Flera människorättsorganisationer har uppmärksammat hur afrikanska migranter utsätts för våld av tunisiska säkerhetsstyrkor. Rapporter visar att migranter tvångsplaceras och lämnas under svåra förhållanden i Saharaöknens extrema hetta – utan vatten och skydd. Samtidigt har den Europeiska kommissionen nyligen ingått ett samarbetsavtal med Tunisien för att sätta stopp för antalet migranter som försöker ta sig till Europa.
Under senare år har Tunisien blivit en central plats för afrikanska migranter från söder om Sahara som vill ta sig till Europa. För dessa migranter har den tunisiska kuststaden Sfax blivit en avgångsplats. I Sfax har spänningen mellan afrikanska migranter och det tunisiska folket under en tid ökat. I juni i år tog tunisiska demonstranter till gator och torg för att visa sitt missnöje mot de afrikanska migranterna i Tunisien och illegal migration.
Månaden därpå ingick Tunisien och EU-kommissionen ett samarbetsavtal för att stärka den tunisiska gränskontrollen och kustbevakningen – trots hård kritik från människorättsorganisationer. Den europeiska kommissionen ska investera 105 miljoner euro för att stärka Tunisiens gränsbevakning, sök- och räddningsoperationer och återvandring av afrikanska migranter. Förhoppningen är att avtalet ska sätta stopp för det stora antalet migranter som försöker ta sig till Europa illegalt.
– Vi måste slå ner på kriminella nätverk av smugglare och människohandlare. De utnyttjar mänsklig förtvivlan, säger Ursula von der Leyen, ordförande för den Europeiska kommissionen.
Våld och tvångsplacering av migranter
Människorättsorganisationen Human Rights Watch har anklagat den tunisiska staten för att strida mot internationella lagar om mänskliga rättigheter i utvisningen av afrikanska migranter. Organisationen uppmanar den tunisiska staten att genomföra skyndsamma reformer för att respektera migranternas mänskliga rättigheter och avsluta det pågående våldet. Andra internationella instanser, som FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR), har också uttryckt att situationen för migranterna är kritisk.
Gränsen mellan Libyen och Tunisien beskrivs som ett ingenmansland där den tunisiska staten tvångsplacerar asylsökande. Human Rights Watch rapporterar om hur migranter blir misshandlade av tunisiska styrkor, och att de blir bestulna på deras tillhörigheter såsom telefoner, pass och pengar.
I juli tvångsplacerade tunisiska säkerhetsstyrkor över 1 300 afrikanska migranter vid Algeriets och Libyens gränser. Migranterna lämnades i Saharaöknen utan tillräckligt med vatten och mat. Libyska myndigheter har rapporterat att minst 27 migranter har dött till följd av tvångsplaceringarna. Utvisade från Tunisien och portade från Libyen och Algeriet har hundratals migranter ingenstans att ta vägen.
Rapporterna kring Tunisiens behandling av migranter och att landet har ingått i samarbetsavtal med EU har väckt reaktioner från flera organisationer, däribland Amnesty International.
– Detta illa dömda avtal, som undertecknats trots ökande bevis på allvarliga brott mot mänskliga rättigheter från myndigheternas sida, kommer att resultera i en farlig expansion av en redan misslyckad migrationspolitik och signalerar EU:s acceptans av ett allt mer repressivt beteende från Tunisiens president och regering, säger Eve Geddie, påverkanschef på Amnesty International.