Allt du behöver veta om de nya utlandsspionerilagarna

I november röstade riksdagen igenom de nya lagarna om utlandsspioneri – något som har mött kraftig kritik från både mediebranschen och tidigare visselblåsare. Foto: Johannes Jansson. Källa: Wikimedia commons.

Av: Vilma Ellemark

Den 1 januari trädde de omtvistade utlandsspionerilagarna i kraft i Sverige. Kritiker befarar att lagarna försvårar journalisters och visselblåsares möjligheter att rapportera om missförhållanden inom internationella samarbeten. Men hur kan spionerilagar begränsa media? Och varför röstades lagarna igenom kritiken till trots? Utvecklingsmagasinet förklarar det du behöver veta om lagändringarna.

13 januari, 2023, Utvecklingsmagasinet förklarar

Ny utrikespolitik gör framtiden oviss för jämställdhetsprojekt i Latinamerika

Maja Magnusson, pressansvarig och informationshandläggare på Svalorna Latinamerika, oroas över att minskat bistånd och slopad feministisk utrikespolitik kan drabba jämställdhetsarbetet i Latinamerika. Foto: Svalorna Latinamerika.

Av: Vilma Ellemark

Den nya riktningen för svensk utrikespolitik har skapat oro hos många organisationer som arbetar med globala utvecklingsfrågor. – Vi är oroliga för kraftiga nedskärningar, säger Maja Magnusson, pressansvarig och informationshandläggare på Svalorna Latinamerika.

9 december, 2022, Intervju

Sju miljoner människor har flytt från Venezuela – men krisen bortprioriteras

Nästan lika många människor har flytt från Venezuela som från Ukraina, men krisen i Venezuela får betydligt mindre resurser från omvärlden. Foto: Wilfredor. Källa: Wikimedia commons.

Av: Vilma Ellemark

Miljontals människor har tvingats lämna både Venezuela och Ukraina. Trots det har endast 16 procent av hjälpinsatsen för venezuelanska flyktingar och migranter finansierats i år jämfört med 71 procent av insatsen till Ukraina. – Jag tror inte att folk förstår hur illa krisen i Venezuela är, säger León Poblete, forskare i ekonomi vid Uppsala universitet.

23 november, 2022, Reportage