The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Röstsedlar vid en vallokal under de allmänna valen i Liberia i oktober 2023. Bild: Johanna Suberu Svanelind/ Sveriges ambassad i Monrovia

Reportage

Vikten av valobservation

I oktober 2023 höll Liberia sitt första allmänna val sedan FN:s fredsbevarande styrkor lämnade landet. Valet betraktas idag som en framgång. Till del tack vare de omfattande valobservationsinsatserna som bevakade processen.

Det kan verka som en allmän sanning att demokratin i världen är på nedgång. Så ser också beskrivningen ut i Varieties of Democracys rapport från mars i år. Sedan 2009 har en större andel av världens befolkning levt i länder där autokratiseringen ökar, och en mindre andel i länder där demokratiseringen fortskrider.

Trots denna nedgång finns det tusentals människor världen över som fortsätter kämpa för demokratiska rättigheter och rättvisa val. Några av dem befann sig i Liberia under 2023 för att möjliggöra och bevaka de allmänna valen.

Liberia genomgick sitt andra, våldsamma inbördeskrig från 1999 fram till augusti 2003 då fredsavtalet i Accra undertecknades av de stridande parterna. Efter krigets slut placerades fredsbevarande styrkor under FN:s ledning i landet och blev där kvarvarande tills 2018, då de formellt överlämnade ansvaret för landets säkerhet till de liberianska myndigheterna.

De allmänna valen till presidentpost, representanthus och senaten 2023 blev därmed det första sedan inbördeskriget där landets egna myndigheter hade fullt ansvar för säkerhet- och valprocess. Många olika organisationer fanns på plats i olika valobservationsuppdrag för att bevaka valet.

Sophia Tuwesdotter arbetar som handläggare inom valobservation vid Folke Bernadotteakademin (FBA). Hon har jobbat mycket med valobservation och berättar att FBA sektionerar svenska valobservatörer till internationella valobservationsinsatser.

Ofta är det Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) eller Europeiska Unionen som är ansvariga för de internationella valobservationsuppdragen från Europa, men det är FBA som bidrar med svenska valobservatörer genom att rekrytera, utbilda och kontraktera personer till uppdragen.

En ung kvinna läser av röstlängden utanför en vallokal i Monrovia på valdagen. Bild: Johanna Suberu Svanelind/Sveriges ambassad i Monrovia

– En valobservatör är någon som granskar hur ett land lever upp till sina egna åtaganden, utifrån nationella lagar och internationella konventioner, förklarar Sophia Tuwesdotter.

Valobservatörer blir inbjudna till ett land som ska hålla val för att få hjälp att utveckla sitt valgenomförande. Deras jobb är att iaktta och sedan komma med rekommendationer på hur man förbättrar framtida val.

– Man genomför aldrig en insats utan att ha blivit inbjuden av landet, eller om förutsättningarna för insatsen inte håller tillräckligt hög kvalitet, säger Sophia Tuwesdotter.

Viktigt med både internationella och lokala perspektiv

Electoral Institute for Sustainable Democracy in Africa (EISA) arbetar även med valobservation. I deras rapport om valet i Liberia 2023 diskuteras framgångar och utmaningar i valets genomförande. Rapporten innehåller rekommendationer om förbättringsåtgärder för olika aktörer i valet.

Bland annat rekommenderar de att statlig media ska ha en mer rättvis uppdelning av sändningstid mellan kandidaterna, eftersom statlig media är den enda som sträcker sig över Liberias alla 15 län.

EISA:s rapport är en av flera från många olika valobservationsmissioner, utöver Europeiska unionen och EISA var även den Afrikanska unionen på plats och genomförde omfattande valobservationsuppdrag i Liberia.

David Carroll är chef för demokratiprogrammet på The Carter Center i Atlanta, USA. The Carter Center har under de senaste 30 åren varit delaktiga i många valobservationer världen över. Han förklarar att man inte bara rekryterar internationella observatörer, utan även använder sig av lokalbefolkningen, eftersom de har bättre koll på landet.

