Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) fokuserade till stor del på nationella angelägenheter i sitt Almedalstal, men hon berörde även ett svenskt Natomedlemskap och klimatförändringarna. Foto: Sandra Duru.

Nyhet

Magdalena Andersson (S) lyfte Nato och klimatomställningen i sitt Almedalstal

I sitt partiledartal under Almedalsveckan underströk statsminister Magdalena Andersson (S) att Sverige står inför flera utmaningar – inte minst på grund av konsekvenserna av kriget i Ukraina. Ett svenskt Natomedlemskap och klimatomställningen lyftes också fram, men bistånd och internationellt utvecklingssamarbete utelämnades helt i talet.

Strax innan klockan 19 under söndagen var området i Almedalen som statsminister Magdalena Andersson (S) skulle tala på fullt med nyfikna människor. En grupp från Socialdemokraternas Ungdomsförbund (SSU) stod med skyltar med texten “SSU <3 Maggan” .

I sitt partiledartal pratade Magdalena Andersson om Socialdemokraternas tre politiska prioriteringar – varav den första är att förhindra segregationen i det svenska samhället. Partiets andra prioritering handlar om att vara ledande i den gröna industriella omställningen för att få bukt med klimatförändringarna.

– Om utsläppen och uppvärmningen fortsätter, då riskerar vi att förstöra vår natur – men mer än så, vi förstör vår enda planet och mänsklighetens förutsättning att existera här, sa Magdalena Andersson i sitt tal.

Hon refererade till den industriella omställningen som en grön revolution som ska komma att skapa tusentals jobb. Detta genom bland annat fossilfri ståltillverkning och elbilsproduktion.

Som tredje prioriteringsområde nämnde Magdalena Andersson vikten av en fungerande välfärd och ett förslag om förbud mot vinstuttag inom skolan.

Utöver dessa prioriteringsområden lyfte Magdalena Andersson även Putins invasion av Ukraina, som startade i februari i år.

– Vi i Sverige fick fråga oss, vad är bäst för vår säkerhet i det här nya och farliga läget?, sa hon och konstaterade att svaret är att Sverige och Finland går med i Nato.

Hon nämnde också vilka konsekvenser Rysslands krig får för världen.

– Putinpriserna slår hårt mot världen, och de slår hårt mot Sverige.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Starta enkät