Kvinnors rättigheter hotas i Polen. Foto: Arewicz/Category:Łódź/2016 April 1-10

Nyhet

Kvinnors rättigheter hotas åter i Polen 

Förra veckan beslutade den polska författningsdomstolen att abort av foster med allvarliga fosterskador strider mot den polska konstitutionen. Beslutet öppnar upp för ytterligare lagskärpning som i praktiken innebär ett totalförbud av abort. Tusentals polacker och internationella aktörer fördömer beslutet.  

Polen har redan en av de mest restriktiva abortlagarna i Europa. Sedan 1993 är abort förbjudet, med undantag för graviditeter till följd av incest eller våldtäkt, då kvinnans liv hotas eller då fostret har allvarliga skador. Domstolens nya beslut öppnar upp för att det sista undantagsfallet utesluts och att kvinnor därför endast kommer att ha tillgång till laglig abort efter våldtäkt, incest eller då deras liv hotas.

Idag utförs majoriteten av aborterna i Polen på grund av fosterskador. År 2019 utfördes 98 procent av alla aborter i landet av det skäl som nu förbjuds.

Konservativa värderingar tar allt större plats i landet

Sedan Polens ledande parti Lag och Rättvisa (PiS) kom till makten för fem år sedan, har konservativa värderingar fått ett allt större utrymme i landet – framförallt inom politiken. PiS, som enligt DN vill försvara landets traditionella katolska värderingar, har länge motsatt sig aborträtten som de menar strider mot rätten till liv.

År 2016, ett år efter att PiS kommit till makten, lades ett förslag fram till parlamentet om ett total förbud mot abort och dessutom straffa kvinnor som ändå gör abort med fängelse. Mer modifierade förslag lades fram 2018 och behandlades av parlamentet i april 2019. Det lagförslaget handlade om att ta bort allvarliga eller dödliga fosterskador som laglig grund för abort. Efter massiv mobilisering i landet och internationellt lades dock förslagets ned för att nu tas upp igen.

Förslaget har mött stark kritik

Trots strikta restriktioner om allmänna folksamlingar under pandemin, samlades enligt DN  ca 15.000 demonstranter i Warszawa under fredagskvällen förra veckan. Under helgen har protesterna fortsatt och kvinnorättsorganisationer har demonstrerat i kyrkor landet över, enligt DN.

– Det finns undersökningar som visar att majoriteten av polackerna inte stöder den här inskränkningen av aborträtten. De är mycket liberalare än politikerna – men det är ju politikerna som har makten. Politikerna driver de frågor som de tycker att ska drivas, säger Katarzyna Jezierska, docent i statsvetenskap, till Svenska Yle.

Polens tidigare premiärminister Donald Tusk motsätter sig dock förslaget och skriver i en tweet att det är ”politisk ondska” att lyfta abortfrågan mitt under pandemin.

Kvinnors rättigheter hotas

Amnesty International, Center for Reproductive Rights och Humans Rights Watch skriver i ett gemensamt uttalande att beslutet är en del av en ”systematisk våg av attacker mot kvinnors mänskliga rättigheter av polska beslutsfattare”. Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Dunja Mijatovic, riktar också stark kritik mot beslutet och säger enligt BBC att ”det är en sorgens dag för kvinnors rättigheter”.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: