Utvecklingsmagasinet reder ut vad som har hänt i konflikten mellan Israel och Iran. På bild (till vänster): Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Foto: World Economic Forum. Källa: Flickr. På bild (till höger): Ali Khamenei, Irans högsta politiska ledare. Foto: Khaminei.ir. Källa: Wikimedia commons.

Utvecklingsmagasinet förklarar

Konflikten mellan Iran och Israel: Detta har hänt

Iran och Israel har länge använt sig av andra aktörer för att utmana varandra. Den 1 april eskalerade konflikten mellan länderna när Israel attackerade Irans konsulat i Syrien, vilket föranledde en iransk attack mot Israel och senare ett israeliskt gensvar. Utvecklingsmagasinet reder ut vad som har hänt i den eskalerande konflikten mellan de två länderna.  

Iran och Israel har länge varit inblandade i ett så kallat proxykrig, där länderna har använt andra aktörer för att utföra olika handlingar. På så sätt har de också kunnat förneka ansvar för dessa handlingar. Till exempel har Iran använt sig av terrorstämplade våldsgrupper som Hamas och Hizbollah för att provocera och attackera Israel. Det har även spekulerats om att Israel ska ha dödat iranska forskare och utfört cyberattacker mot Iran.  

Iran och Israel har tidigare varit allierade, men efter den Islamiska revolutionen i Iran 1979 blev Israel ett hot mot den nya iranska ideologin. Israel ser Iran som ett hot mot sin säkerhet och har länge anklagat Iran för att producera kärnvapen – vilket Iran förnekar. 

Upptrappning av konflikten

Den 1 april nådde ländernas långvariga konflikt en ny nivå då Israel genomförde ett flyganfall mot Irans konsulat i Syriens huvudstad Damaskus. 13 personer, inklusive den högt rankade iranske generalen Mohammed Zahedi, dog i attacken. Enligt den israeliska försvarstalespersonen Rear Adm ansåg deras underrättelsetjänst att byggnaden inte var ett konsulat utan en militärbyggnad. Syftet med attacken ska ha varit att stoppa vapenleveranser från Syrien till Hizbollah och förhindra Irans ökande militära närvaro i Syrien, enligt BBC. 

Mellan den 1 och den 13 april gjorde iranska statsrepresentanter flera uttalanden där de argumenterade för hämnd och hotade med en potentiell attack mot Israel och amerikanska militärbaser. Sent på kvällen den 13 april avfyrade Iran hundratals missiler och drönare mot flera städer i Israel, inklusive Tel Aviv. Flera av missilerna och drönarna stoppades av USA, England och Frankrike. 

FN:s generalsekreterare António Guterres höll ett akut möte i säkerhetsrådet den 14 april och uppmanade till nedtrappning av våldet för att undvika en storskalig konflikt mellan Iran och Israel. USA:s president Joe Biden har varnat Israel för att inte delta i en potentiell hämndattack mot Iran och betonat att USA inte vill se en eskalerad konflikt i regionen. 

Fredagen den 19 april bekräftade USA att Israel hade attackerat Isfahan i Iran. Staden är associerad med Irans kärnvapenprogram – som Iran själva dock förnekar – och ligger nära en flygbas. Hur omfattande attacken var är ännu inte fastställt. Israel har inte kommenterat attacken, men Iran valde att tona ned dess betydelse.

– Den sionistiska regimens (Israels) medieanhängare försökte desperat dra nytta av sitt nederlag, trots att de nedskjutna minidrönarna inte orsakat några skador eller dödsoffer, kommenterade den iranska utrikesministern Hossein Amirabdollahian.  

Samma dag som attacken genomfördes uttalade en högt uppsatt iransk tjänsteman att de för närvarande inte har några planer på ett omedelbart svar. Flera experter menar att varken Iran eller Israel vill eskalera läget. Det återstår att se vad nästa steg blir i konflikten mellan länderna. 

Dela det här: