Det var Sverige och svenska värderingar som var i fokus i Ebba Busch Thors Almedalstal. Bilden är från hennes tal 2018. Foto: Politikerveckan Almedalen (CC BY 2.0)

Analys

Svensk värderingspolitik på KD:s agenda

Värderingar, familjepolitik och januariavtalet var på agendan under Ebba Busch Thors Almedalstal. Men globala utvecklingsfrågor lyste med sin frånvaro.

Under lördagskvällen var det Kristdemokraternas Ebba Busch Thors tur att hålla tal i Almedalen. Hon inledde med att gratulera det svenska fotbollslandslaget till VM-bronset.

Det var en självsäker Ebba Busch Thor som utan stödanteckningar tog på plats på Almedalens scen. När hon gjorde entré på scenen plockades podiet bort.

– Mitt tal kommer handla om de grupper som lämnas efter i dagens politik, de förbisedda, de bortglömda. Som socialister, liberaler och radikaler inte orkar med eller i alla fall inte har en politik för. Trots att de borde stå i fokus i debatten, sa hon.

De grupper hon pratade om var familjen, de äldre och de som sitter fast i vårdköer. Ebba Busch Thor riktade skarp kritik mot januariavtalet. Kängor skickas både till höger och vänster, till Liberalerna, Centern, Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

I kritiken fanns bland annat ett missnöje om att januariavtalet inte tar hänsyn till jämlikhet mellan stad och landsbygd i svensk grön skatteväxling. Ebba Busch Thor var också kritisk till det utrymme som en cirkulär och biobaserad ekonomi har i avtalet – jämfört med äldreomsorg, som endast nämns i ett par meningar. Hon menar att januariavtalet handlar om ”banal basarhandel” snarare än gemensamma värderingar.

– Vi behöver värderingsbunden politik i Sverige, sa hon.

Och det var just här som fokus stannade, i Sverige. Ebba Busch Thor lyfte jämställdhet och storbankernas moraliska ansvar – frågor som hon hade kunnat relatera till global utveckling. Men i slutändan var det endast svenska utmaningar som fick ta plats.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: