Natia Gvianishvili, senior internationell påverkansrådgivare på RFSL, anser att den nya georgiska lagen kommer leda till en allvarlig försämring av hbtqi-personers fri och rättigheter. Foto: RFSL
Av: Benjamin Frisk
Runt om i Östeuropa kan kampen för hbtqi-personers rättigheter sägas balansera på den tunna linjen mellan hopp och förtvivlan. I Georgien präglas politiken av motstridigheter mellan ambitionen om EU-medlemskap och kontroversiell lagstiftning som reglerar civilsamhället, media och nu hbtqi-personers rättigheter.
29 oktober, 2024, Intervju
Toppmötet mellan BRICS-länderna hålls i år i den ryska staden Kazan. Bild: MEAphotogallery/Flickr.
Av: Benjamin Frisk
Debatten om globala frågor har som vanligt dominerats av Ukrainakriget. Men mellan dessa debattinlägg har Bricsländernas möte och Sveriges ansvar för att hjälpa skadade och skydda journalister i Gaza diskuterats, liksom omröstningarna i Östeuropa.
29 oktober, 2024, Aktuell debatt
Tobias Billström meddelade i onsdags att han avgår från utrikesministerposten. Beskedet har lämnat många frågor om orsakerna till avgången och vem som ska efterträda honom. På bild: Utrikesminister Tobias Billström. Foto: Josefine Stenersen. Källa: Flickr.
Av: Benjamin Frisk
Budgetbesked om klimatpolitiken har överskuggats av det plötsliga avgångsbeskedet från utrikesminister Tobias Billström som har kommit att dominera debatten på ledarsidorna den gångna veckan. I diskussionerna om regeringens reformagenda för biståndspolitiken har SvD publicerat två texter med kritik mot Sidas resultatrapportering och uppgifter om att tidigare generaldirekt
9 september, 2024, Aktuell debatt
En FN-rapport visar på en kraftig minskad barnadödlighet sedan millenieskiftet, men minskningen är inte jämnt fördelad mellan olika delar av världen och olika åldersgrupper. Foto: Yvonne Larsson. Källa: Flickr.
Av: Benjamin Frisk
Sedan millennieskiftet har dödstalet för barn under fem år i världen halverats, enligt en FN-rapport. Närhet och tillgång till barn- och mödrahälsovård, barnmorskor och vaccinationer är några av förklaringarna. Men arbetet med att minska den globala barnadödligheten är långt ifrån över, särskilt när det gäller dödlighet bland nyfödda.
24 maj, 2024, Nyhet
En chef på Sida har häktats efter misstänkta bedrägeri- och mutbrott. Brotten ska ha ägt rum mellan 2021 och 2023 och involverar miljontalskronor i biståndspengar, enligt åklagaren. Foto: Holger.Ellgaard. Källa: Wikimedia Commons.
Av: Benjamin Frisk
biståndsmyndighet Sida har varit i medialt fokus under de senaste veckorna på grund av ett misstänkt fall av korruption. Fallet rör en Sidanställd chef som har häktats misstänkt för bland annat grovt mutbrott och grovt bedrägeri. Utvecklingsmagasinet reder ut vad som har hänt i rättsfallet.
21 maj, 2024, Utvecklingsmagasinet förklarar
Valet till Europaparlamentet hålls den 6-9 juni 2024. Mobilisering av progressiva röster, rysk desinformation och risken för spionage inom EU är några av ämnena som debattörer har berört under den gångna veckan. På bild: Europeiska unionens flagga i Europaparlamentet i Strasbourg. Foto: Europaparlamentet. Källa: Flickr.
Av: Benjamin Frisk
Valet till Europaparlamentet i juni närmar sig. Med anledning av det skriver flera debattörer om mobiliseringen av progressiva röster i Europa, ojämställdhet i unionen och förekomsten av korruption och desinformation.
8 april, 2024, Aktuell debatt
På svenska opinionssidor under den gångna veckan var de flesta debattörer positiva till att Sveriges långa ansökningsprocess till Nato verkar närma sig ett slut. På bild: Statsminister Ulf Kristersson (M) (till vänster) bredvid Natos generalsekretare Jens Stoltenberg (till höger). Foto: NATO. Källa: Flickr.
Av: Benjamin Frisk
Den 26 februari röstade Ungerns parlament ja till Sveriges Natomedlemskap, och nu är det endast formaliteter kvar innan Sverige blir fullvärdig medlem i militäralliansen. Detta var i fokus på debatt- och ledarsidorna under den gångna veckan, och de flesta debattörer var positiva till Sveriges steg mot Nato. Flera underströk dock vikten av att fortsatt vara en röst för fred och begränsning av kärnvapen. Även biståndet till Unrwa, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, fortsatte att debatteras.
4 mars, 2024, Aktuell debatt
Flera aktörer inom miljörörelsen uppmanar till bojkott av klimatkonferensen COP28, som i år hålls i Förenade arabemiraten. Foto: Alisdare Hickson. Källa: Flickr.
Av: Benjamin Frisk
FN:s klimatkonferens COP28 hålls i år i Dubai i Förenade arabemiraten. Detta har väckt kritik från både aktivister och klimatorganisationer, och en kampanj om att bojkotta konferensen har spridit sig över hela världen. Utvecklingsmagasinet reder ut argumenten för och emot en bojkott av COP28.
28 november, 2023, Utvecklingsmagasinet förklarar
Flickor och kvinnor drabbades allra hårdast av den kraftiga jordbävning som inträffade i Marocko i september. Jordbävningen påverkade bland annat kvinnors möjlighet att sköta sin hygien och flickors möjlighet att gå i skolan. På bild: Gwendolen Eamer, huvuddirektör för nödoperationer på IFRC. Foto: Benoît Carpentier/IFRC.
Av: Benjamin Frisk
en 8 september drabbades Marocko av en kraftig jordbävning som ledde till ungefär 3 000 döda och 6 000 skadade, enligt . Bland dem var kvinnor och flickor värst drabbade, och flera organisationer betonar vikten av ett könsmedvetet perspektiv vid katastrofinsatser.
22 november, 2023, Utvecklingsmagasinet förklarar