David Carroll har jobbat på the Carter Center sedan 1991 och på olika sätt varit delaktig i över 100 valobservationer. Foto: Ofelia Gedda

–  Det flesta av våra uppdrag är som internationella valobservatörer, men vi har även jobbat med att stötta något som kallas medborgarobservatörer. Då är det medborgare i landet som med vårt stöd agerar som observatörer, förklarar David Carroll.

Medborgarobservationer har genomförts i bland annat Liberia, där The Carter Center samarbetade med Liberia Election Observation Network (LEON) som även fick stöd av Sveriges ambassad i Liberia.

Sverige var med och stöttade valet

Nikolina Stålhand, handläggare för demokrati och mänskliga rättigheter på Sveriges ambassad i Liberia, berättar om Sveriges stöd till valet i Liberia 2023. Inför valet stöttade Sverige valet på olika sätt redan flera år före själva valdagen.

Mycket av stödet gick via FN:s utvecklingsprogram till Liberias valkommission och till olika civilsamhällesorganisationer. Alla valobservationer är viktiga, argumenterar hon, men framförallt är det viktigt att vara där under en längre tid och inte bara under valdagen.

– Fördelen med en lokal organisation är att de kan vara överallt i landet och att de finns inom alla valkretsar. De samarbetade också med andra observatörsnätverk, säger Nikolina Stålhand.

Nikolina Stålhand tillsammans med medarbetare för Liberias nationella valkommission i samband med en utbildningsinsats inför presidentvalets andra omgång. Bild: Sveriges ambassad i Monrovia.

Nikolina Stålhand understryker vikten av att använda sig av lokala civilsamhällesorganisationer som LEON. Genom att det fanns valobservatörer på plats från många olika organisationer stärkte man valets legitimitet och säkerställde transparens och en rättvis valprocess. Flera av organisationerna som var valobservatörer, bland annat LEON, jobbar även innan och efter valet med övervakning och uppföljning.

Liberia kämpade för en bra och rättvis valprocess, och lyckades. Mycket tack vare en stark vilja både hos civilsamhället och Liberias regering. Nikolina Stålhand berättar att det var väldigt bra koordinering mellan de olika aktörerna som jobbade med valet, även att individer stöttade och trodde på valprocessen.

Sittande president George Weah hade hoppats på förnyat förtroende, men förlorade till Joseph Boakai. Här pratar Boakai inför FN:s generalförsamling 2009, då som Liberias vice-president. Källa: UN Photo/Marco Castro Flickr

Den tidigare presidenten gick snabbt ut och förklarade sig besegrad snarare än att protestera och skylla på valfusk, vilket också hjälpte valprocessen. Trots att valet anses ha varit framgångsrikt, kvarstår behovet av att upprätthålla och stärka demokratin kontinuerligt.

– Det var ett lyckat val av många anledningar, men det finns självklart saker som man fortfarande behöver jobba med, speciellt kvinnors politiska deltagande, säger Nikolina Stålhand.

Om valobservationer

Valobservationsuppdrag är ofta en av dessa två typer; långtidsobservation och korttidsobservation.

Långtidsobservatörerna är i landet minst en månad och observerar alla delar runt valet. De pratar med partirepresentanter, valmyndighet och civilsamhälle. De undersöker även aktivitet på sociala medier, finansiering och media för att se vilka delar som kan förbättras.

Valobservatörerna rapporterar sedan sina förbättringsförslag till landets regeringar med hoppet om att dessa ska tillvaratas inför ländernas framtida val.

Den vanligaste typen av valobservatör är dock korttidsobservatörer. En korttidsobservatör är främst på plats under valdagen för att observera processen under valdag och rösträkning. Dessa observatörer åker runt och besöker flera vallokaler för att se hur bra dessa uppfyller lagkrav och förordningar.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: