Från januari till september 2022 har antalet personer som lämnat Libanon för Europa ökat med 70 procent jämfört med samma period förra året. På bild: Gummibåt anländer till den grekiska ön Lesbos. Foto: Penelope Schulman. Källa: Flickr.

Nyhet

Människor fortsätter att fly från Libanon – trots dödliga båtolyckor

Utbredd fattigdom, bristande sanitet och undermålig hälsovård är några exempel på den försämrade situationen i Libanon. Allt fler människor vill lämna landet, och senast i september dog minst 94 personer när en båt med flyktingar havererade på medelhavet.  

Båten, som lämnade Libanon den 21 september och sedan förliste utanför Syriens kust samma natt, hade upp emot 150 människor ombord. Minst 94 av dem drunknade, varav flera barn och äldre. Båtolyckan är en av de dödligaste i östra Medelhavet på senare tid, enligt DN.

Den 35-årige libanesen Mustafa Masto och hans tre barn var några av båtolyckans offer. Hans fru, som tidigare hade flytt kriget i Syrien, skadades allvarligt. Familjen hade hoppats på att nå Italien för en ljusare framtid där. Strax efter båtolyckan uttryckte Mustafa Mastos mor Adla sin sorg och besvikelse gentemot den libanesiska regeringen i en intervju med BBC.

– Han flydde från fattigdom och de fruktansvärda förhållanden som de [den libanesiska regeringen] har lämnat oss i. Dessa politiker kunde inte bry sig mindre om våra liv. Ingenting kommer att föra honom tillbaka till mig, ingenting kommer föra hans små barn tillbaka till mig.

Filippo Grandi, chef för FN:s flyktingorgan UNHCR, kommenterade också båtolyckan.

– Olyckan är ännu en hjärtskärande tragedi, sa han.

Orsaken bakom båtolyckan var i slutet på september inte klarlagd, enligt BBC. Ett tjugotal personer räddades ur vattnet och fördes kort därefter till den syriska staden Tartus för att få sjukvård. Resterande människor hade, den 24 september, fortfarande inte hittats. Kort efter olyckan uppgav Libanons militär att de hade arresterat en man som de trodde låg bakom den misstänka smugglingen.

Ett land i ekonomisk kris

Libanons nationella finanskris förvärrades efter explosionen i Beiruts hamnområde 2020. Även Coronapandemin har gjort att landet nu står inför enorma utmaningar. Landet riskerar att bli statsbankrutt, och beräknas ha bland de högsta skulderna i världen. De ekonomiska svårigheterna i landet har lett till utbredd hunger och fattigdom som nu genomsyrar vardagen för många av landets invånare.

Enligt UNCHR är Libanon det land i världen som har tagit emot flest flyktingar per capita. Och i takt med att allt fler vill lämna landet har också antalet migrantfyllda båtar som lämnar den libanesiska kusten och människosmugglingen från landet ökat. I september hade antalet personer som lämnat Libanon för Europa under året ökat med 70 procent jämfört med samma period förra året.

– Ingen kliver på dessa dödsbåtar lättsinnigt. Människor tar detta riskfyllda beslut, med risk för sina liv i en jakt på värdighet, säger Philippe Lazzarini, chef för FN:s flyktingorganisation för palestinier (UNRWA).

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: