Ukrainakriget får betydelse för FN:s klimattoppmöte i Stockholm

Under flera år har det pågått klimatdemostrationer världen över. Nu i Juni samlas världens länder på FN:s klimattoppmöte +50 i Stockholm med ambitionen att nå ökad samsyn i klimatomställningen. Foto: Callum Shaw. Källa: Unsplash.

Av: Idun Eklind

Den 2 och 3 juni hålls FN:s klimatmöte +50 på Älvsjömässan i Stockholm, där Sverige tillsammans med Kenya står som värdar. Den stundande klimatkrisen kräver ett omställningsarbete som gör verklighet av Agenda 2030 och Ukrainakriget kan få betydelse för det framtida klimatarbetet.

1 juni, 2022, Notis

Vecka 20: Sveriges ansökan om Natomedlemskap väcker motstånd

Att Turkiet har ställt krav på Sverige att utlämna ett 20-tal kurder för att Sveriges Natoansökan ska accepteras har skapat debatt. Bland annat kräver flera vänsterpartister en garanti från utrikesminister Ann Linde (S) att inga kurder ska utlämnas. Foto: NATO North Atlantic Treaty Organization. Källa: Flickr.

Av: Elise Olsson och Idun Eklind

Sveriges nu inskickade Natoansökan och den svenska vapenexporten har stått högt på agendan den senaste veckan. Ett potentiellt svenskt Natomedlemskap har både väckt kritik och motstånd. Dels för att beslutet inte är framröstat av svenska folket, dels för att ansökan inte har välkomnats av Turkiet.

23 maj, 2022, Aktuell debatt

Kriget i Ukraina riskerar att orsaka global svält

Vete är en viktig näringskälla för miljoner människor. Foto: Yura Khomitskyi. Källa: Unspalsh

Av: Idun Eklind

Sammanlagt står Ukraina och Ryssland för 30 procent av den globala produktionen av vete och för 20 procent av världens majsproduktion. Så länge konflikten och striderna i Ukraina fortsätter kommer spannmålen i landet att både vara svåra att så och skörda. Vete och majs utgör den primära födan för miljarder av människor, och nu riskerar kriget i Europas kornbod att bidra till ökad matosäkerhet i länder i Afrika och Mellanöstern.

28 april, 2022, Nyhet

Vecka 7: EU kan stoppa bidrag till odemokratiska medlemsländer

Victor Orbáns Ungern är ett av länderna som har motarbetat att EU ska ställa hårdare demokratiska och juridiska villkor för utbetalningen av EU-medel. Foto: European Parliament. Källa: Flickr. Länk: https://www.flickr.com/photos/european_parliament/6720478185

Av: Elise Olsson och Idun Eklind

Den gångna veckans debatt har bland annat diskuterat EU:s beslut att dra in bidrag för länder som inte följer den rättsstatliga värdegrunden – och vad det kan innebära för regimer som Polen och Ungern. Vidare har flera debattörer kritiserat Miljöpartiets uttalande om att satsningar på kärnkraft kan orsaka uranberoende av Ryssland.

21 februari, 2022, Aktuell debatt