Väg utanför staden Jowhar i Somalia ett område där många tvingats lämna sina hem på grund av torka och konflikter. Foto: Tobin Jones, AMISOM/AU. Källa: Flickr.
Av: Wilma Sörman Ivarzon
Torkan i Somalia riskerar att bli den värsta på 40 år och tusentals riskerar att dö av svält. Trots detta saknas miljarder i biståndspengar för att kunna möta problemen med torkan.
30 mars, 2022, Notis
Manifestation i solidaritet med det ukrainska folket i London, en av många liknande protester i världen mot kriget i Ukraina. Foto: Alisdare Hickson. Källa: Flickr.
Av: Wilma Sörman Ivarzon
Flera debattörer hyllade under förra veckan det svenska civilsamhällets uppslutning för att hjälpa ukrainska flyktingar, samtidigt som Migrationsverket anklagas för bristande ansvar. Sveriges inställning till Nato och det svenska civilförsvaret diskuterades också på debattsidorna.
24 mars, 2022, Aktuell debatt
Nästan alla regeringschefer från EU och Afrikanska unionen samlades i Bryssel i februari – för första gången på fem år. Foto: GovernmentZA. Källa: Flickr.
Av: Wilma Sörman Ivarzon
Den 17 till 18 februari 2022 möttes regeringschefer från EU och Afrikanska unionen i Bryssel. Trots uttalanden om att mötet representerade starten på ett jämlikt partnerskap mellan Afrika och EU, anser flera afrikanska ledare att de höga ambitionerna förblev tomma ord och inte återspeglas i verkligheten.
16 mars, 2022, Nyhet
Den så kallade Fredsmuren delar upp västra Belfast, med berget Black Mountain i bakgrunden. Foto: Wilma Sörman Ivarzon.
Av: Wilma Sörman Ivarzon
Trots att Nordirland på pappret varit fredligt i 23 år, så har parterna i konflikten förblivit uppdelade. Vissa menar att det är på grund av den så kallade fredsmuren, som delar upp republikanska och lojalistiska områden och därmed förhindrar möten och integration. Andra menar att muren är ett livsnödvändigt skydd mot aggressioner från den andra sidan, och att ifall den rivs ner kan Belfast återigen komma att präglas av våld, död och terror.
21 januari, 2022, Analys, FUF-korrespondenterna
En väggmålning på Falls Road som visar den sydafrikanske frihetskämpen Nelson Mandela. Han var och är mycket beundrad i Nordirland. Foto: Wilma Sörman Ivarzon.
Av: Wilma Sörman Ivarzon
Irländska republikanska armén (IRA) var en aktiv stridande part i konflikten i Nordirland. Gruppen uppskattas vara direkt ansvariga för runt 1 800 dödsfall, varav 600 civila personer. Vissa ser dem som en brutal terrororganisation. Andra anser att IRA är frihetskämpar – vars solidaritet sträcker sig över landsgränser till andra rebellers kamp mot förtryck och imperialism.
20 januari, 2022, FUF-korrespondenterna, Reportage