Foto: Poltikerveckan Almedalen, Flickr

Krönika

Centerpartiet i Almedalen: ”Det är allvar nu”

Annie Lööfs partiledartal genomsyras av ett skakande allvar med betoning på hotet från extremism och klimatförändringarna. Utöver att framhäva betydelsen av samarbete, fasthållandet av värderingar och innovation ges få exempel på hur hoten ska bemötas.

Onsdagens partiledartal präglas till en början av en glad och motiverad stämning. Centerpartiets ungdomsförbund sjunger hejaramsor och klappar in sin partiledare. Men stämningen förbyts snart till en annan. Annie Lööf inleder sitt tal med att beskriva en attack på ett judisk församlingshem och förklarar att de som attackerar är “fega kräk som skriker”. Precis då händer något i publikhavet. Nordiska Motståndsrörelsen har tagit plats och för upp sin banderoll. Att beskriva stämningen med ord är svårt och det märks att vi är många som blir tagna och oroliga över vad som just skett. Lööf avbryter talet och säger att det är nazister som skriker. Hon stannar upp ett par sekunder och det blir tyst.

– Så nu har de fått tala, säger Lööf och möts av en lång applåd och personer som ropar “inga rasister på våra gator”.

Talet fortsätter med att Lööf i starka ordalag tar avstånd från och förkastar all form av extremism och hat. Det är allvar nu, upprepar Lööf. Hon lyfter extremismens framfart i flera europeiska länder, hur den liberala demokratin hotas och om USA:s migrationspolitik. Det nämns dock inget om situationen i låg- och medelinkomstländer  eller utvecklingen på ett globalt plan.

Lööf fortsätter med att tala om klimathotet.
– Vi i Sverige är inte immuna mot klimatförändringarna, varningssignalerna måste ta på största allvar.

Lööf konstaterar att antalet naturkatastrofer har ökat kraftigt de senaste 18 åren och att maj månad i år var den varmaste sedan mätningarna började. Hon nämner kort hur den redan akuta bristen på vatten i fattigare länder kommer att förvärras med ett varmare klimat. Något mer ingående kring sätt att skydda människor som lever i fattigdom mot klimatförändringarna omnämns inte. Istället fortsätter Lööf med att beskriva behovet att minska övergödningen i haven, särskilt i Östersjön. Att rubba balansen i haven måste kosta mer, påstår hon.

Lööf betonar vikten av att hitta gröna lösningar som samtidigt gynnar tillväxten. Lööf ger sin tillit till företagarna och beskriver att utan företagarnas entreprenörskap och innovation kommer vi inte kunna bromsa den globala uppvärmningen.

– Det är allvar nu men loppet är faktiskt inte kört. Genom att stå upp för en grön tillväxt stoppar vi utsläppen, inte utvecklingen, konstaterar Lööf och möts av jubel från publiken.

Lööfs tal skildras av två olika typer av hot, från extremism och klimatförändringar. Vi saknar dock parallellen till biståndet och konkreta exempel på hoten ska bemötas.

Detta är en krönika. Skribenten svarar för analys och åsikter i texten.

Vill du också skriva en krönika till Utvecklingsmagasinet eller är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: