Forskare kritiserar planerad bitcoinstad i El Salvador: ”Det är att spela med allmänna pengar”

El Salvadors president Nayib Bukele vill bygga en privatägd bitcoinstad – något som kritiseras av flera forskare i landet. Foto: Presidencia El Salvador. Källa: Flickr.

Av: Julia Carlzon

I El Salvador planerar president Bukele att bygga “Bitcoin City”, en utopi med noll inkomstskatt, noll fastighetsskatt – och noll utsläpp av koldioxid. Projektet säljs in som ett sätt att gynna den nationella ekonomin och främja innovation, men vem gynnas egentligen av den djärva idén? Och vad är det som är så bra med en privat ägd stad?

25 maj, 2022, Reportage

Flera organisationer fördömer massavrättning i Saudiarabien

Saudiarabiens kronprins och försvarsminister Mohammed bin Salman har tidigare sagt att landet ska se över sitt rättssystem och begränsa dödsstraffen. Nu har 81 personer avrättats i landet. Foto/källa: NARA & DVIDS Public Domain Archive.

Av: Julia Carlzon

I mitten av mars avrättades 81 personer i Saudiarabien, vilket var landets största massavrättning i modern tid. FN och flera andra organisationer fördömer landets agerande, och menar att det kan vara ett krigsbrott.

25 mars, 2022, Notis

Vecka 10: Debattörer oeniga om eventuellt inträde i Nato

Sveriges eventuella inträde i Nato har fortsatt varit en stor diskussion på svenska debatt- och ledarsidor under den gångna veckan. På bild: Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Foto: NATO, North Atlantic Treaty Organization. Källa: Flickr.

Av: Frida Lindberg och Julia Carlzon

Förra veckans debatt präglades även den av Rysslands invasion av Ukraina. Förutom frågan om ett svenskt inträde i Nato och beroendet av rysk naturgas har även klimatfrågan fått sig en plats i diskussionen.

14 mars, 2022, Aktuell debatt

Flera länder bojkottar vinter-OS i Peking

Protester mot Olympiska sommarspelen i Peking 2008, då med särskilt tryck för Kinas roll i Darfurkonflikten, i Myanmar och landets behandling av tibetaner. Att vinter-OS ska hållas i Kina i februari 2022 har också väckt reaktioner. Foto: Peter M. Källa: Flickr.

Av: Julia Carlzon

Den 4 februari samlas många av världens främsta atleter när vinter-OS drar igång. Men det faktum att sportevenemanget kommer hållas i Kinas huvudstad Peking har mötts av flertalet diplomatiska bojkotter från västerländska länder, på grund av de människorättskränkningar som sker i landet.

3 februari, 2022, Nyhet

“Ska man bara göra en sak så är det att köpa mindre kläder”

Aja Barber är journalist, stylist och numera författare inom hållbart mode. Foto: Stephen Cunningsworth.

Av: Julia Carlzon

I tidigare artiklar från denna vecka har vi läst om fast fashion-industrins påverkan på människor och miljö, och hur slow fashion är framtiden. Aja Barber – journalist, stylist och författare till boken “Consumed: The Need for Collective Change” – är övertygad om att alla konsumenter bär ett ansvar för de orättvisor som modeindustrin skapar.

26 november, 2021, Intervju

Vecka 41: Kritik mot politiker inför den kommande klimatkonferensen

”Världens ledande politiker gör alldeles för lite, alldeles för sent.” Det skriver Zina Al-Dewany om klimatfrågan i en ledartext på Aftonbladet.

Av: Julia Carlzon och Marcus Karlén

I nästan två veckor, med start den första november, pågår FN:s klimatkonferens i Glasgow. Redan nu väljer politiker, intresseorganisationer och aktivister att profilera sig och redogöra för sina ambitioner och förslag gällande ödesfrågan om klimatet. I och med det internationella mötet om Förintelsen i Malmö har det även förts debatt om hur samhället ska bekämpa antisemitism.

18 oktober, 2021, Aktuell debatt

Musik främjar fred bland barn och unga i El Salvador

Projektet Soy Música i staden Suchitoto, El Salvador, maj 2018. Foto: Musicians Without Borders

Av: Julia Carlzon

El Salvador är ett land som efter lång historia av orättvisor präglas av våld, kriminalitet och korruption. Inte minst kolonialtiden, inbördeskriget och USA:s påverkan har satt sina spår, och både polis och gäng sprider idag rädsla bland civilbefolkningen. Sen 2017 har organisationen Musicians Without Borders med musik som verktyg försökt skapa andrum för landets barn, och spridit värderingar om icke-våld, samhörighet, och konfliktlösning.

24 juni, 2021, Intervju