Bildtext: Extremvärmen i Indien påverkar människors försörjning när skördar dör på grund av torka. Bild: Sam Greenhalgh. Källa: Flickr.

Nyhet

Värmeböljan i Indien och Pakistan speglar framtidens extremväder

Indien och Pakistan har upplevt extremhetta ovanligt tidigt på året. Hettan påverkar 1,5 miljarder människor i länderna – och fler människor väntas bli drabbade i framtiden om klimatförändringarna inte bromsas globalt och regionalt, menar forskare.

Sommaren kom tidigt till Indien och Pakistan i år. Redan i april uppmättes över 40 grader i New Delhi och upp emot 50 grader i Sindh-provinsen i Pakistan. Båda länderna har tidigare drabbats av extrema värmeböljor, som oftast börjar i maj, men att uppnå nya rekordtemperaturer för båda länderna redan i april är ovanligt. Att värmeböljorna kommer tidigare i år är ett tecken på klimatförändringarna och de kommer bara bli vanligare och mer extrema med åren.

Värmen påverkar utveckling på flera sätt

Den extrema värmen har påverkat både Indien och Pakistans invånare. Länderna upplever långdragna strömavbrott, skolor har stängt för sommaren och grödor har gått förlorade till följd av torkan, som innebär att många jordbrukare i länderna förlorar sin inkomst och även sin mat. Men den största risken är för dem som brukar jorden.

– Personer som arbetar utomhus – jordbrukare, byggarbetare och de som arbetar med kroppen – lider mest. De har ingen chans till att kyla ner sig och hålla sig i skuggan, säger Chandni Singh på FN:s klimatpanel (IPCC).

I Indien har även strömavbrotten till stor del påverkat industrin. Majoriteten av elektriciteten kommer från kol och landet har nu börjat använda sig av passagerartåg för att öka transporten av kol. Att bränna kol är Indiens enda sätt att för tillfället få igång elektriciteten som driver fläktar och luftkonditionering för invånarna, men att bränna kol påverkar klimatet ytterligare och leder till mer värme. Indien måste därför hitta förnybara resurser för att bromsa framtidens värmeböljor, menar Ulrika Kelkar, ekonom och klimatförändringsexpert.

Behövs en långsiktig vision på klimatförändringar

Klimatforskare är överens om att Sydasien kommer fortsätta uppleva längre och mer extrema värmeböljor i framtiden. Det är främst de globala klimatförändringarna som ligger till grund för extremhettan som uppnåddes nyligen, men även den ökade transporten och avskogningen i länderna kommer påverka klimatet.

De som kommer drabbas hårdast av den upphettade framtiden är den fattiga befolkningen. Människor i Indien och Pakistan kommer uppleva ökade sjukdomar och högre sjukhusräkningar till följd av värmen. Även barn kommer beröras då värmen påverkar möjligheten till utbildning.

– Många barn i landsbygdsområden går i skolor som är skjul utan riktiga tak, det är outhärdligt i en sådan hetta, säger Roxy Koll, klimatforskare vid Indiens Institut för tropisk meteorologi.

Indiens regering har sedan 2015 arbetat med att hantera värmeböljor, men fler åtgärder behövs inför framtiden. En långsiktig vision är att ändra arbetslagar för de som arbetar utomhus och bygga ”gröna”, det vill säga hållbara, städer.

Sherry Rheman, Pakistans klimatminister, har uttalat sig om värmeböljorna. Hon hoppas att extremvärmen i Indien och Pakistan kan bli en väckarklocka för den internationella arenan.

– Klimat-och väderhändelser som denna är här för att stanna och kommer endast öka i skala och intensitet om de globala ledarna inte börjar agera, säger Rheman.   

 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: