Det demokratiska utrymmet minskar på den globala nivån. Regeringen vill därför satsa på demokratin och öka demokratibiståndet. Foto: Pixabay
Av: Alice Agnéus
Sveriges utrikespolitik ska satsa extra på att värna demokratin. Det var budskapet från den nya regeringen som kom på plats i januari i år. Men vad innebär det för Sveriges biståndsaktörer? Sidas Birgitta Weibahr och Diakonias Magnus Walan berättar om sin syn på saken.
12 juli, 2019, Nyhet
EU:s jordbrukspolitik säger emot de egna biståndsmålen om fattigdomsbekämpning. Foto: Jed Owen/Unsplash
Av: Elin Haglund
EU har stora stöd till det egna jordbruket och höga krav på importerade produkter. Det gör det svårt för småskaliga jordbrukare världen över att ta sig in på den europeiska marknaden. Något som går stick i stäv med EU:s egna biståndsmål.
12 juli, 2019, Reportage
När man jobbar med hållbar utveckling krävs det uthållighet i relationerna, skriver FUF-pristagaren Anna-Karin Gauding.
Av: Anna-Karin Gauding
För att lyckas med utvecklingssamarbeten krävs uthållighet och hållbara relationer. Det är en av slutsatserna som FUF-pristagaren Anna-Karin Gauding drar efter 35 års arbete med hållbar utveckling i Chile. Här sammanfattar hon pristagarföreläsningen hon höll i maj.
11 juli, 2019, Analys
De globala målen och hållbar utveckling var populära ämnen i Almedalen. Många företag hade seminarier och utställningar på temat. Foto: Lovisa Novak/ FUF
Av: Lovisa Novak
Att fokusera på jämställdhet är ett effektivt sätt att bidra till global utveckling, men även för att skapa hållbara och framgångsrika företag. Under årets Almedalsvecka ägnades många seminarier åt den privata sektorns roll och ansvar för hållbar utveckling.
11 juli, 2019, Reportage
Hundratusentals svenskar semestrar i diktaturer som Thailand och Marocko. Våra kläder tillverkas under usla arbetsförhållanden i länder med utbredd fattigdom. De rika blir allt rikare och klyftorna ökar. Hur hanterar vi skammen? Kan den omvandlas till förändring? I orättvisans skamvrå gästas OmVärldens chefredaktör Ylva Bergman av Zinat Pirzadeh, Ahmed Abdirahman, Hewan Temeshgen och Kent Wisti. Humor och […]
Läs mer »
10 juli, 2019, FUF-podden
Barn skolstrejkar för klimatet och beskyller tidigare generationer för att ha förstört vår planet. Flygskam blev en del av vår ordlista 2018. Ord som flerbarnsskam och köttskam blir också vanligare. Hur hanterar vi skammen? Kan den omvandlas till förändring? I klimatkrisens skamvrå gästas OmVärldens chefredaktör Ylva Bergman av Emil Jensen, Åsa Romson, Anders Wijkman och Kent […]
Läs mer »
10 juli, 2019, FUF-podden
FUF:s ideella redaktion på plats i Almedalen.
Av: Kansliet
FUF var som vanligt på plats med en hel redaktion i Almedalen. Vi bevakade seminarier, gjorde videointervjuer, skrev reportage och analyserade partiledartalen. Här hittar du allt som rör global utveckling i Almedalen.
9 juli, 2019, Nyhet
Sverige ska prioriteras, Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i sitt Almedalstal. Bilden är från 2017. Foto: News Oresund (CC BY 2.0)
Av: Alice Agnéus, Marika Ploman och Sofia Brännström
När Jimmie Åkesson talar om omvärldsfrågor handlar det om migration. Hur Sverige ska agera ute i världen eller i samarbete med andra stater nämns inte hans Almedalstal. Sverige ska prioriteras och “hålla ihop” – bland annat genom en tuff kriminalpolitik.
8 juli, 2019, Analys
Det var Sverige och svenska värderingar som var i fokus i Ebba Busch Thors Almedalstal. Bilden är från hennes tal 2018. Foto: Politikerveckan Almedalen (CC BY 2.0)
Av: Erica Fahlström, Isabell Carlsson och Sara Haid
Värderingar, familjepolitik och januariavtalet var på agendan under Ebba Busch Thors Almedalstal. Men globala utvecklingsfrågor lyste med sin frånvaro.
7 juli, 2019, Analys
Kan skammen kring flygresor och köttätande skapa positiv förändring? Klimatrörelsen Fridays for Future är ett exempel på handling. Foto: Hans Christiansson
Av: Louise Christiansson
Ord som köttskam, flygskam, flerbarnskam och SUV-skam blir vanligare. Vissa förändrar sina levnadssätt för att lättare leva med sin klimatskam, medan andra tycks bli passiva. Kan skammen skapa förändring – eller är den snarare förlamande?
7 juli, 2019, Reportage