annat hur Putins agerande mot Ukraina har skakat omvärlden. Förutom kriget i Ukraina, och förslaget att placera dömda personer på fängelser utomlands, nämnde Jimmie Åkesson varken utrikes- eller biståndsfrågor. I stället fokuserade han på inrikespolitik och att rikta kritik mot den nuvarande regeringen.

Många vita SD-kepsar syntes i publikhavet när Jimmie Åkesson (SD) talade på scenen i Almedalen under onsdagen. Han talade kort om kriget i Ukraina, det mänskliga lidande ukrainare har utsatts för och de priser som har ökat till följd av kriget. Han fördömde också de höjda bensinpriserna, som han menar är ett resultat av den nuvarande regeringens politik, och kallade det ett exempel på “ett rent självskadebeteende”.

– Då får vi ta smällen när regeringen fått för sig att Sverige ska rädda världen, sa Jimmie Åkesson.

Vill minska biståndet

I Sverigedemokraternas valplattform skriver partiet att de vill minska det internationella biståndet kraftigt och att de vill se en biståndsram på 0,7 procent av BNI – det vill säga 0,3 procentenheter mindre än det nuvarande enprocentsmålet. I Jimmie Åkessons partiledartal nämndes dock varken bistånd eller deras förslag om en biståndssänkning.

Partiledarens tal kretsade i stället kring avsättandet av den sittande regeringen. Han framförde också några av de förslag Sverigedemokraterna har lagt fram gällande folkräkning, utländska fängelseplatser och betald polisutbildning.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: