Under den gångna veckan har flera debattörer skrivit om svälten i Gaza. Foto: Wafa. Källa: Wikimedia commons.

Aktuell debatt

Vecka 11: Debattörer uppmanar Israel att ta ansvar för svälten i Gaza

Människorna i Gaza svälter och Israel måste ta sitt ansvar för det, skriver flera debattörer. Även Greta Thunbergs klimatdemonstration utanför riksdagen har varit föremål för debatt under den gångna veckan.

En fjärdedel av befolkningen på Gazaremsan, drygt 600 000 personer, befinner sig på gränsen till svält. Flera barn har också dött till följd av undernäring – eftersom Israel blockerar hjälp till Gaza. Detta har flera debattörer berört under den gångna veckan.

Expressens ledarredaktion berättar om att människor i norra Gaza letar efter ätligt ogräs bland ruinerna och maler djurfoder för att baka brödsubstitut.

– Det är ohållbart, även för Israel, skriver de.

De påpekar att före kriget körde 500 lastbilar dagligen in i Gaza, nu är de runt 100.

– Det är likväl Israels ansvar som ockupationsmakt att se till att civilbefolkningen inte svälter. Även kriget har lagar, skriver ledarredaktionen.

Peter Wennblad, Svenska Dagbladets ledarskribent, skriver också om Israels ansvar för situationen i Gaza.

– Med det sagt måste Israel som ockupationsmakt ta sitt folkrättsliga ansvar för den grasserande hungern och det utbredda lidande som nu råder i de palestinska tältlägren och ruinerna.

Även Åsa Regnér, generalsekreterare på Rädda Barnen, skriver om att allt fler barn hotas av svält. 

– Detta sker trots att Israel enligt internationell rätt inte bara ska tillåta utan aktivt underlätta genomförandet av humanitärt stöd utifrån civilbefolkningens behov.

Hon pekar på att över 12 500 barn hittills har dödats i attackerna av israeliska styrkor, men att tusentals barns liv hade kunnat räddas och den humanitära katastrofen i Gaza undvikas.

– Sverige och EU kan fortfarande rädda liv och bidra till ett slut på mardrömmen genom att kraftfullt verka för en bestående vapenvila, ett obehindrat tillträde för hjälporganisationer, och ett omfattande bistånd för barns trygghet, utbildning och hälsa, skriver hon.

Gunnar Hökmark, ordförande för tankesmedjan Frivärld och tidigare europaparlamentariker (L), fokuserar i stället på demonstrationerna mot kriget i Gaza. Han menar att det är problematiskt att inte ta avstånd från Hamas, då terrororganisationen medvetet skapar civila offer.

– När man hävdar att Israel, en demokratisk nation med en krigsmakt som bärs upp av demokratins moraliska värderingar, medvetet dödar barn gör man det inte för palestinierna som drabbas – utan för att sprida hat, skriver han.

Greta Thunbergs demonstration: “Blev på strålande humör” 

Ett annat ämne som diskuterades under veckan var Greta Thunberg och andra klimataktivisters demonstration utanför riksdagen i Stockholm.

– För den sortens aktivism bör riksdagens dörrar förbli stängda. Klimatfrågan får liksom riksdagsledamöterna hitta andra vägar, skriver Mattias Svensson, ledarskribent på Svenska Dagbladet.

Flera andra ledarskribenter är dock av en annan åsikt.

– Aktivisterna borde ta andra vägar, menar Mattias Svensson i Svenska Dagbladet. Jag undrar nyfiket vilka han menar, när alla andra dörrar stängts och politiken fortfarande sviker, skriver Annie Croona, ledarskribent på Dagens ETC.

Jag vet inte hur du som läser det här känner till protesten, men själv blev jag på strålande humör när jag nåddes av nyheten. Det är himla skönt med människor som gör något och inte bara passiviseras av ångest, skriver Aftonbladets ledarskribent Fanny Jönsson.

Kriget i Gaza

Israel får inte ignorera Gazas svältande barn 

Ledarredaktionen, Expressen 

Israel måste ta sitt ansvar för nöden 

Peter Wennblad, ledarskribent, Svenska Dagbladet  

”Ny hamn stoppar inte svälten i Gaza” 

Åsa Regnér, generalsekreterare Rädda Barnen, Svenska Dagbladet  

Att tiga om Hamas är att gå terroristers ärenden 

Gunnar Hökmark, ordförande för tankesmedjan Frivärld och tidigare europaparlamentariker (M), Expressen  

Klimatdemonstration utanför riksdagen

Klimatkamp som blivit anti­demokratisk 

Mattias Svensson, ledarskribent, Svenska Dagbladet  

Nu har klimataktivister irriterat skiten ur Mattias Svensson igen 

Annie Croona, ledarskribent, Dagens ETC  

Helt rätt att Greta ger klimatpolitiken fingret 

Fanny Jönsson, ledarskribent, Aftonbladet  

Gretas konspirationer är inget att hylla 

Karin Pihl, ledarskribent, Expressen  

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: